Wpis z mikrobloga

@Damianooo_421: plusik! U mnie V70 2.5t 231KM. Program zrobiony na 265KM i 400nm, spalanie tak samo skandalicznie wysokie jak przed programem :)

@caru: Mi średnia w mieszanym z przewagą miasta 12 i nie chce być mniej... a kupowałem jak bena była poniżej 5 zł ;/

Ile ci bierze oleju? ile w ogóle? Bo ja się o swojego zaczynam martwić i nie wiem co ruszyć... główny podejrzany turbina...
  • Odpowiedz
@Damianooo_421: Gratuluję zakupu. Sam jeżdżę już 8 rok niestety już gruzem (honda accord 2.0 VII po lifcie, nalatane 300k), ale nie ma sensu tego auta się pozbywać, bo jest niezawodne. Przez całe użytkowanie tylko raz hamulce, gumy stabilizatora, olej co roku, dwa razy do skrzyni, drugi raz przy wymianie sprzęgła, dla bezpieczeństwa sworznie (chyba dolne jeśli dobrze pamiętam), po ostatnim przeglądzie stabliizator tył, sworznie górne (albo odwrotnie górne-dolne) z przodu.
  • Odpowiedz
@Damianooo_421: a jak tam z rudą? Zdejmowałeś już nadkola?
I z jakiego rynku?
Szerokości miras i żeby nie gniło, a R5 to faktycznie najlepszy dźwięk silnika na jaki może sobie pozwolić nieco bogatszy zjadacz chleba
  • Odpowiedz
plusik! U mnie V70 2.5t 231KM. Program zrobiony na 265KM i 400nm, spalanie tak samo skandalicznie wysokie jak przed programem :)

@caru: jakie to jest skandalicznie wysokie spalanie?

Czekam na konwersje S60 2022 USA -> EU i tam mam B5 250KM i w sumie zastanawiam się ile może palić..
  • Odpowiedz
@promatiq: w mieście przy emeryckiej jeździe 13 litrów, przy bardziej dynamicznej nawet 15 potrafi. W trasie da się zejść do 9,5... Myślałem, że mam sondę lambdę wywaloną albo coś, ale mechanik od volvo powiedział że to normalka.
  • Odpowiedz
@Kapitan_Wie_Wszystko: a no brał olej owszem, mechanicy twierdzili że w granicach normy (dolewałem jakieś 2 litry co wymianę czyli co 10kkm). Później zaczął palić więcej i zrobiłem płukankę podejrzewając zapieczone pierścienie - pomogło.
  • Odpowiedz
Volvo s80 2.5t 2010r

@Damianooo_421:

Gratki. Fajny, porządny, dobrze zrobiony sprzęt. I do tego ma coś, z czego Volvo nigdy nie słynęło - ciekawą stylizację.

Mam sugestię - pojedź do jakiegoś ogarniętego zakładu, żeby Ci program w tym silniku zrobili. Nie chodzi nawet o jak najwięcej mocy, ale o wypieprzenie oryginalnego "ekologicznego", który niepotrzebnie zamula ti auto. Z nowym programem będzie jeździć o niebo lepiej, przy takim samym spalaniu.
  • Odpowiedz
Z resztą konie to poczujesz na autostradzie jak dużo jeździsz. W mieście albo na szybki start ważny jest moment obrotowy. 320nM jak to Volvo to ma Mondeo 130 kucy.

@nikosix:

Nie wiem chłopie z jakiej żeś się choinki urwał, ale z takim p----------m od rzeczy to nie tutaj.

No chyba, że dla ciebie Mondeo z dieslem 130 KM / 320 Nm ma takie same osiągi, jak Mondeo z benzynowym 2,5
  • Odpowiedz
@caru: Swoją drogą jak kształtuje się spalanie po programie? Mam V50 i myślę żeby zrobić program, ale bardziej pod kątem optymalizacji aniżeli mocy - tam już w serii jest gorąco pod maską. U mnie seria w mieście pali 12-15 litrów (ale robię ultra krótkie dystanse). Na trasie, Wro-Bdg tempomat ustawiony na 160kmh (średnia z trasy zwykle 150kmh) mam 12,5l
  • Odpowiedz