Wpis z mikrobloga

Mirki, co ja żem uczyniła.
Poszlam sobie z rodzinką i znajomymi w niedzielę do NFM we Wrocławiu. Wzięłam ze sobą miernik promieniowania Radiacode 102 i moim oczom ukazały się pomiary rzędu 300uR/h. To o 30 razy więcej niż promieniowanie tła. Long story short, jak już policzyłam że to trochę sporo to zgłosiłam do Państwowej Agencji Atomistyki a ta do Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, a ci do Straży Pożarnej. I teraz tłumaczyłam się miłej pani dyspozytorce dlatego nie zadzwoniłam bezpośrednio do nich.🙃
Jak ktoś miał dzisiaj koncert w NFM to przepraszam :(
#wroclaw #radiacja #bezpieczenstwo #promieniowanie
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota: zakładam, że skoro Straż Pożarna robi pomiary w związku ze zgłoszeniem nieprawidłowości to pewnie mogli kazać wszystkim wyjść. Nie wiem, ja bym tak zrobiła, że ewakuowalabym budynek gdyby było zagrożenie radiologiczne. Nie ma mnie na miejscu, jak ktoś jest niech da znać.
  • Odpowiedz
Damian Górka, oficer prasowy Komendanta Miejskiego Państwowej Straży Pożarnej we Wrocławiu, przekazał w rozmowie z dziennikarzami "Gazety Wrocławskiej", że strażacy zakończyli działania na terenie Narodowego Forum Muzyki. Potwierdza, że nie stwierdzono zagrożenia.

@Iskald:
  • Odpowiedz
@Iskald: trafiasz do wykopowej listy osób pozytywnie zakręconych.

Na szczęście nie skończyło się tak jak z pewnym gościem i rurką w silniku
  • Odpowiedz
@Iskald: Co z Tobą nie tak? Kobiety zwykle mają w torebce jakieś szminki, portmonetki, chusteczki, rękawiczki czy inne podręczne rzeczy a Ty masz miernik promieniowania xD
  • Odpowiedz
  • 37
@Foxing: mam hobby xD @niedorzecznybubr właśnie idę na komendę bo dostałam zaproszenie. Telefonicznie policjant z którym rozmawialam potwierdzil ze jest wyższe promieniowanie, ale wiesz 30 razy więcej niż tło to nie jest coś co Ci zrobi dużą krzywdę, no chyba że tam pracujesz i jesteś narażony na nie codziennie od x lat
  • Odpowiedz