Wpis z mikrobloga

Jak najszybciej i najprościej wynieść IKE z mBanku (Dom Maklerski mBanku to be exact)?
Zrobią mi to od ręki w placówce? Nie mam "oryginału" umowy z nowym dostawcą (tylko wersję elektroniczną), nie korzystam z usług poczty polskiej, ani nie będę poświadczał swojego podpisu notarialnie (mam mObywatel i profil zaufany), więc listownie odpada.
#mbank #finanse #ike
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MilionerPrzed30: Placówka mDM jest tylko jedna w Warszawie.

A najprościej oczywiście przez internet, bo nie trzeba się nigdzie ruszać. Jednak wymaga to podpisu kwalifikowanego

Podpis kwalifikowany to podpis elektroniczny, który ma moc prawną taką jak podpis własnoręczny.
  • Odpowiedz
  • 0
@Asceus myślałem, że w placówka mBanku wystarczy 🤐
Przybliżysz temat jak to zrobić przez internet? Domyślam się, że normalnie wysłać to samo co bym wysłał listem, tylko na jednego PDFa trzeba nanieść podpis kwalifikowany (zwykły odręczny cyfrowy nie wystarczy?), tylko pod jaki adres albo jakim formularzem to wysłać?
  • Odpowiedz
@MilionerPrzed30: To jest tak zwana wypłata transferowa. Zakładam, że chcesz przenieść IKE do innego brokera. Otwierasz rachunek u nowego brokera, dzwonisz do mBanku, mówisz że chcesz zrobić wypłatę transferową, umawiacie się na jakiś termin w punkcie i podpisujesz papiery. Koszt powinien być 0 zł, jeśli wypłata jest po x miesiącach od założenia konta. Trzeba mieć na uwadze to, że niektóre papiery które posiadasz mogą być dostępne w mBank, ale już
  • Odpowiedz