Wpis z mikrobloga

co tam dzisiaj, sterowniczki nie siadły, czy trzeba było ręcznie baud rate w usb ustawiać? :)

@lucius39: 0 problemów. A jak tam na windows11 przekroczył zajęcie 4gb ramu na start i zajezdza każdy procek starszy niż 5 lat mimo że Windows XP na starcie zjadał w sprzyjających warunkach 60mb ramu, płynnie działał na prockach wolniejszych od pentium4 robiąc dokładnie to samo co twój bloatware11 pisany przez soydevs??
  • Odpowiedz
  • 0
@RychuiPeja: nie wiem, używam 10, to znaczy na desktopie; na lapku, owszem mam 11. Jeszcze mam starego Della ale nadaje się tylko jako NAS z Lubuntu, ach no, i wybacz jest jeszcze drugi desk z Mintem 21.3, puszczam na nim Modele AI.

• Odpowiedz
@lucius39: GRUB to przekombinowana góra kodu w której raz na jakiś czas pojawia się irytujący bug czy nawet luka bezpieczeństwa (jak np. słynny bug za pomocą którego można było ominąć hasło wciskając ileś razy klawisz Backspace) która jest całkowicie zbędna w komputerach z UEFI. Do uruchomienia Linuksa nie jest już potrzebny przekombinowany bootloader, nie jest nawet w ogóle potrzebny bootloader, bo UEFI może załadować kernel bezpośrednio.
  • Odpowiedz
  • 1
@nostalgiwolf: Chopie, 80% ludzisk używa GRUBa bo jest uniwersalny, ma docsy i ludzie znają go po prostu (support jest ok). To jest sprawdzone rozwiązanie, a nie nowy super hiper odlotowy kawałek kodu w Rust czy innym ustrojstwie, który i tak rozpadnie się pod ciężarem zależności podczas kolejnego buildu lub - co gorsza - wysypie komuś bootsector pomyłkowo zapisanym BOMem.
  • Odpowiedz
jak np. słynny bug za pomocą którego można było ominąć hasło wciskając ileś razy klawisz Backspace

@nostalgiwolf: o jakim haśle Ty mówisz xd? Bo na pewno nie do zaszyfrowanej partycji /boot
  • Odpowiedz
@lucius39: no oczywiście. GRUB to sprawdzony w bojach standard i klasyg. Ktoś kto to hejci, bo jest "stary" - no jest wiele rzeczy jest starych, ale my jesteśmy ekologiczni i nie będziemy bez sensu wyrzucać czegoś co działa bardzo dobrze i ma dużo możliwości. Pół świata serwerów stoi na GRUBie, więc te pitolenie o jakiejś przeszłości można olać
  • Odpowiedz