Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +254
Od kilku dni w polskim internecie jest gigantyczny kwik o tę grafikę.
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
źródło: e3e8b5c9aace5a93c95bdbdc6c67ce8ebac3d0b7efda822d48727dd6207f1483
Pobierz
chalwaklb +75
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

#pompaciepla #fotowoltaika
No chyba, że weźmiesz jeszcze pod uwagę
ja mam taki konfig o jakim piszesz. J.w. najważniejsze, żeby kaloryfery miało odpowiednią moc. Tzn. przy dużych mrozach powinno im starczyć ok 40-45 st na zasilaniu. Jak rodzice nie mają takich duzych, to albo wymiana, albo zapomnieć o pompie.
U mnie schodzi 4500-5000 kw na cały sezon. A w
@Insane_Mike Pompa ciepła tylko dla bezobsługowości, koszty używania moga wyjść troszkę większe niz węgiel przy kaloryferach+ koszt inwestycji.
Jeszcze jest pomysl aby rozdzielić instalacje. Czyli np zbiornik na cwu z podwójną wężownicą i zasilanie kaloryferów ze zbiornika na cwu. Wtedy podłoga grzeje na niskich parametrach a kaloryfery osobno na wyższych
Nie demonizujmy grzejników, bo wiele domów z grzejnikami ma na pokładzie pompę ciepła i finansowo wychodzi to całkiem przyjemni.
Przykład mojego rodzinnego domu z lat 80, tylko grzejniki i to żeliwne, też z lat
Przy 5 na plusie, przy 0 i przy -5 dajesz takie samo zasilanie na grzejniki? Jest ono wyższe lub równe temperaturze zasilania CWU? Jeśli u Ciebie tak jest to masz dość specyficzny przypadek, a mówię to na próbie znacznie większej niż jeden, czy dwa domy.
@Insane_Mike: Miałem. Bufor równolegle grzejesz do wyższej temperatury, która idzie na grzejniki i osobny obieg na podłogówkę w którym używasz zaworu trójdrogowego i dajesz niższą temperaturę na zasilaniu.
Do kotła na gaz też warto panele założyć, do czajnika elektrycznego też... wiesz, że panele można wyłączyć zimą w PL bez straty?
Zbiorniki o których mówisz naprawdę nie są dobrym pomysłem przy pompie ciepła, magazynowanie cieplejszej wody na cele centralnego ogrzewania też nie.
Prosta matematyka. Jeśli to potrafisz - policz i zobacz. Jeśli nie potrafisz, to nie bierz tego na chłopski rozum.
Działać będzie działało, ale nie będzie miało to wiele wspólnego z ekonomią, chyba
Najprościej zostawić kocioł na wypadek mrozów i założyć małą pompę ciepła.
Ja grzeje kaloryferami. Teraz jest 0 stopni na polu a pompa ma COP 3.0, zużywa 2kw oddaje 6kw ciepła.
Jak temperatura spada poniżej -3 to włącza się gaz bo tak jest po prostu taniej
Na podłogowke dajesz tyle ile
Wciąż to Twoje "lepiej",
Sama wylewka to z 30t, 5 stopni to 30kWh energii cieplnej. A jeszcze są stropy i ściany ktore mozna o 1 stopień podgrzać. Temperatura u mnie nie waha sie wiecej niz 1 stopień w ciagu doby.
Klimakonwektor to wymiennik woda powietrze montowany w pomieszczeniach. A mi chodzi o urządzenie ktore produkuje taka wode lodowa, cos jak pompa ciepla gruntowa
Nie znam Twojego budynku, może w nim się sprawdza takie grzanie, ale nie można tego przyjmować za pewnik w każdym przypadku.
@Xargo1: zawsze można całą podłógówkę gonić z pompy wprost, niskotemperaturowo, i efektywność duża, a ten jeden-dwa grzejniki - albo puścić "na prąd" wprost (są konwersje - wsadzane grzałki w miejsce rury z wodą, i