Aktywne Wpisy

Światłowód nie dla mireczków (╯︵╰,)
Zostaliście kiedyś pominięci w inwestycjach za publiczną kasę?
Pytam, bo z każdej strony otaczają mnie sąsiedzi, którzy właśnie podpisują sobie umowy na swoje darmo doprowadzone kabelki, a ja na to patrzę z bólem d--y 24h/dobę - bo oboje z
Zostaliście kiedyś pominięci w inwestycjach za publiczną kasę?
Pytam, bo z każdej strony otaczają mnie sąsiedzi, którzy właśnie podpisują sobie umowy na swoje darmo doprowadzone kabelki, a ja na to patrzę z bólem d--y 24h/dobę - bo oboje z

annlupin +21
a tak wgl to jakie muzyczki do żubra rano najlepiej
źródło: annlupin6654432
Pobierz

W 1884 roku powstała na terenie dzisiejszej Namibii pierwsza niemiecka kolonia – Niemiecka Afryka Południowo-Zachodnia. Niecałe 20 lat później w kolonii wybucha powstanie – wojownicy Herero podlegli Samuelowi Maharero atakują niemieckich osadników. 2 października 1904 roku generał von Trotha wydaje rozkaz zabicia wszystkich mężczyzn Herero i wypędzenia kobiet i dzieci na pustynię Kalahari. Przez kolejne 4 lata trwa systematyczne mordowanie ludów Herero i Nama.
W wyniku tego konfliktu według różnych szacunków zginęło od 24 do ponad 100 tysięcy Herero oraz 10 tys. innego ludu Nama. Po zakończeniu powstania przy życiu pozostawało zaledwie 15 tys. Herero. Zostali oni całkowicie wywłaszczeni, poddani nadzorowi policyjnemu i zmuszeni do przymusowej pracy na farmach należących do białych kolonistów.
Opinia publiczna dowiaduje się o tych zdarzeniach z Raportu Whitakera dopiero w 1985 roku. Ale na próbę pojednania trzeba poczekać kolejne 30 lat. W czerwcu 2021 roku, po siedmiu latach negocjacji rządu RFN z rządem Namibii oraz przedstawicielami ludów Herero i Nama, strona niemiecka zobowiązała się do wypłacenia Namibii ponad miliarda euro zadośćuczynienia (oficjalnie „pomocy rozwojowej”). Odszkodowań nie nazwano "reparacjami" aby nie czynić precedensu i otwierać spraw związanych z roszczeniami Grecji czy Polski za II wojnę światową.
#afryka #niemcy #historia #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
źródło: Herero_and_Nama_prisoners
Pobierzwidzę że nie żałowali tych reparacji xD