Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu "wracam do internetu lat 90." - chcę mniej korzystać z subskrypcji, faktycznie mieć rzeczy na własność, mocno ograniczyć korzystanie z mediów społecznościowych, rzeczywiście zadbać o prywatność, personalizację doświadczenia pod siebie itd. W ramach nostalgii zainstalowałam sobie nawet legacy WinAmpa i po raz pierwszy od dawna słucham albumów, które rzeczywiście mam na własność ()
#muzyka #technologia #komputery
napraforgo - Od jakiegoś czasu "wracam do internetu lat 90." - chcę mniej korzystać z...

źródło: Zrzut ekranu 2025-02-11 131458

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@napraforgo: ty chyba na starym koncie pisałaś recenzję książki "Cyfrowy minimalizm", która zachęciła mnie do jej przeczytania. Ale nadal cyfrowo się nie potrafię odgruzować i używać Internetu w sposób intencjonalny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pomysł z personalizacją cyfrowego doświadczenia bardzo fajny
  • Odpowiedz
Od jakiegoś czasu "wracam do internetu lat 90."

@napraforgo: mało realistycznie ten winamp wygląda, zbyt porządnie. Jeśli chcesz poczuć klimat lat 90 to musisz pozmieniać tytuły na coś w stylu "#04 Rani - MORNING - WWW.DJWITEK.PRV - DARMOWE MP3"
  • Odpowiedz
  • 5
@Festiwal_Panczy: raz - widzę, jak wiele lat życia zmarnowałam na bezmyślne przeglądanie internetu. Dwa, nie podoba mi się kierunek, w którym idzie ekonomia subskrypcji i wolę rzeczywiście wspierać twórców, których lubię. A trzy - mam dużo przyjemności z tych uczuć nostalgii i cieszy mnie powrót do internetu, który pamiętam z dzieciństwa :)
  • Odpowiedz
@napraforgo: witaj bratnia (siostrzana?) duszo! Od paru lat zauważam u siebie ten sam trend.

Ogromny spokój i satysfakcję daje mi np. własny NAS z bazą muzyki, filmów i seriali. Można sobie je udostępnić przez Jellyfin i mieć klimat prywatnego, własnego netflixa :)
  • Odpowiedz