Wpis z mikrobloga

Miraski ma ktos tutaj moze polaczenie pompy ciepla w przypadku podlogowki + grzejnikow? Mysle czy nie zmienic ogrzewania u rodzicow. OBecnie maja ekogroszek, podlogowka w calym domu z wyjatkiem 3 sypialni + w 2 lazienkach 2 wiszace extra. Powierzchnia do ogrzania to chyba 110-120m z tego co kojarze. Jest sens czy raczej nie? Do tego pewnie panele przydałoby się założyc i teraz pytanie do ekspertow - jakie koszty +/- trzeba załozyc w takim czyms i jak mocne sprzety?

#pompaciepla #fotowoltaika
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Insane_Mike mam tak samo, po.pa daje rade, podłoga grzeje głównie a grzejniki 2 udało mi się wymienic po prostu na większe a dwa grzeją słabo na tych 34-36 stopniach.
  • Odpowiedz
@Insane_Mike: Jeżeli w domu jest choć jeden grzejnik wysokotemperaturowy to trzeba grzać wodę do wysokiego parametru, a podłogówkę regulować zaworami mieszającymi. Jak pompa ma wytwarzać wysoką temperaturę to niestety efektywność mocno spada i nie jest wcale tanio. W mojej opinii przy fotowoltaice na starych zasadach miało by to sens ekonomiczny, obecnie warto to zrobić jedynie dla bezobsługowości, na pewno nie celu obniżenia rachunków.
No chyba, że weźmiesz jeszcze pod uwagę
  • Odpowiedz
@Insane_Mike: koszty policzysz na cieplo.app moc pompy też. Nie wspomniałeś o ociepleniu? bez tego nikt nie strzeli ile będzie kosztować ogrzewanie.

ja mam taki konfig o jakim piszesz. J.w. najważniejsze, żeby kaloryfery miało odpowiednią moc. Tzn. przy dużych mrozach powinno im starczyć ok 40-45 st na zasilaniu. Jak rodzice nie mają takich duzych, to albo wymiana, albo zapomnieć o pompie.
U mnie schodzi 4500-5000 kw na cały sezon. A w
  • Odpowiedz
@Xargo1 Dokładnie

@Insane_Mike Pompa ciepła tylko dla bezobsługowości, koszty używania moga wyjść troszkę większe niz węgiel przy kaloryferach+ koszt inwestycji.

Jeszcze jest pomysl aby rozdzielić instalacje. Czyli np zbiornik na cwu z podwójną wężownicą i zasilanie kaloryferów ze zbiornika na cwu. Wtedy podłoga grzeje na niskich parametrach a kaloryfery osobno na wyższych
  • Odpowiedz
@zibizz1: Grzejniki zasilane z CWU? Ty masz pojęcie jakie ilości energii potrzebujesz do zagrzania wody w zasobniku, a jakie to utrzymania "ciepłych" kaloryferów? Takie pomysły są świetne, zrób tak u siebie i płać potem swoje rachunki.

Nie demonizujmy grzejników, bo wiele domów z grzejnikami ma na pokładzie pompę ciepła i finansowo wychodzi to całkiem przyjemni.
Przykład mojego rodzinnego domu z lat 80, tylko grzejniki i to żeliwne, też z lat
  • Odpowiedz
@t-tk U mnie w zimowych miesiącach pompa chodzi 70% na co i 30% na cwu. Jesli kaloryfery nie beda zasilane z co to pompa ciepła efektywniej będzie grzała podłogę na niskim parametrze ale potem dłużej bedzie pracowała na cwu. Wiec w takim przypadku np moze byc 30% czasu grzeje podłogowke i 70% grzeje cwu i kaloryfery. W podlogowce mamy naturalny bufor e postaci betonu, a do cwu i kaloryferów potrzeba odpowiednio
  • Odpowiedz
@zibizz1: A teraz sobie policz ile czasu w roku grzejniki potrzebują takiej temperatury zasilania, jak w trakcie grzania cwu.
Przy 5 na plusie, przy 0 i przy -5 dajesz takie samo zasilanie na grzejniki? Jest ono wyższe lub równe temperaturze zasilania CWU? Jeśli u Ciebie tak jest to masz dość specyficzny przypadek, a mówię to na próbie znacznie większej niż jeden, czy dwa domy.
  • Odpowiedz
@t-tk No nie dajesz, ale jak masz duży zbiornik cwu, to mozesz spbie kontrolować w nim temperatury. Np taki z 2-3 wężownicami. Jedna na gorze do grzania cwu. A na dole grzejesz wode na kaloryfery. Do pompy dodajesz zawór i ustawiasz na grzenie cwu + dwa obiegi c.o.
  • Odpowiedz
Miraski ma ktos tutaj moze polaczenie pompy ciepla w przypadku podlogowki + grzejnikow?

@Insane_Mike: Miałem. Bufor równolegle grzejesz do wyższej temperatury, która idzie na grzejniki i osobny obieg na podłogówkę w którym używasz zaworu trójdrogowego i dajesz niższą temperaturę na zasilaniu.

Do tego pewnie panele przydałoby się założyc

Do kotła na gaz też warto panele założyć, do czajnika elektrycznego też... wiesz, że panele można wyłączyć zimą w PL bez straty?
  • Odpowiedz
@zibizz1: Sam wspominasz, że pompa ciepła działa bardziej ekonomicznie na niższych temperaturach, a proponujesz jakieś dziwne rozwiązania.
Zbiorniki o których mówisz naprawdę nie są dobrym pomysłem przy pompie ciepła, magazynowanie cieplejszej wody na cele centralnego ogrzewania też nie.
Prosta matematyka. Jeśli to potrafisz - policz i zobacz. Jeśli nie potrafisz, to nie bierz tego na chłopski rozum.
Działać będzie działało, ale nie będzie miało to wiele wspólnego z ekonomią, chyba
  • Odpowiedz
@mirekwirek: Fajnie jest podłączyć taki bufor trujrurowo. Zabezpiecza przepływa jak przy równoległym, a mocno ogranicza podmieszanie, w efekcie woda z pompy leci prosto w instalację, a nie traci paru stopni po drodze przez bufor.
  • Odpowiedz
@Insane_Mike: ma sens.
Najprościej zostawić kocioł na wypadek mrozów i założyć małą pompę ciepła.
Ja grzeje kaloryferami. Teraz jest 0 stopni na polu a pompa ma COP 3.0, zużywa 2kw oddaje 6kw ciepła.

Jak temperatura spada poniżej -3 to włącza się gaz bo tak jest po prostu taniej
  • Odpowiedz
@t-tk No tak im mniejsza temperatura tym wiedzą efektywność. Jeśli jednak musisz zachować kaloryfery i podawać tam cieplejsza wodę niż w podłogowke to lepiej zrobić osobny obieg. Do kaloryferów musisz miec bufor, zeby grzały nawet gdy pompa grzeje podłogowke lub cwu. Możesz połączyć bufor że zbiornikiem na cwu. Dzięki temu cwu będzie się grzała szybciej bo w dolnej części zbiornika masz cieplejszą wodę podgrzana na mniejszych parametrach.

Na podłogowke dajesz tyle ile
  • Odpowiedz
@zibizz1:

No tak im mniejsza temperatura tym wiedzą efektywność. Jeśli jednak musisz zachować kaloryfery i podawać tam cieplejsza wodę niż w podłogowke to lepiej zrobić osobny obieg. Do kaloryferów musisz miec bufor, zeby grzały nawet gdy pompa grzeje podłogowke lub cwu. Możesz połączyć bufor że zbiornikiem na cwu. Dzięki temu cwu będzie się grzała szybciej bo w dolnej części zbiornika masz cieplejszą wodę podgrzana na mniejszych parametrach.

Wciąż to Twoje "lepiej",
  • Odpowiedz
@t-tk Ja tam grzeję w taniej taryfie i unikam grzania w drogiej.
Sama wylewka to z 30t, 5 stopni to 30kWh energii cieplnej. A jeszcze są stropy i ściany ktore mozna o 1 stopień podgrzać. Temperatura u mnie nie waha sie wiecej niz 1 stopień w ciagu doby.

Klimakonwektor to wymiennik woda powietrze montowany w pomieszczeniach. A mi chodzi o urządzenie ktore produkuje taka wode lodowa, cos jak pompa ciepla gruntowa
  • Odpowiedz
@zibizz1: Na temat tego, dlaczego co i ile kosztuje pytaj producentów. Może jest jakiś powód, o którym nie wiesz? ;)

Nie znam Twojego budynku, może w nim się sprawdza takie grzanie, ale nie można tego przyjmować za pewnik w każdym przypadku.
  • Odpowiedz
@t-tk Ja wiem jaki jest powód. Skala. Klimę da się u każdego zamontować. Gdzieś blisko gniazdko, rurki przez ścianę zewnętrzna i gotowe. Każdy dom to potencjalny klient. A w przypadku klimy centralnej z wymieniłeś gruntowego. To rzadko kto ma wymiennik gruntowy, jeśli już ma to raczej rzadko gdzie jest możliwość żeby połączyć pomieszczenia z miejscem gdzie jest taki wymiennik. Wiec albo na etapie budowy i wtedy ceny sa zaporowe za wszystkie
  • Odpowiedz
Jeżeli w domu jest choć jeden grzejnik wysokotemperaturowy to trzeba grzać wodę do wysokiego parametru, a podłogówkę regulować zaworami mieszającymi. Jak pompa ma wytwarzać wysoką temperaturę to niestety efektywność mocno spada i nie jest wcale tanio

@Xargo1: zawsze można całą podłógówkę gonić z pompy wprost, niskotemperaturowo, i efektywność duża, a ten jeden-dwa grzejniki - albo puścić "na prąd" wprost (są konwersje - wsadzane grzałki w miejsce rury z wodą, i
  • Odpowiedz