Aktywne Wpisy

jmuhha +30
Dowiedziałam się, że koleżanka z klasy ma w leasingu nowa toyotę rav4 za 2400 zł mies ( ಠ_ಠ)
Godir17 +93
Nic tak nie poprawia humoru rano jak opisy starych sfrustrowanych polek po ścianie które lajkuja młodszego o kilka lat chłopa XDD
#p0lka #logikarozowychpaskow
#p0lka #logikarozowychpaskow
źródło: a
Pobierz
![Ewolucja języka polskiego na przykładzie 22 słów [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ffb90a628ee2358701a082e9c135b7251c45688f5762562d3aa7d652046e9312,q80.jpg)

Miałam podejrzenia, że nie będzie dobrze, ale to co zobaczyłam, to jest tragedia. To jest poziom matury rozszerzonej z angielskiego i FCE i to nie z najlepszymi ocenami.
On w ogóle nie mówi płynnie, co chwilę się zacina, powtarza pierwsze słowa lub części wypowiedzi, nagminnie stosuje wstawki typowe dla osób które nie mówią biegle w języku angielsku takie jak: I mean, you know, actually.
Nie mówi w sposób idiomatyczny i naturalny dla angielskiego, tylko używa kalek językowych z polskiego (np. You can lose some kilos, when I am not going to the center).
Bardzo podstawowy zasób słownictwa, to chyba jest takie B1. Dużo powtórzeń. Absolwent anglistyki- Very very, much much more XD To jest ambasador klimatyczny a nie potrafi poprawnie wymówić fossil fuels XD
Kilka błędów jakie wyłapałam, ale na pewno jest ich więcej:
Now we are very hopeful with the change of the American administration with Joe Biden (...)
powinno być about
We are 75% dependent of fossil fuels.
powinno być on
Nie interesują mnie wystudiowane i wcześniej przygotowane wypowiedzi, ani jego dosyć miękki akcent. Tutaj widać wyraźnie, że jak na absolwenta anglistyki to jego poziom jest dramatycznie niski.
#polityka #wybory #bekazpo #angielski
https://x.com/waldemarkowall/status/1886317891848397122?s=46&t=8TfvRZKPTXpeQKrgheJ1xQ
@Shadovek: smutne to jest podniecać się zdolnościami językowymi bonżura ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja tam nikogo bronić nie chcę, ale wkleiłeś cos co ma 3-4 lata xD Czy w tedy była narracja, że Trzaskowski zna języki obce bardzo dobrze? Tego nie wiem, ale wiem za to po sobie, że już w rok poziom angielskiego może wystrzelić do góry a ja mam zajęcia tylko raz w tygodniu.
Po drugie, nawiązał jasną i zrozumiałą komunikację z drugą osobą. Odbiorca go zrozumiał bez problemu? Tak. Czy
Nic nie będzie prowadził.
Jedyne jego zadanie, to nie ułaskawiać Pisu
No tak wykop opanowali silni razem bo ktoś ciśnie bekę z typa szczegółowo analizującego jak czaskoski coś powiedział źle po angielsku. Do Choroszczy, na badania :)
@Martinjz Z tego co czytałam to najpierw tutaj był wielbiony
@TOPOLEJESTOBOWI: don't use it, you lose it.
Zresztą, kogo interesuje hiperpoprawność? Celem nauki języka obcego jest komunikacja, a nie bycie bardziej angielskim od anglików.
Pewnie gdyby na co dzień operował angielskim, zapewne te drobne błedy by znikły, a słownictwo
@non-serviam: Nie oceniaj innych swoją miarą. Jednym zależy na komunikacji, inni chcą być poprawni a polityków interesuje by coś dla siebie ugrać. Przekaz może być jednostronny więc nie muszą się komunikować
Przeanalizowałeś 7 min wywiadu żeby doczepić się dwóch źle użytych sformułowań co by zdyskredydować kandydata na prezydenta?
Typ potrafi się wysłowić, potrafi przekazać swoje myśli, potrafi się dogadać z kimś za granicy.Nikt się raczej nie będzie spuszczać jak użyje nagle jakiegoś związku frazeologicznego
@Semikemi: normalnych ludzi interesuje komunikacja z ludźmi, no chyba, że chcesz zdawać jakiś egzamin to wtedy muisz być hiper-poprawny. Inaczej będziesz dziwny.