Wpis z mikrobloga

Mirki, co ja żem uczyniła.
Poszlam sobie z rodzinką i znajomymi w niedzielę do NFM we Wrocławiu. Wzięłam ze sobą miernik promieniowania Radiacode 102 i moim oczom ukazały się pomiary rzędu 300uR/h. To o 30 razy więcej niż promieniowanie tła. Long story short, jak już policzyłam że to trochę sporo to zgłosiłam do Państwowej Agencji Atomistyki a ta do Wojewódzkiego Centrum Zarządzania Kryzysowego, a ci do Straży Pożarnej. I teraz tłumaczyłam się miłej pani dyspozytorce dlatego nie zadzwoniłam bezpośrednio do nich.🙃
Jak ktoś miał dzisiaj koncert w NFM to przepraszam :(
#wroclaw #radiacja #bezpieczenstwo #promieniowanie
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Poszlam sobie z rodzinką i znajomymi w niedzielę do NFM we Wrocławiu. Wzięłam ze sobą miernik promieniowania Radiacode 102

@Iskald: xD
  • Odpowiedz
@Iskald: Razem ze mną to już trzecia osoba na mirko, która nosi RC102 codziennie przy sobie xD Nie pytam jak się sprawuje bo widzę że dobrze ( ͡° ͜ʖ ͡°) Kiedyś wpadłem na prześwietlanie spawów na budowie gazociągu, ładne wyniki wykręcili xD Poka wykresy z apki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 4
@Publius: wiesz, ja tam chodziłam cały czas bo to było zorganizowane zwiedzanie. Żeby zrobić spektrgram musiałabym znaleźć świecące miejsce i poczekać i zebrać trochę próbek. Byłoby wiadomo co tam świeci.
  • Odpowiedz
  • 2
@Rexikon: też o tym pomyślałam ale te piki były tylko w holu głównym a jak zwiedzaliśmy sale koncertowej to nie było wskazan na mierniku
  • Odpowiedz
  • 1
@Publius: tam chodziliśmy grupą. Też o tym pomyślałam że może ktoś jest podczas leczenia onkologicznego ale to by mi wył np w windzie jak wszyscy byli scinięci a nie jak stałam stosunkowo daleko od kogokolwiek w holu. Pewnie zamiotą pod dywan cały temat i tyle będzie z tego. Bo promieniowanie jak tam postoisz nie będzie niewiadomo jak niebezpieczne ale szkoda mi tych osób które tam na codzień pracują.
  • Odpowiedz
@Iskald: Niekoniecznie od Was z grupy, ktoś inny mógł. Pod dywan raczej teraz już nie zamiotą. Nie są to jakieś straszne pomiary, no ale za wysokie na jakieś naturalne źródła typu materiały budowlane. Może defektoskop z Krakowa się znalazł? xD
  • Odpowiedz
  • 30
@zarty-na-bok: prosiłeś to daję update.
Zaprosili mnie na komendę, więc powiedziałam jak było. Ze mam hobby, czasami sobie noszę w torebce miernik promieniowania i że wczoraj miernik pokazał mi dziwne wskazania więc wysłałam zapytanie do Państwowej Agencji Atomistyki a ta uruchomiła całą ścieżkę. I tyle. Wypuścili mnie do domu. Nie robiłam tego w sposób złośliwy, w sumie nie spodziewałam się, że ktokolwiek weźmie te pomiary poważnie. Raczej spodziewałam się że
  • Odpowiedz
  • 8
@Publius: nie wiem na ile to celny strzał ale może tam mają diody prostownicza dużej mocy albo coś podobnego co mogłoby siać promieniowaniem w trakcie pracy. Sam budynek jest niesamowity i nie zdziwiłabym się gdyby wymagał grubej elektroniki do działania. Nie wiem, gdybym sobie.
  • Odpowiedz
@Iskald To co to musiałoby być za urządzenie, przez ścianę z rentgena u weterynarza podobne wskazania uzyskałem.

Tak z ciekawości to czego szukasz z RC w ramach hobby?
  • Odpowiedz