@Milo900: Taaaa, dzisiaj przeprowadzałem techniczną rozmowę na Senior Devops Engineer'a i widziałem ile taka wiedza gościa z paronastoletnim doświadczeniem jest warta ( ͡°͜ʖ͡°)
@Milo900: Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.
Obstawiam bez zaglądania na LI, że koleś spędził większość życia w jednej firmie i klepał ciągle to samo.
To jest dokładnie taka sama sytuacja jak z ludźmi, którzy w latach 90'tych tracili pracę w fabrykach, w
@raidzie: dokładnie. gość pewnie nie uczył się po godzinach i pewnie nawet nie jest pasjonatem. nie zasługuje na jakąkolwiek pracę. amatorzy myślą, że w IT wystarczy 8h dziennie spędzić w robocie i fajrant, a potem mamy tego typu tragiczne historie.
@Milo900: Czyli skoczek? Jeszcze gorzej, bo skoro miał pełny etat w 2 z 3 ostatnich miejsc zatrudnienia, to znaczy, że albo sam się zawinął albo się z nim pożegnano. Skakał po firmach tak długo, aż w końcu trafił na minę jak mu na B2B nie przedłużyli kontraktu.
Bierzcie wykopki lekcję - nie skaczcie co chwila po firmach dla dodatkowego tysiaka i poświęćcie czas gdy macie stabilną pracę na aplikowanie do
@Milo900: Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.
@WaveCreator: a 10 lat klepania w javie? to przecież to samo, bo teraz AI klepie kod na poziomie MIDa
Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.
@WaveCreator: Czyli nie masz pojęcia jak wyglądają testy ¯\(ツ)/¯
@krzysiek944: No, a co robi manual? Montuje konfigurację, albo już ma zmontowane i się loguje na konkretne stacje, ma. Ma napisany lub samemu przygotowany konkretny scenariusz, który ma przetestować w ramach danej funkcjonalności. Bierze apke z builda z danego releasu i jazda. W międzyczasie coś się w--------a, przegląda logi, karci dewów. Oni mu podsyłają patche, wgrywa nową binare, repeat aż testy spassuja i elo. Kolejna jira. W międzyczasie regresję i
@Milo900 @WaveCreator @Zlmmerman No patrz, nie ma żadnej wartości, a ja, głupi tester manualny klikacz miałem masę rozmów i właśnie dziś przyklepałem nową, w pełni zdalną ofertę, a gigachad Java developer nie może roboty znaleźć xDDDDD weźcie już wyjmijcie łby z tych swoich antytesterskich tyłków bo to nudne, testerka miała umrzeć już 15 lat temu tylko coś koniec końców umrzeć nie może.
@fenbekus: "developerzy", czytaj CRUD masterzy myślą, że jak napiszą jakiś marny test jednostkowy to już testy są zrobione. Jak aplikacja się włącza to znaczy, że działa. Zgodność z wymaganiami? A co to? Ktoś coś tam opisał, ale zrobiłem inaczej, bo było wygodnie. A potem tester klika i niby działa, ale jest źle i od nowa robić trzeba. Ja bym pensje develeperów uzależnił od ilości bugów w aplikacji.
( ͡º ͜ʖ͡º)
Obstawiam bez zaglądania na LI, że koleś spędził większość życia w jednej firmie i klepał ciągle to samo.
To jest dokładnie taka sama sytuacja jak z ludźmi, którzy w latach 90'tych tracili pracę w fabrykach, w
źródło: temp_file8523415815951513830
Pobierzźródło: temp_file5165379667074299912
Pobierzźródło: temp_file8166579572110464965
PobierzBierzcie wykopki lekcję - nie skaczcie co chwila po firmach dla dodatkowego tysiaka i poświęćcie czas gdy macie stabilną pracę na aplikowanie do
@WaveCreator: XD Nie dogodzisz.
@WaveCreator: a 10 lat klepania w javie? to przecież to samo, bo teraz AI klepie kod na poziomie MIDa
@WaveCreator: Czyli nie masz pojęcia jak wyglądają testy ¯\(ツ)/¯
@Milo900: ale jak tak rozbije się to doświadczenie, to okazuję się że wcale jakieś wybitne nie jest, to przykre ale takie są realia
Jak aplikacja się włącza to znaczy, że działa. Zgodność z wymaganiami? A co to? Ktoś coś tam opisał, ale zrobiłem inaczej, bo było wygodnie. A potem tester klika i niby działa, ale jest źle i od nowa robić trzeba.
Ja bym pensje develeperów uzależnił od ilości bugów w aplikacji.