Wpis z mikrobloga

Zapytam Was o swoją sytuację. Web Dev z Software House z 5 latami expa - mnóstwo komercyjnych projektów zrealizowanych, no ale niestety zwolnienia dotknęły i mnie. Robiłem raczej jako Full Stack, dostarczałem webowe projekty dla lokalnych przedsiębiorców od A do Z wraz z wdrożeniem. Znam dobrze JS, ekosystem React, PHP, bazy danych MySQL. Bardziej pewnie czuję się na froncie i mam też więcej lat doświadczenia w nim. Praca na froncie sprawia mi również większą przyjemność.

Zapytam poważnie - jak bardzo mam przesrane? Wiem że nowi to już nie mają wstępu do IT, ale czy jako doświadczony dev mam jeszcze szasne? Czy pora się załamać?
Wolelibyście zatrudnić gościa bez studiów ale 5 lat expa i komercyjnymi projektami czy ze studiami ale początkującego?

#programowanie #programista15k #webdev
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vZGLSjkzfn: A czy mogę nazywać się fullstackiem, jeśli potrafię wykonywać strony, sklepy, dashboardy do zarządzania firmami (konta pracownikow, adminow, podział uprawnień + customowa logika w zaleznosci od specyfikacji danego klienta) oraz customowe CMS do zarządzania tymi stronami, sklepami w czystym PHP i MySQL? Obsługiwać formularze kontaktowe, wysyłać e-maile? Tworzyć customowe wyszukiwarki? Robić CRUDy? Mam wrażenie że to za mało, ze trzeba zdecydowanie więcej umieć, dlatego się nim nie nazywam.

Czy
  • Odpowiedz
@Analny_Madafaka: idź w backend - czego nie zrozumiałeś co napisałem? pewnie to nie odpowiada twojej artystycznej duszy to co ja tobie na to poradzę? siedzisz na tagu programista15k, gdzie musisz znać się na inżynierce programowania
nie siedzisz na tagu dla artysta15k - pomyśl o tym co napisałem
  • Odpowiedz
devopsa albo admina nikt nie wywalia

@vZGLSjkzfn: xD
ostatnio u mnie wywalili dwóch adminów-devopsów z którymi jako tako się znałem bo nasze drogi się przeplatały w różnych projektach

co prawda to w 95% admini a w 5% devops wannabe ale nie wiem dlaczego twierdzisz że admina nikt nie wywali
  • Odpowiedz
@Jednorybek: no ale to tak samo można powiedzieć że programista narobił w projekcie takiego bigosu że mało kto jest w stanie to ogarnąć

a w praktyce zatrudnisz ogarniętego gościa i sobie poradzi
  • Odpowiedz