Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#lingwistyka #jezyki #kultura #studia #kiciochpyta

Odkąd pamiętam fascynuję się ludzką kulturą. Chciałabym w przyszłości studiować teksty kultury, tak na własną rękę, w wolnym czasie. Problem tkwi w przekładach - tłumacze gubią oryginalny przekaz częściej niż się wydaje. Stąd wynika potrzeba lektury oryginału. Aby móc czytać muszę znać język.

Jakie znacie skuteczne metody nauki języka w domowym zaciszu?
Jak wybrać pierwszy język do nauki?
Od czego zacząć?
Gdzie szukać materiałów?
Czy warto uczyć się kilku jednocześnie, a może lepiej skupić się na jednym?

Interesują mnie zarówno języki nowożytne jak i starożytne, ale też wymarłe.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

🥲 Aktualnie wspiera nas średnio 1 osoba w miesiącu, co nie pozwala na pokrycie kosztów utrzymania serwisu. Wspomóż projekt

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DonJamnik @mirko_anonim sam jestem osoba co jako tako interesuje się od młodości lingwistyką, ale ciężko przetłumaczyć tekst z innego języka na drugi 1:1 poniewaz np. Rosyjski ma około 350tys słów a w polskim około 200tys. Więc można teoretycznie jakieś zdanie ułożyć na więcej możliwości, kolejnym przykładem jest rap (sam rapuje, mam cała grupę osób co to robią itp.), i nawet prostego tekstu „i przyganiał jak garnkowi kocioł” nie zrozumie ktoś
  • Odpowiedz
Mój wybór to języki klasyczne, bardziej niż współczesne. WSpółczesne raczej o tyle, o ile służą do nauki tych klasycznych. Jest to coś za coś, bo ucząc sie greki, pomijasz jednoczesnie bardziej przydatne języki współczesne, a czas i zasoby do nauki nie są z gumy. Ale chcąc bardziej rozumieć "kulture" na pewno warto poznać jezyki klasyczne
Przy czym ja traktuję pojęcie "klasyczny" bardzo szeroko, jako język służący do przekazywania dawnych tekstów literackich, o dużym
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Aha, jesli podałbyś bliżej czego konkretnie chcesz sie nauczyć, to podam ci chętnie źródła, polskie i zagraniczne, drukowane i cyfrowe, płatne i bezpłatne, tanie i drogie do wyboru do koloru, szczególnie o dawnych jezykach literackich. Na twoje pytanie troche trudno odpisac, bo jest zbyt ogólne
  • Odpowiedz