Wpis z mikrobloga

głosem przepełnionym miłością.

@n_____S:

Jaki głos usłyszeli ludzie gdy Bóg do nich przemawiał przy górze Synaj? Czy był to głos miłości?
Po tym jak Bóg dał Izraelowi
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Oline Jego głos budził bojaźń, ukazywał świętość i autorytet (Wyjścia 20:20), lecz Jego przesłanie było wyrazem miłości. Przez Prawo Bóg chciał nauczyć swój lud świętości i sprawiedliwości, a także przygotować ich na przyszłego Mesjasza.
Czy wg Ciebie Bóg nie mówił z miłości do swoich stworzeń?
  • Odpowiedz
Czy wg Ciebie Bóg nie mówił z miłości do swoich stworzeń?

@n_____S:

Rodzic mówi do dziecka: "Nie wolno ci tego robić, bo to jest niebezpieczne!' albo "Nie dotykaj tego bo zrobisz sobie krzywdę!".
Czy te słowa wynikają z
  • Odpowiedz
bojaźń nie strach czy lęk

@n_____S:

No nie wiem, może czytamy inną Biblię. Ja czytam o strachu, drżeniu ze strachu, przerażeniu do tego stopnia, że lud zwraca się z prośbą do Mojżesza, żeby to on do nich przemawiał a nie Bóg. Dlaczego? Bo bali się
  • Odpowiedz
  • 0
@Oline: Osobiście czytam przekład UBG. Dlaczego nie dodałeś kolejnego zdania?
Wj 20:18-20 UBG "Wtedy cały lud widział gromy i błyskawice i słyszał głos trąby, i dostrzegał dymiącą górę. Gdy lud to widział, cofnął się i stanął z daleka. (19) I mówił do Mojżesza: Ty mów do nas, a będziemy słuchać, ale niech Bóg do nas nie mówi, byśmy nie pomarli. (20) Mojżesz odpowiedział ludowi: Nie bójcie się. Bóg bowiem
  • Odpowiedz
Dlaczego nie dodałeś kolejnego zdania?

@n_____S:

Dodałem, na końcu w formie luźnego zdania.
A co do pytania, nie, nie zgadzam się z główną myślą. Dekalog to nie miłe, ciepłe zachęty tylko stanowcze nakazy, zakazy i właśnie w taki sposób ja bym to odczytał.
  • Odpowiedz
  • 1
@Oline: rzeczywiście, dodałeś zdanie. Tak, wtedy Bóg przemówił stanowczo, by wzbudzić bojaźń, jednak napisałem, by teraz przeczytać ten fragment Pisma z miłością i troską Boga, aby ukazało się nam to, że te słowa wynikają z miłości do nas. Bardzo mnie zdziwiło Twoje pytanie - "Czy był to głos miłości?". Bóg jest miłością.
1 Jana 4:7-8
"Umiłowani, miłujmy się nawzajem, ponieważ miłość jest z Boga, a każdy, kto miłuje, z Boga
  • Odpowiedz