Wpis z mikrobloga

Czy ktos mi moze wytlumaczyc powod wysokich cen nieruchomosci w PL? Zarobki podle, brzydko, nie ma infrastruktury (2.5 mln domow nie ma kanalizacji XD), w kolo same homosoviecticusy, praca jak jest to u Janusza albo jakis outsourcing w korpo dla zachodu jak podczlowiek, pogoda ponura, ludzie niemili... #nieruchomosci
  • 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ksos powodu nie znam, natomiast wg. mnie to long-term skutek bycia w UE. Słowacja, Cechy, Niemcy... - popatrz sobie na ceny w stolicach. U nas tak naprawdę ciągle tanio. Przy swobodzie zakupu na wspólnym rynku nie może być inaczej tak długo jak nie ma przepraw czołgowych na Bugu.
  • Odpowiedz
@Krs90: Ciekawe gdzie kupilbys kawalerke za 8k za metr w sensownej lokalizacji w 2018? (upraszczam, ze za takowa uwazam mniej wiecej 15 - 20 min tramwajem do samego centrum). Ja placilem ponad 6k za okolice Plaszowa juz w 2013 roku. Obecnie mieszkania i kawalerki chodza tam po 15k z rynku wtornego wiec, nie jest to mityczne 18k (nigdy mieszkania tam nie osiagnely takiej wartosci).
Generalnie z racji, ze od 2013/14 kupowalem
  • Odpowiedz
@Krs90 Tu się zgodzę. Marze kredytów popie%&*%. Ja jak brałem kredyt na 1 mieszkanie to dostalem 1.1% chyba. Na kolejne jakos 1.6% i już myślałem, że sporo. A to co teraz robią banki z marżami to jakaś paranoja i strzyżenie ludzi na całego. Ale to jest odbijanie sobie strat na frankach i wyroków sadow ..... niestety.
  • Odpowiedz
co masz zrobić, jak umrze Ci babcia i przepisze Ci mieszkanie? Musisz komuś oddać?

@DonTom: oddać albo sprzedać. Tzn. przepisać np. na dziecko, wtedy nadal je macie w rodzinie.
A jak nie masz dzieci albo nie chcesz przepisać, to sprzedać - powiedzmy w przeciągu jakiegoś narzuconego limitu czasu np. 3 albo 5 lat - możesz jeszcze zdążyć zrobić dziecko ;)

To i tak jest dużo lepiej niż nawet 40% podatku od spadków, który
  • Odpowiedz