Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
ostatni raz jeździłem na motorze na początku pazdziernika. odstawilem pod pokrowiec na zewnatrz i tak stal całą zime:
-nie odpalany ani razu
-nie odpiety akumulator
-nie stal na stojakach
-nie przetaczalem go co pelnie księżyca
-nie zmienilem oleju po sezonie
-nie zmieniłem oleju przed sezonem
-nie zatankowałem do pelna
-nie umyłem

pare dni temu zdjalem pokrowiec, sprawdzilem czy sa plyny, odpalilem, zagrzalem do wlaczenia wiatraka, sprawdzilem swiatla, ciśnienie w oponach i wyjechalem na kilka dni pojezdzic, skorzystać z ładnej pogody. olej nie zjelczal, opony sie nie odksztalcily, akumulator wytrzymał, silnik się nie zatarł przy uruchamianiu po 5 miesiącach bez dotykania. i tak co roku od lat bez jakichś okolozimowych rytuałów na pograniczu obsesyjnych kompulsji xD polecam - tylko trzeba motur regularnie serwisowac to nie będzie niespodzianek.

#motocykle

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: motocykle są pojazdami rekreacyjnymi, w związku z czym ludzie chętnie pakują w nie pieniądze i odprawiają dziwne rytuały. Do motocykla będzie lał paliwo 98 i smarował łańcuch wedle zaleceń, natomiast w daily to siadzie w samochód z przekroczonym interwałem wymiany oleju i na zimnym od razu dzida ogień do pracy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odważny-eksperymentator-84: @ja_tu_tylko_na_moment:

Wszystko zależy jak leży, są różne rodzaje brudu i różne miejsca składowania, jak trzymasz coś w miejscu gdzie są skoki temperatur to wszystko się poci i robi mokre, w tym momencie nawet kurz działa jak gąbka i tą wilgoć zatrzymuje, a jak jeszcze jest coś kwaśnego albo innego co zareaguje to bez problemów zrobi wżerki we wszystkim, aluminium, chrom, ocynk.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim To zależy jak długo tym motorem chcesz jeździć i jak często zmieniać akumulator. Można pewne rzeczy olewać, ale z czasem zaczną wychodzić. Jak nie będziesz zmieniał majtek to nawet jak sie będziesz myl 2 razy dziennie to z czasem wyjdzie.
  • Odpowiedz