Mirki, minęło około 3 miesiące od kiedy przesiadłem się z Windowsa 11 na Ubuntu i powiem wam, że jestem mega zachwycony jak to wszystko pięknie śmiga. Niczego mi nie brakuje, soft typowo na windowsa leci na wirtualce a reszta włącznie z gierkami na linuxie. Jakie wy macie odczucia? Windows 11 przelał czarę goryczy podejściem do śledzenia, i ta ułomność od WIndowsa 10 jeśli chodzi o niespójności w menu.
@Myszo: dla mnie powodem przejścia nie było to, że mam słabego kompa. Bardziej podejście Microsoftu do kilku kwestii jak wlaśnie telemetria. Moim zdaniem zmiany od Windowsa 10 idą w złą stronę
@DevSwift: Super, brak wirusów, klarowne zarządzanie usługami, firewalem, jestem fanem skryptów czyli automatyzacji (na androidzie mam taskera). Działa mi WakeOnLan czego na windzie nie dało się ustawić więc posiadanie NAS traci dla mnie sens. 3 miesiace i u mnie bez jakiejkolwiek znajomości terminala na początku wspieram się AI. Kdeconnect petarda. YT chodzi szybciej i płynniej. Mój procek ma 13 lat, a na córki lapku który dostała w 4 klasie (pisiorski
Windows 11 przelał czarę goryczy podejściem do śledzenia, i ta ułomność od WIndowsa 10 jeśli chodzi o niespójności w menu.
@DevSwift: U mnie czarę goryczy przelał win10, bo z tego badziewia nie dało się korzystać. No i od tego czasu, również na Ubuntu przeszedłem. Polecam :)
@DevSwift: siedzę na Linuksie od 18 lat, ale i tak Windowsa mam zainstalowanego na drugim dysku. Nigdy nie rozumiałem czemu trzeba wybierac... Linuks do pracy o codzienności a Windows do gier
@DevSwift: Fedora od listopada, mam dualboota dla dosłownie jednej gry która się nie lubi z DXVK. Podoba mi się duża różnica w responsywności systemu, a wcale nie mam słabego sprzętu. Trochę słabo, że niektóre aplikacje pisane natywnie pod Linuxa są w gorszej wersji/wybrakowane. Discord na Linuxa dopiero niedawno dostał działający screen sharing na Waylanda.
Ale nie no, zapomnij o jakimś tam roku linuxa XD dopóki przeciętny janusz nie będzie kupował
@DevSwift: Gratulacje, u mnie będzie 2 lata w czerwcu..? Tak, dwa lata, odkąd siedzę na jednej i tej samej instalce Linuxa, wcześniej miałem tzw. Distro Hopping pół na pół z używaniem Windowsa 10, przetestowałem praktycznie wszystko łącznie z BSD(choć nie jestem specem, nie korzystam z konsoli, chyba że jakiś poradnik wymaga). U mnie W11 też przelał czarę, byłem a W10, już ten system mi się nie podobał, szczególnie nowe wersje
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Mirki, minęło około 3 miesiące od kiedy przesiadłem się z Windowsa 11 na Ubuntu i powiem wam, że jestem mega zachwycony jak to wszystko pięknie śmiga. Niczego mi nie brakuje, soft typowo na windowsa leci na wirtualce a reszta włącznie z gierkami na linuxie. Jakie wy macie odczucia? Windows 11 przelał czarę goryczy podejściem do śledzenia, i ta ułomność od WIndowsa 10 jeśli chodzi o niespójności w menu.
Dla mnie to rok LINUXA ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Działa mi WakeOnLan czego na windzie nie dało się ustawić więc posiadanie NAS traci dla mnie sens. 3 miesiace i u mnie bez jakiejkolwiek znajomości terminala na początku wspieram się AI. Kdeconnect petarda. YT chodzi szybciej i płynniej.
Mój procek ma 13 lat, a na córki lapku który dostała w 4 klasie (pisiorski
@kanarex: Ja się musiałem zastanowić kiedy ostatni raz widziałem wirusa.
2012 rok, windows 7.
@DevSwift: U mnie czarę goryczy przelał win10, bo z tego badziewia nie dało się korzystać.
No i od tego czasu, również na Ubuntu przeszedłem. Polecam :)
Podoba mi się duża różnica w responsywności systemu, a wcale nie mam słabego sprzętu.
Trochę słabo, że niektóre aplikacje pisane natywnie pod Linuxa są w gorszej wersji/wybrakowane. Discord na Linuxa dopiero niedawno dostał działający screen sharing na Waylanda.
Ale nie no, zapomnij o jakimś tam roku linuxa XD dopóki przeciętny janusz nie będzie kupował
Przy obecnej wersji windowsa w trakcie instalacji też trzeba wchodzić w "terminal" jak chcesz ominąć zakładanie konta ms.
Komentarz usunięty przez autora
U mnie W11 też przelał czarę, byłem a W10, już ten system mi się nie podobał, szczególnie nowe wersje