Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Polecam nagrywać swoje rozmowy rekrutacyjne i potem je sobie oglądać i analizować. Ja tak robię aktualnie i dopiero teraz widzę jak to wygląda z boku. Generalnie nie podoba mi się to jak wypadam. Widzę dużo do poprawy. Pocieszam się że oglądanie samego siebie zawsze jest specyficznym odczuciem i trzeba podchodzić do tego z dystansem.

Pierwszy wniosek jaki już wyciągnąłem to że do rozmowy rekrutacyjnej należy się przygotowywać jak do każdej innej czynności życiowej. Mam tutaj głównie na myśli przygotowanie się do mówienia o sobie, do odpowiadania na powszechne pytania. Widzę, że moje odpowiedzi są średnio składne, czuć że lecę na freestyle'u. Nawet te wypowiedzi, które są na plus merytorycznie to przeciętnie wyrażone w słowach - słowa, zdania, ton głosu mogą zarówno dać lepszy efekt dla słabej merytorycznie wypowiedzi jak i obniżyć efekt dla dobrej merytorycznie wypowiedzi.

Drugi wniosek to mówić wolniej. Wielu ludzi myśli, że im więcej o sobie powie tym lepiej się przedstawią, ale im więcej chcesz powiedzieć tym szybciej mówisz i to nie jest dobre. Ten drugi wniosek jest jakby skutkiem pierwszego, gdyż gdybym był przygotowany to bym nie musiał gonić tylko mówiłbym przygotowaną odpowiedź.

#programista15k #pracait #it

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
fachowy-strateg-81:

Wielu ludzi myśli, że im więcej o sobie powie tym lepiej się przedstawią, ale im więcej chcesz powiedzieć tym szybciej mówisz i to nie jest dobre.

@mirko_anonim: masz max 20 lat
  • Odpowiedz