Wpis z mikrobloga

Już 2 lata bez mamy. Mieliście rację - czas leczy rany, nawet te największe, ale nadal dziwnie mi się przyjmuje życzenia urodzinowe, nigdy już nie będę świętował swoich urodzin bo zawsze będzie mi się przypominać ten poranek 2 lata temu...
Przypominam o namawianiu bliskich na badania kontrolne, nie przyjmujcie wymówek, jak trzeba to siłą do lekarza zaprowadzić.
#j-------a
Minieri - Już 2 lata bez mamy. Mieliście rację - czas leczy rany, nawet te największe...

źródło: mama

Pobierz
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 36
Kiedyś jak u rodzinnego powiedziałem że chciałbym się profilaktycznie przebadać w tym kierunku to mnie wyśmiał.

@mateusz_dzordan5656: Idziesz do rodzinnego i mówisz, że masz historię raka w rodzinie, wybierz sobie dwa narządy jakieś. Powinieneś dostać badania w tych okolicach, o ile istnieją. Potem do kolejnego, historia raka znów, ale inne narządy. Ja tak zrobiłem w kierunku tych, które faktycznie miałem w rodzinie, ale oni tego nie sprawdzają.
  • Odpowiedz
Kiedyś jak u rodzinnego powiedziałem że chciałbym się profilaktycznie przebadać w tym kierunku to mnie wyśmiał.

@mateusz_dzordan5656: same, w radiu nie przestają gadać o profilaktyce, ale u lekarza odpowiedzialny człowiek co najwyżej dostanie wyszydzenie. Wizja piękna ale nie da się, nie w tym kraju
  • Odpowiedz

@mateusz_dzordan5656: wierz dalej NFZowi i jego lekarzom, to na pewno długo pożyjesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Jakie dokładnie badania robić i gdzie się udać

@mateusz_dzordan5656: usg jajek, brzucha raz w roku. Dermatolog raz na rok/dwa. W wieku 40-50 lat obowiązkowo kolonoskopia. EKG raz na parę lat. Prześwietlenie płuc jeśli palisz to obowiązkowo. Do tego podstawowe badania, jak morfologia, mocz, kał raz w roku najlepiej.
  • Odpowiedz
@Minieri: Czas nic nie leczy tylko sprawia, że trochę mniej o tym myślimy, trochę mniej pamiętamy. Ja do dziś mam dziurę w sercu po śmierci mojej babci. Czas nic nie zmienił.
  • Odpowiedz
@mateusz_dzordan5656: zmien lekarza i powiedz mu że nadaje się do wypisywania recept. Zacznij od regularnego USG
Zobacz co mieli rodzice dziadkowie
Morfologia ale nie jak na medycynie pracy . Jak możesz doplac kilka zł . Co do badań to nawet chat gpt podpowie . Ważna regularność by choć raz w roku ogólne sprawy zbadać . Coś jak badanie techniczne auta. 😁
  • Odpowiedz
@mateusz_dzordan5656: tu jest pierwszy problem, że podstawowa opieka zdrowotna to spychologia, jak chcesz porobić badania wszystkie i monitorować regularnie stan zdrowia to 1k minimum musisz wybecylować. A potem raz do roku znajomi po 40stce, to zamiast prezentów na urodziny sobie dają, że jedno drugie ma zaciągnąć na badania. Bo nikt się nie bada bo jeszcze coś wykryją, a przecież dobrze się nie prowadziłem i zaczynają takie kwiaty wychodzić.
  • Odpowiedz