Zobaczycie, że w czerwcu ujrzymy pierwszy projekt podatku katastralnego i to nagłe poruszenie nie wzięło się teraz znikąd.
Stawiam, że będzie on jednak od pierwszego mieszkania, ale ze zwolnieniem, a uderzy przede wszystkim posiadaczy 3 lub więcej mieszkań czyli mniej niż 0,5% obywateli.
@WarwaraBasia albo nie ma wyjścia i jedziemy z ostatnim tańcem, albo wyjście jest i trzeba robić konkretne ruchy. To ty twierdzisz, że nie ma już ratunku, nie ja.
@Prawdziwy_Oponiarz no nie dowiemy się kto ma rację, bo za 20 lat też będziecie twierdzili że ciągle jest szansa, mimo że w Titanicu wody będzie coraz więcej.
@krumkichot no ja coś tam zaproponowałem i chciałbym żeby mi ktoś wyjaśnił czemu to nie ma sensu, a jakimś turbo specem od myślenia nie jestem(╯︵╰,)
Odpowiedz
@Prawdziwy_Oponiarz: dlatego ci wyjasnilem ze to nie jest takie proste xD no i ze " KATASTER URATUJE i ZAPCHA PODAZ" po prostu nie zadziala w dluzszej perspektywie
@krumkichot dopiero przy trzeciej odpowiedzi skumałem, że piszę do tego samego chłopa, sorry. W takim scenariuszu jak zaproponowałem jest przemilczany skutek dla flipperów, landlordów i funduszy zagranicznych inwestujących w mieszkania. Te podmioty stracą. Nie widzę powodu żeby się tym przejmować, kiedy gram na giełdzie nikt się moimi stratami nie przejmuje i tu moim zdaniem powinien zadziałać ten sam mechanizm. Ktoś traci, bo ryzykuje i tyle. Do tego, jak sam słusznie zauważyłeś
@krumkichot nie rozumiem mechanizmu, który sprawia, że to nie zadziała w dłuższej perspektywie. Dziś mówi się o tym, że marża dewelopera to ponad 30% ceny. Pole do spadków jest ogromne, mówi się też o setkach tysięcy pustostanów, kupionych pod inwestycje, mamy niską dzietność, co ma pójść nie tak? Weź mi wytłumacz jak krowie na rowie, serio.
@Prawdziwy_Oponiarz: Wszystko może przejść ale nie leć że skrajności w skrajność bo te 25% czy ile tam wrzucałeś opiewa o herezję a ponadto sama konstytucją (art. 64) to zablokuje. W wielu miejscach na świecie masz ten podatek - w USA 1-2.5%, w uk jest council tax na każdy dom 1-2% (chociaz tam są doliczone do tego rzeczy jak wywóz śmieci etc), w Vancouver jest Empty Home tax 3% ale tu
@ThinkBackwards spoko, tylko z tego samego powodu co ich nie obchodzi demografia, mnie nie obchodzą oni, a oni stanowią margines procentowy społeczeństwa, więc ¯_(ツ)_/¯ Piszesz, że znajdą sposób na obejście prawa, ale jeśli będzie dobrze napisane, to nie znajdą. Jasne jest, że ten podatek nie wejdzie w takim kształcie jak ja to proponuję, ale moim zdaniem nie dlatego, że się nie da, albo że nie ma sensu, tylko przez to, że
@Prawdziwy_Oponiarz: Ale skoro każdą wypowiedź potrafisz zagiąć mówiąc nawet o tym, że można zmienić konstytucję aby tylko ta ustawa przeszła to znaczy, że oscylujesz w strefie marzeń na podstawie których pewnej grupie trzeba dowalić bo wtedy oddadzą swoją własność za pół ceny i nagle rynek się uzdrowi. Żaden kraj gdzie przytaczałeś wzmiankę o nich wcześniej nie opodatkował nieruchomości w sposób który zmusiłby kogokolwiek do wyzbycia się ich a przy tym
@Prawdziwy_Oponiarz: ciezko to wytłumaczyć w prosty sposób, bo zmiany takie jak ty chcesz zeby to działało musiały być kompleksowe, ja np mam osobiście ogromne opory przed zjawiskiem podwójnego opodatkowania pieniędzy, a przy dziedziczeniu i katasrowi to nastapi. Dla mnie to jest niemoralne żeby już wcześniej opodatkowane uczciwe zarobione pieniądze podatkowac jeszcze raz. Co do rozwiązania tu zaczynają się schody, gdyż partie się nie dogadają, np lewica będzie chciała większej ochrony
@ThinkBackwards no wiem, że to są fikołki, dlatego pisałem, że chodzi mi o mechanizm działania podatku, który opisałem, zakładając idealne warunki. Aktualnie, moim zdaniem doskonale widać jak szkodliwy dla społeczeństwa jest obecny stan. Społeczeństwo ma prawo zmienić szkodliwe zasady nie oglądając się na tych, którzy na nim żerowali. Tutaj nadmienię, że ja się nie odwoływałem do przykładów innych państw i być może mylisz mnie z innym użytkownikiem.
@krumkichot a flipowanie bez podatku jest sprawiedliwe? Mówimy tu o sytuacji gdzie ktoś wykorzystując lukę w prawie aktywnie działa na szkodę społeczeństwa, bogaci się jego kosztem, a potem domaga się prawnej ochrony tego majątku i przyznaję, że z punktu widzenia prawnego ma rację. Co nie jest zabronione jest dozwolone. Problem w tym, że te działania okazały się tak szkodliwe na ogromną skalę, że teraz potrzeba kompleksowych zmian żeby przywrócić stan względnej
@krumkichot dlaczego kiedy ktoś wykorzystując luki w prawie dorabia się kosztem społeczeństwa, to nie pojawia się złodziejstwo? Albo inaczej, czy wywłaszczenie szlachty to nie było złodziejstwo? A jeśli było to czy powinniśmy wrócić do odrabiania pańszczyzny? Jeśli nie było, to czym się różni od tego co proponuję (tu nikt nie ginie i jeszcze ma możliwość rozporządzić swoim majątkiem przez pewien czas)
@mickpl: czyli midle i duże spółki znajdą sposób na tanie obejście podatku, a zwykły obywatel dostanie kolejny podatek, który przeniesie się na kolejnych obywateli, a wykopki klaszczą uszami, że będą musieli więcej płacić za życie xD
@mickpl: zapisuję powoli posty poszczególnych użytkowników o katastrze. Pamietając jakie miałem przeczucie przy bk2 procent a wcześniej o formie ratunku potencjalnych wyborców kredytowych przy podniesieniu stóp procentowych - widzę że na lipiec budżetówka dostaje zmieniony dodatek mieszkaniowy który pewnie pójdzie w dużej części w kataster. Tak żeby za szybko z roboty nie poszedł fusz. Ja sobie poradzę z katastrem za dom i wiem że będę płacił więcej ze trzy razy
Stawiam, że będzie on jednak od pierwszego mieszkania, ale ze zwolnieniem, a uderzy przede wszystkim posiadaczy 3 lub więcej mieszkań czyli mniej niż 0,5% obywateli.
Kwik będzie tu niemiłosierny.
#nieruchomosci
@Prawdziwy_Oponiarz: dlatego ci wyjasnilem ze to nie jest takie proste xD no i ze " KATASTER URATUJE i ZAPCHA PODAZ" po prostu nie zadziala w dluzszej perspektywie
W takim scenariuszu jak zaproponowałem jest przemilczany skutek dla flipperów, landlordów i funduszy zagranicznych inwestujących w mieszkania. Te podmioty stracą. Nie widzę powodu żeby się tym przejmować, kiedy gram na giełdzie nikt się moimi stratami nie przejmuje i tu moim zdaniem powinien zadziałać ten sam mechanizm. Ktoś traci, bo ryzykuje i tyle. Do tego, jak sam słusznie zauważyłeś
Piszesz, że znajdą sposób na obejście prawa, ale jeśli będzie dobrze napisane, to nie znajdą. Jasne jest, że ten podatek nie wejdzie w takim kształcie jak ja to proponuję, ale moim zdaniem nie dlatego, że się nie da, albo że nie ma sensu, tylko przez to, że
Każdy zdroworozsądkowy wie, że to się nie wydarzy niestety
Aktualnie, moim zdaniem doskonale widać jak szkodliwy dla społeczeństwa jest obecny stan. Społeczeństwo ma prawo zmienić szkodliwe zasady nie oglądając się na tych, którzy na nim żerowali. Tutaj nadmienię, że ja się nie odwoływałem do przykładów innych państw i być może mylisz mnie z innym użytkownikiem.
@Prawdziwy_Oponiarz: oczywiscie jesli spoleczenstwo rowniez poniesie koszty rekompensat, bo jesli nie to wtedy pojawia zlodziejstwo