Wpis z mikrobloga

mam problem pierwszego świata ( ͡° ͜ʖ ͡°)

chce miec uniwersalne stanowisko - czyli albo stacjonarka, a jak pracuje, to wpinam se elegancko jeden kabelek usb-c i mam wszystkie peryferia pod lapkiem + obraz.

na chwile obecna testuje rozwiazanie w postaci jednego monitora 21:9 (lenovo y34wz-30) i pod wzgledem ergonomii - mega. ethernet wpiety w monitor, do tego wszystkie peryferia (dac, mikrofon, klawiatura i myszka) wpiete również w monitor, sam monitor ma usb-c pd 140w. pracuje - wpinam lapka i mam na nim wszystko, koncze robote to odpinam laptopa i mam to wszystko na kompie.

sęk w tym, że ten monitor (jak większość zakrzywionych 21:9) jest na VA. a jako, ze lubie sobie czesto pograć w szybsze fpsy (pokroju cs/valorant czy inne tam gierki) no to troche sie to gryzie. nie jest to smużenie jak w va sprzed 10 lat, ale mimo wszystko, widać czarną smugę (czasami nawet podczas grzebania w ustawienach windowsa). także rozwiązanie mega, jedyny minus to te smuzenie. tutaj przychodzi na pomoc monitor 21:9 na oledzie, który do gier będzie idealny, ale na chwile obecna nie nadaje do pracy (mialem na testy 16:9 1440/27 cali od msi i text fringing powodowal, ze od pracy przy kodzie i ogólnie przy wpatrywaniu sie w monitor, glowa mnie bolala po 2/3h). są niby te cale mactype i cleartype, ale to jest plasterek na ten cały problem, a nie jego rozwiązanie.

duzo wiekszy wybor jest w przypadku monitorow 16:9, ale tutaj dochodzi problem ergonomii - na poczatku chcialem celowac w jakiś switch kvm na 2 monitory i z usb-c PD, ale z tego co widze, to chyba takich nie ma. potem jakims rozwiazaniem byloby znalezienie kvm bez usb-c, do tego wpięcie stacji dokującej no i to niby jest jakieś rozwiązanie, ale mam wrażenie, że zaczyna się robić zbyt duże spaghetti kablowe i w dodatku cała konfiguracja robi sie skomplikowana + nie wiem jak z input lagiem przez taki switch kvm (chociaz watpie, ze jakoś bardzo sie zmienia).

ktoś coś doradzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#komputery #pcmasterrace #monitory #laptopy #technologia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Tyfus: byloby spoko, gdyby nie to, ze gigabyte ma manie pchania bezuzytecznego PD o mocy 15w, ktore nie jest w stanie naladować ani podtrzymać mojego laptopa przy życiu
  • Odpowiedz
  • 0
@byla_ale_nie_w_pierwszej_trojce: zostalem przy 2x27 1440p, do jednego monitora z hubem usb i kvmem (m27q 240hz) wpialem to co chcialem, przewod usb-c z monitora (z tandetnym 15w usb-c pd) poprowadzilem do docka wd22tb4. do docka tez wpialem drugi monitor poprzez dp (a do stacjonarki przez hdmi) i ustawilem go w tryb auto - smiga fajnie, mam normalna moc ladowania i obydwa ekrany na kompie jak i na lapku

decydujac sie na
  • Odpowiedz