Wpis z mikrobloga

Jak ja nie lubię tego uczucia niepewności przed zakupem czegokolwiek na lata, to pojęcia nie macie. Spamie postami i dopytuje po dwa razy o różnorakie rzeczy, żeby mieć pewność, a filmików i recenzji to z 5 godzin obejrzałem.

Na jakich monitorach gracie w gry przy biurku mając PC? Jest to 27 cali, czy 32? Znajdzie się tutaj może ktoś, kto przesiadał się z 27 cali na te 31,5 i opowie o swoim doświadczeniu? Obecnie gram na 27 calach i będąc w X-KOM monitor 31,5 wydawał mi się za duży ( mały telewizor z wejściem DisplayPort ) ale ponoć przy biurku jak się ma więcej miejsca po czasie jest już przyzwoicie i nie chce się wrócić do 27 cali, ciekawe i chętnie dowiem się jak to u was wygląda. W tym salonie ten monitor stał zdecydowanie za blisko krawędzi i wydaje mi się, że w domowych warunkach można by było lekko go odsunąć, ale no nie wiem bydle takie

Gram głównie w gry RPG i przymierzam się do pierwszego w życiu OLEDA finalnie będąc przekonanym, że 3letnia gwarancja na wypalenie w jakiś sposób mnie zabezpiecza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Excela będę sobie robił na drugim monitorze LCD. Zastanawiam się jednak nad rozmiarem i chętnie posłucham opinii, bo nie chce mi się zamawiać i odsyłać, żeby później drugi raz zamawiać…co ciekawe ten monitor w wersji 31,5 jest TAŃSZY od wersji 26,5 - dziwne.

Wczoraj grałem na 27 calach i ten monitor pomimo wieloletniego użytkowania nadal wydaje mi się duży i gram raczej będąc pochylonym w stronę ekranu, więc żeby zobaczyć liczbę fpsow w rogu ekranu muszę przekręcić głowę, co sprawia wrażenie jakbym właśnie musiał wybrać opcje 26,5 cala ale może to kwestia przyzwyczajenia i po dosłownie tygodniu z 31,5 będzie tylko lepiej. Filmy oglądam na TV osobno więc do filmów ten monitor nie ( ͡ ͜ʖ ͡) kij wie #komputery #monitory #oled #pcmasterrace
Kostor95 - Jak ja nie lubię tego uczucia niepewności przed zakupem czegokolwiek na la...

źródło: IMG_0233

Pobierz
  • 84
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kostor95: ja mam aktualnie 29cali 21:9 i wiem ze nastepny tez raczej bedzie 21:9 tylko wiekszy(34) i zakrzywiony. ten 31,5 jest tanszy bo w fabryce pewnie nastukali wiecej takich matryc i im taniej wychodzi. ja na twoim miejscu bym wybral wiekszy jak zakup na lata
  • Odpowiedz
@Kostor95 Od kilku dni też mam oleda ale 34” 21:9 bo te 32” to jednak ciut duże jak dla mnie, gdy oglądałem w sklepie. Ta wielkość jest ok choć też się zastanawiałem jak to wyjdzie na żywo. Cena wynika z zastosowanej matrycy bo są 3 generacje: 175, 240 i 360 Hz. Przeskok jakościowy jest spory, czcionki też ok. Właśnie odchodzą grube „testy” bo ogrywam cyberpunka( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
Wczoraj grałem na 27 calach i ten monitor pomimo wieloletniego użytkowania nadal wydaje mi się duży i gram raczej będąc pochylonym w stronę ekranu, więc żeby zobaczyć liczbę fpsow w rogu ekranu muszę przekręcić głowę

@Kostor95: zbadaj wzrok. Może masz wadę i dlatego podświadomie przesuwasz się w stronę ekranu, żeby lepiej widzieć? Jeżeli używałeś 27 przez lata i wciąż wydaje ci się za duży, to na pewno nie kupuj 32.
  • Odpowiedz
@Kostor95: mając codzienne porównanie 1440p 2x27 i 4k 2x32 to wole 27. Są zwyczajnie mniejsze i łatwiej go objąć wzrokiem. Z tym że ja używam tego dość sporadycznie do gier. Na 32 przy 4k jest też taki problem że czcionki w skalowaniu 100% sa dla mnie za małe a przy 200 za duże. Skalowanie ułamkowe to porażka i wiele aplikacji sobie z tym nie radzi.
  • Odpowiedz
  • 0
@nieustawne_lustro: nie muszę badać, bo właśnie mam wadę i niedowidzę na lewe oko przez co granie z daleka na TV zawsze sprawiało, że byłem dużo słabszy w fifkę :p finalnie skończę chyba z tym 26,5 właśnie ale jeszcze podejdę gdzieś do sklepu to może mi postawią gdzieś przy biurku 32 jak ich porodzę dla pewności bo to jednak w p—-u kasy
  • Odpowiedz
@Kostor95 Hmm, tam gdzie ma być ciemno jest ciemno. Nie wiem, każdy inaczej to widzi. Sporo zależy też jakie masz oświetlenie w pokoju. Ja nie gram po ciemku.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kostor95 ja kupiłem 27 i 32 cale na próbę i 27 odesłałem. Inna sprawa że mam głębsze biurko i gram w 4k. Ale jak niedowidzisz to ja bym szedł w 27ki jednak
  • Odpowiedz
@Kostor95 Zakup na lata i oled? Przecież to oksymoron. Każdy oled sie wypali prędzej czy później. W przypadku komputera i dużej ilości statycznych obrazów, pierwsze wypalenia to kwestia kilku miesięcy. Ja bym się rozglądał za mini ledem albo dołożył kasy dla dobrego ipsa
  • Odpowiedz
W zeszłym miesiącu też kupiłem monitor oled. Dokładnie MSI MAG 271QPX QD-OLED E2 w xkom za 2449. Uznałem że 240hz spokojnie mi wystarczy bo nie mam tak mocarnego kompa który by uciagnal 360hz i 4k xD pamiętaj że jak chcesz 4k to musisz mieć czym go wykarmić. Może lepiej szukaj 1440p? Nad rozmiarem też długo myślałem. W przypadku ultrawide trzeba pogodzić się z paskami po bokach na YouTube np. Z grami to
  • Odpowiedz