Wpis z mikrobloga

Tak, niestety ale brak social skilli to największa bariera teraz. Ławeczka jest zapchana osobami co nie znają języka, co nie wykazują inicjatywy i na większość wyzwań odpowiada "nie wiem, nie mam tego w CV". Projekty są ale nie ma komu ich robić. AI nie wyślesz na spotkanie z klientem a sam 10 projektów na raz nie pociagniesz bo się wylozysz na komunikacji
  • Odpowiedz
@bonifacy2 dokładnie tak samo bym napisał. Seniorzy w obiegu cv to także podobne jednostki. W 2025 roku nadal są jednostki, które myślą że firma im zapłaci za naukę czegoś i wyśle na szkolenie.
  • Odpowiedz
@bonifacy2: o tyle dziwne, ze IMO nauka social skilli i angielskiego na poziom zadowalajacy zajmuje mniej czasu i nakladu pracy niz nauka programowania od zera do juniora, ot max kilkaset godzin praktyki gdzie mozna zarowno cwiczyc jedno i drugie jednoczesnie
  • Odpowiedz
@ShiroUmizake: @JamesJoyce teoretycznie tak powinno być. Z mojego doświadczenia wynika że połączenie:

wymagam dużej wypłaty + klient ma ciasny budżet = nie umiem technologii to nie dostaję projektu

a że rynek się zmienia to trzeba nadganiać w czasie wolnym - w pracy lub po pracy. Ja tak robię i dobrze na tym wychodzę ale ile można po pracy siedzieć... w pracy? Jak się ma 20 - 40 lat to jeszcze spoko
  • Odpowiedz
@bonifacy2: Dlatego siedzenie w kodzie na kogos dalszej perspektywie jest slabe lepiej stworzyc wlasny produkt niszowy i klepac licencje. Work smarter not harder. Bo co z tego ze wyjdzie nowy framework jak najczesciej to jest to samo tylko w innej rewolucyjnej formule :D.
  • Odpowiedz