Wpis z mikrobloga

Podziwiam optymistów którzy chcą wchodzić po same jaja teraz w myśl zasady ze jak spada to rośnie. Przeciez my tu mówimy o zwinięciu globalizacja a nie jakimś spekulacyjnym szorciku grubasa xd
#gielda
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jestem_robotem123 stawiam orzechy przeciwko kasztanom, że zjedziemy jeszcze trochę z rentownościami obligacji, po zrolowaniu długu wchodzimy w recesje a wtedy Powell uruchamia QE i mamy pompę na giełdzie i na jesień ATH BTC

Aha, i wycofujemy cła jeszcze przed QE
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: jeśli Trump i jego otoczenie dotrzyma swoje obietnice to nie będzie wcale jak wcześniej. Rząd wręcz poświęci giełdę. Oni słusznie kapitalizm finansowy postrzegają jako rak i chcą iść drogą Chin. Czy im się uda nie wiem, ale spodziewam się nawet wojny domowej w USA i zamachów na Trumpa

Jakby rządził Biden i stara ekipa byłoby jak mówisz ale teraz niewiadomo.
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: ogólnie może być tak że Trump poświęci giełdę i paradoksalnie będzie coś kombinował właśnie z krypto. Może być tak że giełda p--------e a właśnie krypto wystrzeli.

Mam wrażenie że Trump szykuje powoli się na kryptowalute USA (jakąś nowa) która będzie działała na równi z dolarem jako środek płatniczy.

Oni mogą chcieć rozpieprzyc dolara i tak pozbyć się długu.

Ogólnie Trump jest kompletnie nieprzewidywalny trochę jak Putin. Coś tak knuje
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: może być że Trump tymi cłami chce zmusić świat do uległości ale świat się nie ugnie i wkroczymy w pełnozakresowa wojnę finansową, USA tego nie wytrzyma i p--------e jako kraj. Jest to możliwy scenariusz.

Ogólnie to zaczyna wyglądać jak sojusz USA z Rosją kontra reszta świata
  • Odpowiedz
niezła bzdura, globalizacja nie jest czymś danym raz na zawsze, ma swoje cykle

@Jestem_robotem123: globalizacja nie jest jakimś abstrakcyjnym tworem wymyślonym przez elity
Zmiany technologiczne pozwoliły na wymianę handlową na ogromną skalę i ludzie z tego korzystają. Rosja została obłożona setkami sankcji a i tak nie udało się wyłączyć ich ze światowego handlu. Pomysł że można się cofnąć w rozwoju i będzie tak jak było jest utopijny. Korea Północna jest
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: już w 2021 roku było blisko jak trumpisci ruszyli na kapitol ale sytuacja się uspokoiła. Przy tym co się obecnie dzieje może się zacząć w każdej chwili, ktoś będzie protestował przeciwko trumpowi albo muskowi zabija go przez przypadek i pójdą zamieszki. Nie zdziwilbym się jakby osoby niezadowolone z rządów Trumpa nie próbowały go zabić.
  • Odpowiedz
globalizacja nie jest jakimś abstrakcyjnym tworem wymyślonym przez elity

Zmiany technologiczne pozwoliły na wymianę handlową na ogromną skalę i ludzie z tego korzystają. Rosja została obłożona setkami sankcji a i tak nie udało się wyłączyć ich ze światowego handlu. Pomysł że można się cofnąć w rozwoju i będzie tak jak było jest utopijny. Korea Północna jest pewnie jedynym krajem świata gdzie to się udało.

@hrabia_ponimirski: przez wieki kraje bywały bardziej
  • Odpowiedz
@3x32 @Jestem_robotem123
Trump idzie na pełną wojnę handlową z resztą świata a wykopki piszą jakieś bajki że wszyscy do poniedziałku o tym zapomną xD
@tubkas12
Trump to nie jest jakiś geniusz szachów 5D tylko skończony kretyn który myśli że jak siedzi z sterami najsilniejszego kraju świata to wszyscy mu z radością zrobią gałę z połykiem xD
  • Odpowiedz
Trump idzie na pełną wojnę handlową z resztą świata a wykopki piszą jakieś bajki że wszyscy do poniedziałku o tym zapomną xD

@KoltajlPszeniczny: No o to mi chodzi. Jak co chwile wydarza się co dziwnego na świecie i rynki zwykle szybko odbijają to łatwo pomyśleć ze rozgryzlo się system i że zawsze tak będzie, a tu nie ma do czynienia z paniką tylko w zasadzie z urealnianiem cen firm USA
  • Odpowiedz