Wpis z mikrobloga

Mirki z #elektronika #raspberrypi może ktoś pomoże. Raspberry Pi 5, na pokładzie zwykły raspbian, gdy podpinam monitor HDMI, wszystk gra i bucy. I teraz meritum: kupiłem taki wyświetlacz:

https://www.aliexpress.com/item/1005007731794642.html

Podpięty dołączoną tasiemką do portu MIPI zasilanie ma, bo na jego PCB miga mu zielona dioda. Jednakże sam wyświetlacz jest czarny i w żaden sposób nie jest wykrywany przez malinę. NIech mnie ktoś zorientowany oświeci, czy to coś powinienem jakoś dodatkowo uruchomić albo skonfigurować gdzieś w systemie? Sprzedawca nic takiego nie sugeruje, chatgpt kazał jedynie w /boot/firmware/config.txt dodać linijkę: dtoverlay=mipi-dsi-display, dodałem, zrobiłem reboot i dalej nic.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jarek_P:

2. After programming the image, open the "config.txt" file located in the root directory of the TF card. Add the following code at the end of config.txt, save the file, and safely eject the TF card.

Note: As Pi 5/CM4/CM3+/CM3 has two MIPI DSI interfaces, please ensure to use the correct DSI interface and command. DSI1 is recommended by
  • Odpowiedz
  • 1
@zetisdead: @krzychuu3 no i pozamiatane, piękne dzięki. Googlałem wczoraj jak dzik, ale chyba zbyt wąskie zapytania wrzucałem zamiast po prostu wpisać DSI 2.8" raspberry configuration czy coś w tym stylu, bo jakoś na tą stronę nie trafiłem, choć wygląda na taką, która powinna się pokazywać w znalezionych jako pierwsza :) Chatgpt też wymyślał bzdury. Jednak Wykop Uczy, Wykop radzi...
  • Odpowiedz
chyba zbyt wąskie zapytania wrzucałem zamiast po prostu wpisać DSI 2.8" raspberry configuration

@Jarek_P: raczej trzeba było przeczytać, że na odwrocie wyświetlacza masz napis waveshare i zajrzeć do ich stronę.
  • Odpowiedz