Wpis z mikrobloga

Pytanie o rozbudowę #siecikomputerowe w domu, #ubiquity czy #omada ? Ma ktoś jakieś realne doświadczenie w obu systemach? Plusy/minusy obu rozwiązań? Jaki konkretnie setup macie u siebie i jak się sprawdza? Ktoś przechodził z jednego na drugi i jakie były powody?

Aktualnie mam kilka jednostek Deco x50 i działa to bardzo dobrze, ale muszę rozbudować się o vlany, itp Chciałem pójść w Unifi, ale Omada wydaje się ciekawsza i oczywiście bardziej przystępna cenowo.
Rozważałem też #mikrotik, ale odrzuciłem z uwagi na koszt czasowy
Mam router Funboxa i nie wiem, czy da radę ont'a załatwić, więc zapewne nie będę mógł wykorzystać w pełni możliwości danego systemu
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lake_of_the_nine:

Mam AP Ubiquiti oraz router Omada. Oba są świetne, zero problemów. Niemniej, jeśli startujesz od zera, to chyba lepiej trzymać się jednej rodziny i chyba wybrałbym Omadę.
BTW, #ubiquiti kurna! Nie rozumiem, skąd taka popularność wersji z Y na końcu. Nowy steropian, trelinka i suporek normalnie, no JPRD....
  • Odpowiedz
Rozważałem też #mikrotik, ale odrzuciłem z uwagi na koszt czasowy

@lake_of_the_nine: Ale co w tym czasochłonnego? Podstawową konfigurację z podłączeniem WiFi przez CAP to może pół godziny roboty.

Z ciekawych zalet to nawet 15 letnie Mikrotiki mają do dziś pełne wsparcie i zainstalujesz najnowszy RouterOS.
  • Odpowiedz
@lake_of_the_nine: Ja poszedlem w kierunku Ubi. Cala sieci na tym mam i dziala bardzo dobrze. Omadą sie nie bawilem, wiec nie bede nic na ten temat pisal, ale wielokrotnie z uwagi na ograniczenia budzetowe, instalowalem klientom Mikrotika i tez sobie chwale. Bardzo stabilne rozwiazanie.
  • Odpowiedz
@lake_of_the_nine: Oba rozwiązania działają. Z Omadą nie miałem dużej styczności, ale ludzie co tego używają sobie chwalą. Ubi ma więcej do zaoferowania jeżeli chodzi o dobór sprzętu, no i na nim Omada się wzoruje, ale cenowo jest gorzej. Mimo to ja od lat Ubi u siebie i u klientów. Bo jest to rozwiązanie stabilne i jest ogrom pomocy na necie, jeżeli robi się coś niestandardowego albo nowego. Jeżeli masz już
  • Odpowiedz
jestes jeszcze trzecie rozwiazanie sprzet AltaLabs. Nowa firma podobna do Ubiquiti. Akurat mozna kupic ich starterpack(switch, 2x AP i router) taniej niz normalnie. nie wiem jak to cenowo do omady wypada ale taniej niz ubi. Wszystko praktycznie plug and play. Jedyna wada to soft o ile nie przekadzaja ci dosc czeste updaty i n abierzaco realizowanie usuwanie bugow warto rozwazyc.
  • Odpowiedz
@lake_of_the_nine: ja u siebie mam router Mikrotika i apeki od Omady, AP zarządzane są z kontrolera postawionego na moim serwerze. Generalnie jest spoko, bardzo stabilnie wszystko działa, sam kontroler (nie fizyczny, tylko software) jest dość często aktualizowany, ale jest według mnie biedniej jeśli chodzi o ficzery w stosunku do Unifi, ogólnie sam interfejs też nie jest taki ładny. Same apeki (firmware) jak to u TP-linka już nie są tak często
  • Odpowiedz