Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym spozyciem soli ile dzienie jest dobrze a ile zlez? Niektorzy tez mówią ze nadmiar soli i tak jest wysikiwany. I czy nadmiar soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie?
#mikrokoksy
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@dsomgi00: czyli jak ćwicze sobie siłowo i trenuje czasem bieganie to moge sobie salić zarcie byle nie jesc przetworzonego jedzenia i będzie git bo przetworzone jedzenie ma od cholery soli z tego co zauwazylem
  • Odpowiedz
@radoskor3 jakieś dowody na to, że dla zdrowego człowieka jodowana sól jest toksyczna? No i co takiego jest w tej kłodawskiej, że ma przewagę nad każdą inną?

@Henson_: dla osoby bardzo aktywnej, pijącej dużo wody, to nie ma co specjalnie ograniczać spożycia soli. Tylko to nie jest tak, że nie możesz jeść przetworzonego jedzenia - po prostu miej na względzie, że wpakujesz jednocześnie dużo soli i kalorii przy okazji,
  • Odpowiedz
  • 0
@Saprofit: ja lubie pierogi kupne moge kg opierdzielic po treningu i cardio ale to ma z 15 gram soli i mi wtedy puchnie twarz xd chyba sie woda zatrzymuje w organizmie i to przez sól bo robiłem badania krwi i wszystko mam git albo p0lackie geny
  • Odpowiedz
@Saprofit sól kłodawska kamienna nie jest poddawana procesom chemicznym, naturalna sól jak i o matka natura stworzyła

A o skutkach ubocznych jodanu który jest dodawany do soli ratyfikowanej to sobie możesz poczytać, jest wiele artykułów na ten temat
  • Odpowiedz
@radoskor3: ah tak, argumentum ad naturum. Tylko szkoda, że jedne z najsilniejszych trucizn też są pochodzenia naturalnego.
Poza tym nie chcę czytać byle gówna w internecie tylko chcę usłyszeć Twoje argumenty, bo jak na razie to widzę słabiutko z tym xD

@Henson_ no to zjedz normalną porcję i sobie to bilansuj jakimś skyrem, warzywami, czymkolwiek... bo wiadomo, że o----------c samą przetworzoną żywność to i 25g soli zjeść można luzem
  • Odpowiedz
@Saprofit mam na ten temat sporo książek nie chce mi się szukać teraz linków, napisałem co wiem, a ty sobie myśl co chcesz dla mnie to wszystko jedno.

Ja już od wielu lat piję rano łyżeczkę soli z ciepłą wodą tak jak wiele milionów osób na świecie..

Ciśnienie mam idealne, a ty żyj sobie dalej w swoim matrixie
  • Odpowiedz
@radoskor3: kto jak kto, ale na razie Ty żyjesz w jakimś matriksie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Już nie wspomnę o tej "ratyfikowanej soli". To o czym tak bezrozumnie piszesz, to proces rafinacji, czyli oczyszczania i nie ma w tym nic złego w kontekście soli, bo to dalej w 99% chlorek sodu. Te śladowe ilości innych minerałów mają w tym przypadku znacznie na granicy błędu statystycznego. A
  • Odpowiedz
@Saprofit 15 lat temu tak samo mówili o osobach które brały gram czy dwa gramy witaminy c że są z kosmosu, wiele rzeczy jeszcze nie wiesz

A to że mi literówki robi z racji tego że ja nie piszę sms-ów tylko wstukuje mi asystent Google to już jest druga strona medalu

Bez odbioru

Poszukaj sobie jaka jest różnica między jodanem a jodkiem potasu i jaka jest szkodliwość tego pierwszego i dlaczego
  • Odpowiedz
@radoskor3: bordo na wykopie coś mi wypomina. Koniec świata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak na razie zero argumentów, ale najwięcej do powiedzenia. Nawet żadnych dowodów na swoje twierdzenia nie przedłożyłeś, więc jak ktoś ma Cię traktować poważnie?
  • Odpowiedz