Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No i pytanie, czy Czesi na tej hańbie nie wyszli lepiej niż my: dzielni i honorowi. Na dłużą metę Czech nie mogły pozwolić sobie na konflikt z Niemcami, bo ci zarzucili by ich czapkami. Wtedy także przypieczętowany został także los Polski. Gdybyśmy mieli normalne władze, może wcześniej zawarliśmy z Czechami pakt obronny? Ale teraz łatwo jest gdybać.
  • Odpowiedz
Może gdyby Czechosłowacja, Polska, Litwa, Finlandia stworzyła jakiś blok państw niezłomnych , zamiast bawić się w małych hitlerków, to jakoś by to inaczej wyglądało...

Tak jak chociażby teraz. Rosja mogłaby połykać kolejne państwa gdyby nie NATO.
  • Odpowiedz
@sportpomnikow niestety, ale nie pamiętam (serio, poprawcie mnie jeśli się mylę) czy w "Mein Kampf" Adolf pisał cokolwiek o Czechach, ale na nasz temat miał bardzo jasne poglądy i ciężko mi myśleć, że jakikolwiek sojusz mógłby zmienić nasz los. Oczywiście między "Mein Kampf" a 39 było sporo czasu, ale po czynach ich poznacie i co widać Hitler miał jasny kierunek co do nas.

Nie jestem ekspertem polityki ani historii nadmieniam. Jeśli
  • Odpowiedz
Może gdyby Czechosłowacja, Polska, Litwa, Finlandia stworzyła jakiś blok państw niezłomnych , zamiast bawić się w małych hitlerków, to jakoś by to inaczej wyglądało...

@wujek_stiopa: Polska miała sojusz z Czechami gdy doszło do ich rozbioru, co nie przeszkodziło wiekiej Polsce wziąć w nim udział
  • Odpowiedz
Moze kosztowalo go utrate szacunku spoleczenstwa,ale uratowalo te spoleczenstwo przed masowa zaglada. My Polacy postanowilismy ze 20 lat po odzyskaniu niepodleglosci, mozemy sie tluc z 3 rzesza i zwiazkiem sowieckim jednoczesnie bo anglicy i francuzi przeciez na pewno nam pomoga ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie wiem jak wam, ale ja chodzac na lekcje historii Polski nie czulem sie dumny z tych klesk i porazek, i bezsensownych powstan, tylko
  • Odpowiedz
@xyzzy on tam bardzo jasno napisał co planował zrobić z Polakami. Jak już pisałem w moim poprzednim komentarzu nie pamiętam żeby to samo pisał tam o Czechach... czy była możliwość poprawy naszej sytuacji? Patrząc pod kątem polityki międzynarodowej - może tak. Patrząc pod kątem tego co zaplanował - 100% nie.
  • Odpowiedz
tym że Adolf miał jeszcze odrobinę przyzwoitości wobec swojego gościa że nie upokarzał go przy kamerach i dziennikarzach

@Karp_Molotow: nie wiem czy w ogóle wiesz po co tam przyjechał, on tam miał tylko podpisać już ustalaną umowę, ale zaczął kręcić nosem i negocjować podczas gdy warunki były już ustalone, potem próbował zagrozić stanom jak za bidena, ale się przeliczył i wyleciał w podskokach. Jeśli obejrzysz całe nagranie to zobaczysz że
  • Odpowiedz