No i pytanie, czy Czesi na tej hańbie nie wyszli lepiej niż my: dzielni i honorowi. Na dłużą metę Czech nie mogły pozwolić sobie na konflikt z Niemcami, bo ci zarzucili by ich czapkami. Wtedy także przypieczętowany został także los Polski. Gdybyśmy mieli normalne władze, może wcześniej zawarliśmy z Czechami pakt obronny? Ale teraz łatwo jest gdybać.
Może gdyby Czechosłowacja, Polska, Litwa, Finlandia stworzyła jakiś blok państw niezłomnych , zamiast bawić się w małych hitlerków, to jakoś by to inaczej wyglądało...
Tak jak chociażby teraz. Rosja mogłaby połykać kolejne państwa gdyby nie NATO.
@sportpomnikow niestety, ale nie pamiętam (serio, poprawcie mnie jeśli się mylę) czy w "Mein Kampf" Adolf pisał cokolwiek o Czechach, ale na nasz temat miał bardzo jasne poglądy i ciężko mi myśleć, że jakikolwiek sojusz mógłby zmienić nasz los. Oczywiście między "Mein Kampf" a 39 było sporo czasu, ale po czynach ich poznacie i co widać Hitler miał jasny kierunek co do nas.
Nie jestem ekspertem polityki ani historii nadmieniam. Jeśli
Może gdyby Czechosłowacja, Polska, Litwa, Finlandia stworzyła jakiś blok państw niezłomnych , zamiast bawić się w małych hitlerków, to jakoś by to inaczej wyglądało...
@wujek_stiopa: Polska miała sojusz z Czechami gdy doszło do ich rozbioru, co nie przeszkodziło wiekiej Polsce wziąć w nim udział
@nga_plz z tym że Adolf miał jeszcze odrobinę przyzwoitości wobec swojego gościa że nie upokarzał go przy kamerach i dziennikarzach i jak źle się poczuł to wezwał lekarza
Moze kosztowalo go utrate szacunku spoleczenstwa,ale uratowalo te spoleczenstwo przed masowa zaglada. My Polacy postanowilismy ze 20 lat po odzyskaniu niepodleglosci, mozemy sie tluc z 3 rzesza i zwiazkiem sowieckim jednoczesnie bo anglicy i francuzi przeciez na pewno nam pomoga ( ͡°͜ʖ͡°). Nie wiem jak wam, ale ja chodzac na lekcje historii Polski nie czulem sie dumny z tych klesk i porazek, i bezsensownych powstan, tylko
@xyzzy on tam bardzo jasno napisał co planował zrobić z Polakami. Jak już pisałem w moim poprzednim komentarzu nie pamiętam żeby to samo pisał tam o Czechach... czy była możliwość poprawy naszej sytuacji? Patrząc pod kątem polityki międzynarodowej - może tak. Patrząc pod kątem tego co zaplanował - 100% nie.
tym że Adolf miał jeszcze odrobinę przyzwoitości wobec swojego gościa że nie upokarzał go przy kamerach i dziennikarzach
@Karp_Molotow: nie wiem czy w ogóle wiesz po co tam przyjechał, on tam miał tylko podpisać już ustalaną umowę, ale zaczął kręcić nosem i negocjować podczas gdy warunki były już ustalone, potem próbował zagrozić stanom jak za bidena, ale się przeliczył i wyleciał w podskokach. Jeśli obejrzysz całe nagranie to zobaczysz że
Tak jak chociażby teraz. Rosja mogłaby połykać kolejne państwa gdyby nie NATO.
Nie jestem ekspertem polityki ani historii nadmieniam. Jeśli
@ArekMaupa: źródło?
@wujek_stiopa: Polska miała sojusz z Czechami gdy doszło do ich rozbioru, co nie przeszkodziło wiekiej Polsce wziąć w nim udział
źródło: trump-zelensky-epa-amna-696x464
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora
@Karp_Molotow: nie wiem czy w ogóle wiesz po co tam przyjechał, on tam miał tylko podpisać już ustalaną umowę, ale zaczął kręcić nosem i negocjować podczas gdy warunki były już ustalone, potem próbował zagrozić stanom jak za bidena, ale się przeliczył i wyleciał w podskokach. Jeśli obejrzysz całe nagranie to zobaczysz że