Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się tak, dlaczego w miastach w tych blokach z PRL zezwala się na instalację własnych anten na elewacjach. Przecież to szpeci i stwarza zagrożenie w czasie silnego wiatru. Bloki mają instalacje antenowe od tych wysokich masztów ze zdezelowanymi, połamanymi antenami starego typu. Kable antenowe chyba są? Więc dlaczego spółdzielnie nie montują współczesnego zestawu anten na tych masztach - satelity i anteny do DVBT i nie puszczą sygnału tymi kablami? Pewnie jeszcze do wymiany byłyby gniazdka w każdym mieszkaniu? W PRL zbiorcze instalacje miały zapobiec dziadostwu na każdym balkonie co właśnie ma miejsce w XXIw.

A nawet jeśli modernizacja tamtych instalacji z PRL nie byłaby tak prosta to wpuszczając kablówki powinno się było zrobić to tylko pod warunkiem dostarczenia sygnału ich kablami z satelity i TV naziemnej.

#polska #telewizja #mieszkanie #prl #elektronika #technika #elektryka #elektrotechnika
#pytanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niedasieukryc: u mnie w mieście nie ma anten zbiorczych. Zlikwidowali je w latach 90 bo ludzie jęczeli że nie będą płacić za nie , bo mają kablówkę. Dobrze że od 2013 roku jest rozporządzenie które mówi że nowe budynki wielorodzinne mają mieć antenę zbiorczą dvbt i satelitarną.
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: Inna sprawa, że można mieć różne indywidualne potrzeby. Na przykład obcokrajowiec chcący oglądać kanały ze swojej ojczyzny (np. ukraińskie z 4,8E, czeskie np. z 23,5E), który do odbioru tych kanałów musi ustawić antenę satelitarną na pozycję inną niż te wykorzystywane w Polsce (13E, ewentualnie czasami 19E). Albo sąsiad krótkofalowiec, chcący ustawić dużych rozmiarów anteny na pasma fal długich, średnich i krótkich (praw fizyki i długości fali się nie oszuka
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: Skąd pomysł, że się pozwala?
U mnie klimatyzację można montować wyłącznie na podłodze balkonu, nie można na elewacji. Jednak jest co najmniej 8 klimatyzatorów zamontowanych na elewacji. Ci, co tak montowali, po prostu nie wystąpili o zgodę na montaż. Zamontowali bez zgody, ale póki nie robią problemów, to przymyka się oko. Analogicznie jest z antenami.
Anten zbiorczych nie ma, bo to koszty. Instalacja nawet jeśli jest to w tragicznym
  • Odpowiedz
@niedasieukryc:

Więc dlaczego spółdzielnie nie montują współczesnego zestawu anten na tych masztach - satelity i anteny do DVBT i nie puszczą sygnału tymi kablami?

Dlatego, że doprowadzenie takiej instalacji do dzisiejszych standardów = wymiana całości.
Wiki na temat
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: Wszystkie nowe bloki, które dostały pozwolenie na budowę od 2013 roku, mają zbiorczą instalację R/TV/SAT, więc tam anten montować nie trzeba. Wyjątkiem są niektóre budynki, gdzie deweloper w ramach oszczędności postanowił złamać przepisy i np. dogadać się z jakąś kablówką żeby zrobili im instalację za darmo - dotyczy to głównie budynków z początku obowiązywania przepisów. Tam bywa że brakuje zbiorczej instalacji satelitarnej.

W starych blokach zbiorcze instalacje już do
  • Odpowiedz
@michcio:

super, dzięki za konkretne informacje. Chociaż dziś gapiłem się na dachy i upolowałem w sumie chyba to o czym mówiłem

No więc jak wykorzysta się w przyszłości satelity telewizyjne? Do internetu? Choć to dziś pewnie też zbyt małe przepustowowości i duże opóźnienia w porównaniu do światłowodów i starlinków.
niedasieukryc - @michcio: 

super, dzięki za konkretne informacje. Chociaż dziś gapił...

źródło: Zrzut ekranu 2025-02-17 190836

Pobierz
  • Odpowiedz
super, dzięki za konkretne informacje. Chociaż dziś gapiłem się na dachy i upolowałem w sumie chyba to o czym mówiłem

@niedasieukryc: Maszty wyglądają na stare, typowe PRLowskie montowane wtedy na blokach na potrzeby AZARTów. Wygląda na to że anteny naziemne zostały zdemontowane, a te czasze satelitarne można wyjaśnić na 3 sposoby:
- jacyś mieszkańcy zamontowali tam swoje anteny wykorzystując pusty maszt,
- zarządca budynku wykonał zbiorczą instalację satelitarną (mało prawdopodobne, poza tym przepisy
  • Odpowiedz
@michcio:

Tam na lewym maszcie jest antena dvbt nad satelitą. Słabo widać na tym zdjęciu. Widać jej część na dolne pasma - tą większą. Na prawym nie wiem, może jest pod satelitą.

https://www.google.pl/maps/@50.0810131,20.0206772,3a,17.5y,157.45h,113.51t/data=!3m7!1e1!3m5!1spnPvvzr-wliqeFMaGkrh1g!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D-23.506484057271493%26panoid%3DpnPvvzr-wliqeFMaGkrh1g%26yaw%3D157.45498407782995!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDIxMi4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

No tak. Teraz wszystko już może przejść do internetu. Sam nie mam nawet TV ale na laptopie większość kanałów tych podstawowych można mieść przez internet sweet tv, televio, megogo, tvp vod za darmo i nawet na LTE
niedasieukryc - @michcio: 

Tam na lewym maszcie jest antena dvbt nad satelitą. Słabo...

źródło: Zrzut ekranu 2025-02-18 115325

Pobierz
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: T-Mobile USA nie oferuje dostępu do internetu przez satelitę, tylko pozwala na wysłanie sms-a alarmowego przez satelitę. Do internetu satelitarnego w komórce jeszcze daleka droga, o ile to w ogóle będzie możliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°) Taka komunikacja ma sens jedynie na obszarach bez absolutnie żadnej infrastruktury, których sporo jest w USA, ale w Europie nie ma praktycznie w ogóle - zawsze jest jakiś zasięg
  • Odpowiedz