Są tu jacyś prawnicy specjalizujący się w prawie spadkowym? Sprawa wygląda tak mój ojciec rozwiódł się z matką dawano temu ponad 20 lat temu, zniknął z naszego życia, wyjechał do Włoch i tyle go widziano. Teraz się okazuje że umarł 3 lata temu, pl prokuratura go szukała przez cały ten czas za długi alimentacyjne. No i okazuje się że jest spadek po dziadkach i połowa mieszkania rodzinnego. I teraz zaczynają się schody, już wszystko mam akt zgonu itp ale jest problem, ponieważ ostatnie lata mieszkał za granicą, mimo że tak nie był meldowaniu itp w Polsce ostatni mi znany adres zamieszkania to ten rodzinny. Ale żaden notariusz mi się nie chce zająć sprawą Bo nie mieszkał w Polsce..niosek do sądu też mi jest ciężko wpisać...bo jako podać adres? Tam gdzie umarł?
@Hejtel: Notariusze, których pytałeś mają rację, obowiązuje rozporządzenie unijne z 2012r., z którego wynika, że prawem właściwym dla ogółu spraw dotyczących spadku jest prawo państwa, w którym zmarły miał miejsce zwykłego pobytu w chwili śmierci (miejsce zamieszkania), czyli w tej sytuacji prawo włoskie. Polski sąd również będzie badał to czy może zająć się sprawą (tzw. jurysdykcja) i jeżeli wskażesz, że ojciec mieszkał za granicą to nie wyda postanowienia o stwierdzeniu
@Adams_GA @Dan0ta słuchajcie, on ta nie mieszkał tam legalnie, mieszkał w pustostanie, władze włoskie nie miały pojęcia o jego istnieniu do czasu śmierci. I to jak się nazywa dowiedzieli się od lokalsów, nie miał żadnych dokumentów itp nie ma to wpływu? Więc teoretycznie mógł tam mieszkać a nie musiał...jeśli bym nie poszedł do prokuratury to bym totalnie nic nie wiedział, tylko miejsce zgonu.
@Hejtel: Obejść nie, niestety jedyne wyjście (którego absolutnie nie polecam i nie pochwalam) to skłamać co do ostatniego miejsca zwykłego pobytu. Teoretycznie Twój ojciec mógł umrzeć we Włoszech np. na wakacjach, to by tłumaczyło wystawiony w tym kraju akt zgonu. Zarówno notariusz, jak i sąd mają obowiązek pouczyć o odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywych oświadczeń, więc jeśli będziesz się sam ze sobą dobrze czuł i bezpiecznie zatajając fakty to bardzo
@Dan0ta ok, ale czy to jest do zweryfikowania albo inaczej czy sąd to będzie analizował? No bo skłamać w tak błachej i moim zdaniem mało istotnej sprawie bym mógł..gorzej jakbym jakieś zawiasy mógł za to dostać. Jedynie co to musi być adres zameldowania? Nie ma obowiązku meldunku już w Polsce... Bo to że on tam mieszał raczej jest średnio do zweryfikowania, jedyny problem co wskazać tu w pl.
@Hejtel: Notariusz nie ma żadnych narzędzi by to zweryfikować, więc przyjmuje po prostu od spadkobierców oświadczenie w tym temacie. Nie musi być adresu zameldowania. Zameldowanie a zamieszkanie to dwie różne sprawy i adresy nie muszą być tożsame. Nie wiem natomiast w jakim stopniu badają to sądy, bo niestety nie znam się jakoś bardzo na postępowaniach sądowych.
Co ja mam zrobić
#prawo #sadowehistorie #sad #spadek
Komentarz usunięty przez autora
źródło: temp_file6967945281057698803
PobierzNie da się jakoś tego obejść? (
Nie musi być adresu zameldowania. Zameldowanie a zamieszkanie to dwie różne sprawy i adresy nie muszą być tożsame.
Nie wiem natomiast w jakim stopniu badają to sądy, bo niestety nie znam się jakoś bardzo na postępowaniach sądowych.