Pytanie o rozbudowę #siecikomputerowe w domu, #ubiquity czy #omada ? Ma ktoś jakieś realne doświadczenie w obu systemach? Plusy/minusy obu rozwiązań? Jaki konkretnie setup macie u siebie i jak się sprawdza? Ktoś przechodził z jednego na drugi i jakie były powody?
Aktualnie mam kilka jednostek Deco x50 i działa to bardzo dobrze, ale muszę rozbudować się o vlany, itp Chciałem pójść w Unifi, ale Omada wydaje się ciekawsza i oczywiście bardziej przystępna cenowo. Rozważałem też #mikrotik, ale odrzuciłem z uwagi na koszt czasowy Mam router Funboxa i nie wiem, czy da radę ont'a załatwić, więc zapewne nie będę mógł wykorzystać w pełni możliwości danego systemu
Mam AP Ubiquiti oraz router Omada. Oba są świetne, zero problemów. Niemniej, jeśli startujesz od zera, to chyba lepiej trzymać się jednej rodziny i chyba wybrałbym Omadę. BTW, #ubiquiti kurna! Nie rozumiem, skąd taka popularność wersji z Y na końcu. Nowy steropian, trelinka i suporek normalnie, no JPRD....
@lake_of_the_nine: Ja poszedlem w kierunku Ubi. Cala sieci na tym mam i dziala bardzo dobrze. Omadą sie nie bawilem, wiec nie bede nic na ten temat pisal, ale wielokrotnie z uwagi na ograniczenia budzetowe, instalowalem klientom Mikrotika i tez sobie chwale. Bardzo stabilne rozwiazanie.
@lake_of_the_nine: Oba rozwiązania działają. Z Omadą nie miałem dużej styczności, ale ludzie co tego używają sobie chwalą. Ubi ma więcej do zaoferowania jeżeli chodzi o dobór sprzętu, no i na nim Omada się wzoruje, ale cenowo jest gorzej. Mimo to ja od lat Ubi u siebie i u klientów. Bo jest to rozwiązanie stabilne i jest ogrom pomocy na necie, jeżeli robi się coś niestandardowego albo nowego. Jeżeli masz już
jestes jeszcze trzecie rozwiazanie sprzet AltaLabs. Nowa firma podobna do Ubiquiti. Akurat mozna kupic ich starterpack(switch, 2x AP i router) taniej niz normalnie. nie wiem jak to cenowo do omady wypada ale taniej niz ubi. Wszystko praktycznie plug and play. Jedyna wada to soft o ile nie przekadzaja ci dosc czeste updaty i n abierzaco realizowanie usuwanie bugow warto rozwazyc.
@lake_of_the_nine: ja u siebie mam router Mikrotika i apeki od Omady, AP zarządzane są z kontrolera postawionego na moim serwerze. Generalnie jest spoko, bardzo stabilnie wszystko działa, sam kontroler (nie fizyczny, tylko software) jest dość często aktualizowany, ale jest według mnie biedniej jeśli chodzi o ficzery w stosunku do Unifi, ogólnie sam interfejs też nie jest taki ładny. Same apeki (firmware) jak to u TP-linka już nie są tak często
@lake_of_the_nine: u mnie w domu omada (EAP653 + EAP650), wszystkim dookoła polecam, bo ceny dobre i śmiga świetnie. Kontroler mam postawiony w proxmoxie.
@chodzacy_internet: Ja akurat dockera nie lubię do takich prostych rzeczy (dodatkowa warstwa problemów). Ale już sprawdziłem na ich stronie wcześniej, że są natywne paczki na różne distro.
Aktualnie mam kilka jednostek Deco x50 i działa to bardzo dobrze, ale muszę rozbudować się o vlany, itp Chciałem pójść w Unifi, ale Omada wydaje się ciekawsza i oczywiście bardziej przystępna cenowo.
Rozważałem też #mikrotik, ale odrzuciłem z uwagi na koszt czasowy
Mam router Funboxa i nie wiem, czy da radę ont'a załatwić, więc zapewne nie będę mógł wykorzystać w pełni możliwości danego systemu
Mam AP Ubiquiti oraz router Omada. Oba są świetne, zero problemów. Niemniej, jeśli startujesz od zera, to chyba lepiej trzymać się jednej rodziny i chyba wybrałbym Omadę.
BTW, #ubiquiti kurna! Nie rozumiem, skąd taka popularność wersji z Y na końcu. Nowy steropian, trelinka i suporek normalnie, no JPRD....
@lake_of_the_nine: Ale co w tym czasochłonnego? Podstawową konfigurację z podłączeniem WiFi przez CAP to może pół godziny roboty.
Z ciekawych zalet to nawet 15 letnie Mikrotiki mają do dziś pełne wsparcie i zainstalujesz najnowszy RouterOS.