Wpis z mikrobloga

@kropla_bez_kitu_benc:

Polskie wojsko strzegące granicy ukraińskiej to cały zestaw kart w ręce, które można dowolnie zagrać.

Tylko to wojsko musi byc sprawne, ostrzelane i miec za soba wsparcie zbrojejeniowki i panstwa gdyby czasem trzeba by bylo go uzyc o co nie trudno stacjonując o parenascie kilometrow od ruskich. Przyznalbym Ci rację gdyby tak ono wygladalo ale nie wyglada.
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc:

Ja, żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.
  • Odpowiedz
Ja, żołnierz Wojska Polskiego, przysięgam służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, bronić jej niepodległości i granic. Stać na straży Konstytucji, strzec honoru żołnierza polskiego, sztandaru wojskowego bronić. Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić. Tak mi dopomóż Bóg.

@adam-buksa96: I bronili tej Rzplitej w takim Iraku. To pobronią na Ukrainie, nawet lepiej, bo ilostan islamskich terrorystów nas ani ziębi, ani grzeje, a redukowanie liczby orków w czasie
  • Odpowiedz
Tylko to wojsko musi byc sprawne, ostrzelane i miec za soba wsparcie zbrojejeniowki i panstwa gdyby czasem trzeba by bylo go uzyc o co nie trudno stacjonując o parenascie kilometrow od ruskich. Przyznalbym Ci rację gdyby tak ono wygladalo ale nie wyglada.

Odpowiedz

@homealone: Daliśmy radę z polską strefą okupacyjną w Iraku, bo z troglodytami orczymi też damy radę.
  • Odpowiedz
  • 0
@kropla_bez_kitu_benc pewnie i tak wejdziemy, najpierw jako oficjalna logistyka.
Większe przyzwolenie społeczeństwa będzie jako siły rozjemcze. I popieram stwierdzenie, że po to jest ta armia, aby ją wysyłać do działań wojskowych, bo obecnie w Polsce to przechowalnia ludzi na wcześniejszą cieplutką emeryturę
  • Odpowiedz
@Filipterka25:

Daliśmy radę z polską strefą okupacyjną w Iraku, bo z troglodytami orczymi też damy radę.

Gdzie mielismy wsparcie i rozpoznanie od amerykanow, a walki byly z pastuchami na toyotach - nie ma co porownywac z regularnym ruskim wojskiem z rozkreconą produkcją wojskową.
  • Odpowiedz
nie ma co porownywac z regularnym ruskim wojskiem z rozkreconą produkcją wojskową.

@homealone: Tym wojskiem, co robi mięsne szturmy, tak? Coś takiego przerabiano m. in. w czasie bitwy karballskiej. Tam też były mięsne szturmy zakończone rzezią szturmujących.

Większe przyzwolenie społeczeństwa będzie jako siły rozjemcze.

@mexxl TBH kilka tygodni odpowiedniego przekazu w mediach, i społeczeńśtwo samo się będzie domagało by nasze lotnictwo odwiedziło Królewiec.
  • Odpowiedz
Tym wojskiem, co robi mięsne szturmy, tak? Coś takiego przerabiano m. in. w czasie bitwy karballskiej. Tam też były mięsne szturmy zakończone rzezią szturmujących.

@Filipterka25:

Wiesz ja tez chcialbym husarię znowu zobaczyc w Moskwie ale trzeba mierzyc sily na zamiary :) Karbala gdzie zginelo 80 napastnikow przez 3 dni to nie jest porownianie z frontem gdzie po 1k zolnierzy dziennie traci zycie. Troche machanie szabelką z Twojej strony ( ͡
  • Odpowiedz
Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić.

@adam-buksa96: a może bicie kacapa dla odmiany nie na polskiej lecz na ukrainskiej ziemi zanim ów kacap na polska ziemie dotrze jest sprawą naszej ojczyzny?
  • Odpowiedz
@maniac777

>Za sprawę mojej Ojczyzny w potrzebie krwi własnej ani życia nie szczędzić.

@adam-buksa96: a może bicie kacapa dla odmiany nie na polskiej lecz na ukrainskiej ziemi zanim ów kacap na polska ziemie dotrze jest sprawą naszej ojczyzny?

Sprawą naszej ojczyzny jest bicie kacapa cudzymi rękami tak długo jak się da.
  • Odpowiedz
Sprawą naszej ojczyzny jest bicie kacapa cudzymi rękami tak długo jak się da.

@homealone: nie rozumiesz jednej, prostej rzeczy. Wojna Europy z rosja jest nieunikniona, no, nie da się z putinem wynegocjować braku agresji ze strony jego hordy.

Prędzej czy później do tych starć dojdzie, i lepiej samemu wybrać moment i miejsce niż czekać na inicjatywę wroga.
  • Odpowiedz
@Filipterka25

>Sprawą naszej ojczyzny jest bicie kacapa cudzymi rękami tak długo jak się da.

@homealone: nie rozumiesz jednej, prostej rzeczy. Wojna Europy z rosja jest nieunikniona, no, nie da się z putinem wynegocjować braku agresji ze strony
  • Odpowiedz
@kropla_bez_kitu_benc: też mnie to zastanawia. Przecież nikt nie każe im się tam napieralać z kacapami, mają po prostu być ogarniać wsparcie, logistykę, może wspólnie ćwiczyć z zaprawionymi w boju Ukraińcami. Mamy strefę buforową w postaci sporej Ukrainy, to wypadałoby ją jakoś utrzymać, a nie czekać aż ruscy zaczną się wlewać do nas i jak zwykle tydzień bohaterskiej obrony a potem znów powstania xD Zero myślenia do przodu, po prostu czekamy
  • Odpowiedz