Wpis z mikrobloga

Testowy setup pod internet 8gbps w technologii xgspon.
Operator Orange, ich funbox10 został zastąpiony wkładka sfp+, router to banana pi r4, procesor taktowany zegarem 2.1ghz, 4 rdzenie, 4gb RAMu, nvme 1TB, switch poniżej 8xSFP+ 10gbit zarządzalny
Setup potrafi wysycić 8gbit PPPoE a z tym nie radzą sobie mikrotiki czy udmy po 2000 zł :)

#siecikomputerowe #openwrt #mikrotik #ubiquiti #linux
Pan_Slon - Testowy setup pod internet 8gbps w technologii xgspon.
Operator Orange, ic...

źródło: IMG_8849

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
Jeżeli to jest lepsze niż sprzęt za 2k to ile to kosztowało? Wkładka przestała się grzać?

@stolemy: ok pełne pbi-r4 z wifi 7 i obudową ok 1500 zł + wkładka xgspon ok 160 usd. tak juz się nie grzeje...naprawiłem ją ;)
  • Odpowiedz
@brokenik: kilku tj 2.5-3.5gb? :)

@Pan_Slon: kurde wpisałem mikrotik 10g pppoe w necie i pierwszy wynik z reddita pokazuje typa co niiby 8 czy tam 9 gb ma na ccr2009

może w przyszłym tyg przetestuję z ciekawości ile robi bo akurat przyszedł mi taki w pracy wczoraj
  • Odpowiedz
@jar-mitryn: Czyli nie masz pojecia o czym piszesz. To nie tylko parametry ale musisz miec wkladke do GPON-a ktora zadziala jako ONT (bo mozesz tez kupic wkladke GPON do OLT-a czyli urzadzenia centralnwego Orange czyli z drugiej strony sieci). Jesli kupisz pierwsza lepsza wkladke bez sprawdzania typu to bedziesz mial wkladke do ethernetu czyli jakbys kupil zwyklego switcha i chcial go polaczyc z komputerem czy drugim switchem, routerem a nie
  • Odpowiedz
Czyli nie masz pojecia o czym piszesz

@krzywy_kanister: no tak, dlatego zapytałem sie o szczegóły. To nie elektroda.pl, nie musisz sie spinać o moja niewiedzę. Dziękuję za wytłumaczenie, zgadza się to z tym co podejrzewałem.
  • Odpowiedz