Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Słuchajcie sytuacja wygląda tak że listopad i grudzień zakuwałem pod rozmowy, miałem jedną rozmowe w grudniu i poszła mi nawet dobrze ale jak usłyszałem widełki na ostatnim etapie (20k netto b2b lub 20k brutto UoP dla seniora 8 lat za obowiązkowe 3 dni hybrydy w tygodniu bez możliwości negocjacji) - to sobie odpuściłem

Styczeń ze względów zdrowotnych i problemów rodzinnych - odpuściłem całkowicie zakuwanie. Pomimo tragicznie niskiej liczby ofert i kiepskiego odzewu przez cały styczeń udało mi się wywalczyć jedną rozmowe o prace

Dzisiaj miałem tą rozmowe
- livecoding leetcode MEDIUM - jakis prosty 2dimension dynamic programming z obliczeniem liczby unikalnych ścieżek z punktu A do B na gridzie
- livecoding CRUDa - dwa mikroserwisy miały stworzyć pętlę skończoną, jeden wysyła dane po REST, drugi je przerabia (increment countera), wrzuca event do bazy i wysyła przez kafkę do 1, tamtem znowu woła po REST itd i jak dobiją do 100 mają przerwać. Zdockerowane w kubernetesie z testami unit, integracyjne
- odpytywanie z najbardziej przydatnej dla CRUDiarza teorii - profilowanie aplikacji, tuningowanie JVM, działanie GC roots

Oczywiście wszystko mi się pomieszało po przerwie, zadania dowiozłem działające lecz niekompletne, odpowiedziałem na 8 z 10 pytań i rekruter techniczny pod koniec mnie wyśmiał że nawet na juniora się nie nadaje xD

Ale zaraz pewnie zlecą się pasjonaci że DOBRY PROGRAMISTA by sobie poradził i problemy zdrowotne to nie wymówka by przestać zakuwać po robocie

Tak to wyglada w IT yebanym. Miesiąc przerwy od przygotowania pod rekrutacje i uwalisz w p---u, trzeba ciągle odświeżać wiedze i byc w gotowosci
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: Generalnie to przechodzenie takiej drogi w poszukiwaniu pracy podchodzi już pod masochizm i współczesne samobiczowanie się. Tylko że z boku to dopiero widać z perspektywy trzeciej osoby. Nie oceniam ale warto mieć plan B w takiej sytuacji i ratować swoją godność osobistą.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:

kompletnie nie rozumiem, co rozwiązywaniu leetcode pod presją czasu, rozmowy, własnych słabości, wstydu i zdenerwowania ma do oceny tego, jak ktoś będzie pracował. Absurd

To taki test na inteligencję, wydaje im się ze każdy programista to ponadprzeciętny wizjoner
  • Odpowiedz