Wpis z mikrobloga

@Milo900: Taaaa, dzisiaj przeprowadzałem techniczną rozmowę na Senior Devops Engineer'a i widziałem ile taka wiedza gościa z paronastoletnim doświadczeniem jest warta ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Milo900: Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.

Obstawiam bez zaglądania na LI, że koleś spędził większość życia w jednej firmie i klepał ciągle to samo.

To jest dokładnie taka sama sytuacja jak z ludźmi, którzy w latach 90'tych tracili pracę w fabrykach, w
  • Odpowiedz
  • 315
@raidzie: dokładnie. gość pewnie nie uczył się po godzinach i pewnie nawet nie jest pasjonatem. nie zasługuje na jakąkolwiek pracę. amatorzy myślą, że w IT wystarczy 8h dziennie spędzić w robocie i fajrant, a potem mamy tego typu tragiczne historie.
  • Odpowiedz
@Milo900: Czyli skoczek? Jeszcze gorzej, bo skoro miał pełny etat w 2 z 3 ostatnich miejsc zatrudnienia, to znaczy, że albo sam się zawinął albo się z nim pożegnano. Skakał po firmach tak długo, aż w końcu trafił na minę jak mu na B2B nie przedłużyli kontraktu.

Bierzcie wykopki lekcję - nie skaczcie co chwila po firmach dla dodatkowego tysiaka i poświęćcie czas gdy macie stabilną pracę na aplikowanie do
  • Odpowiedz
Obstawiam bez zaglądania na LI, że koleś spędził większość życia w jednej firmie i klepał ciągle to samo.

Czyli skoczek? Jeszcze gorzej

@WaveCreator: XD Nie dogodzisz.
  • Odpowiedz
@Milo900: Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.

@WaveCreator: a 10 lat klepania w javie? to przecież to samo, bo teraz AI klepie kod na poziomie MIDa
  • Odpowiedz
Jak ktoś pisze, że ma 10-letnie doświadczenie w testach manualnych, to trochę tak jakby napisał, że 10 lat był użytkownikiem jakiejś strony/usługi/produktu. Nie ma to żadnej wartości, małpa też może klikać w interfejs.

@WaveCreator: Czyli nie masz pojęcia jak wyglądają testy ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@krzysiek944: No, a co robi manual? Montuje konfigurację, albo już ma zmontowane i się loguje na konkretne stacje, ma. Ma napisany lub samemu przygotowany konkretny scenariusz, który ma przetestować w ramach danej funkcjonalności. Bierze apke z builda z danego releasu i jazda. W międzyczasie coś się w--------a, przegląda logi, karci dewów. Oni mu podsyłają patche, wgrywa nową binare, repeat aż testy spassuja i elo. Kolejna jira. W międzyczasie regresję i
  • Odpowiedz
Testy, adminka, java developer i nie moze znalezc pracy

@Milo900: ale jak tak rozbije się to doświadczenie, to okazuję się że wcale jakieś wybitne nie jest, to przykre ale takie są realia
  • Odpowiedz
@Milo900 @WaveCreator @Zlmmerman No patrz, nie ma żadnej wartości, a ja, głupi tester manualny klikacz miałem masę rozmów i właśnie dziś przyklepałem nową, w pełni zdalną ofertę, a gigachad Java developer nie może roboty znaleźć xDDDDD weźcie już wyjmijcie łby z tych swoich antytesterskich tyłków bo to nudne, testerka miała umrzeć już 15 lat temu tylko coś koniec końców umrzeć nie może.
  • Odpowiedz
@fenbekus: "developerzy", czytaj CRUD masterzy myślą, że jak napiszą jakiś marny test jednostkowy to już testy są zrobione.
Jak aplikacja się włącza to znaczy, że działa. Zgodność z wymaganiami? A co to? Ktoś coś tam opisał, ale zrobiłem inaczej, bo było wygodnie. A potem tester klika i niby działa, ale jest źle i od nowa robić trzeba.
Ja bym pensje develeperów uzależnił od ilości bugów w aplikacji.
  • Odpowiedz