Wpis z mikrobloga

Mireczki jestem na etapie przygotowywania instalacji elektrycznej i pytanie co warto dołożyć poza standardowymi gniazdkami i oświetleniem? Gdzie doprowadzić prąd, żeby potem podłączyć bramę, oczyszczalnie ścieków, jakieś oświetlenie podjazdu/ogrodu? Myślałem, żeby zrobić dodatkową skrzynkę na takie zewnętrzne rzeczy, ale może macie jakieś inne sposoby.
Dodatkowo jak rozwiązać kwestię wideodomofonu, otwierania furtki - z tego co widziałem domofony mają dodatkowe zasilacze - gdzie taki zasilacz najlepiej umieścić? W głównej rozdzielni czy gdzieś indziej (myślałem też o tej dodatkowej skrzynce)?
I jak wygląda kwestia termostatów w pokojach? One też powinny mieć poprowadzone jakieś przewody? Jak macie to rozwiązane u siebie?
#budowa #budowadomu #budujzwykopem #remontujzwykopem #elektryka #wykonczenia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Doprowadź sobie najlepiej aroty do punktów które potencjalnie będziesz chciał w przyszłości podpinać do czegoś np. arot do bramy, arot do furtki, arot od furtki do bramy i z jeden arot na ogród tak sobie będziesz mógł dokłądać dodatkowe przewody na zewnątrz.

Co do zasilania zależy od domofonu, teraz często są już zasilane przez poe i wystarczy jedna skrętka do furtki, jak nie z poe to najczęściej zasilacz do furtki jest normalnie
  • Odpowiedz
I jak wygląda kwestia termostatów w pokojach? One też powinny mieć poprowadzone jakieś przewody? Jak macie to rozwiązane u siebie?

@Razgal: ja mam założone w każdym pokoju 'na zaś bo tanie na tym etapie' ale już wiem że raczej z tego nie skorzystam.
  • Odpowiedz
@Razgal: jakbym budował dom, to przygotowałbym instalację do tego, by w razie czego móc prosto podłączyć agregat i nim zasilić kluczowe obwody elektryczne
  • Odpowiedz
@Razgal: gniazdko w podłodze przy kanapie(stoliku kawowym ) i stole. Rolety/zaluzje i ośw zewnętrzne oraz włączniki do nich w gwiazdę . Spoko jest opcja gaszenia wszystkich świateł jednym włącznikiem przy wyjściu i gaszeniem parteru włącznikiem na piętrze. Zrób sporo peszli/arotów: na strych, na dach(PV) na zewnątrz z rozdzielni
  • Odpowiedz