Wpis z mikrobloga

Jednym z największy atutów rafali ma być jego znajomość języków obcych. Ostatnio opinia publiczna miała wątpliwą przyjemność usłyszeć jego francuski i osoby znające ten język pod wrażeniem nie były, mówiąc delikatnie. Podejrzewam, że te pozostałe języki ma na jeszcze gorszym poziomie- ale ok, może chociaż jego angielski jest naprawdę dobry? W końcu skończył anglistykę na UW, pracował jako tłumacz i studiował za granicą (co sponsorował mu Soros).

Miałam podejrzenia, że nie będzie dobrze, ale to co zobaczyłam, to jest tragedia. To jest poziom matury rozszerzonej z angielskiego i FCE i to nie z najlepszymi ocenami.

On w ogóle nie mówi płynnie, co chwilę się zacina, powtarza pierwsze słowa lub części wypowiedzi, nagminnie stosuje wstawki typowe dla osób które nie mówią biegle w języku angielsku takie jak: I mean, you know, actually.

Nie mówi w sposób idiomatyczny i naturalny dla angielskiego, tylko używa kalek językowych z polskiego (np. You can lose some kilos, when I am not going to the center).

Bardzo podstawowy zasób słownictwa, to chyba jest takie B1. Dużo powtórzeń. Absolwent anglistyki- Very very, much much more XD To jest ambasador klimatyczny a nie potrafi poprawnie wymówić fossil fuels XD

Kilka błędów jakie wyłapałam, ale na pewno jest ich więcej:
Now we are very hopeful with the change of the American administration with Joe Biden (...)
powinno być about
We are 75% dependent of fossil fuels.
powinno być on

Nie interesują mnie wystudiowane i wcześniej przygotowane wypowiedzi, ani jego dosyć miękki akcent. Tutaj widać wyraźnie, że jak na absolwenta anglistyki to jego poziom jest dramatycznie niski.

#polityka #wybory #bekazpo #angielski

https://x.com/waldemarkowall/status/1886317891848397122?s=46&t=8TfvRZKPTXpeQKrgheJ1xQ
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TOPOLEJESTOBOWI: Ależ to k---a musi być smutne słuchać jakejś losowej wypowiedzi Trzaskowskiego w języku angielskim i ją analizować pod kątem gramatycznym i spójności językowej xD No ale jak ci to sprawia radochę to w sumie miłej zabawy Darek
  • Odpowiedz
@TOPOLEJESTOBOWI:
Ja tam nikogo bronić nie chcę, ale wkleiłeś cos co ma 3-4 lata xD Czy w tedy była narracja, że Trzaskowski zna języki obce bardzo dobrze? Tego nie wiem, ale wiem za to po sobie, że już w rok poziom angielskiego może wystrzelić do góry a ja mam zajęcia tylko raz w tygodniu.

Po drugie, nawiązał jasną i zrozumiałą komunikację z drugą osobą. Odbiorca go zrozumiał bez problemu? Tak. Czy
  • Odpowiedz
@Shadovek to niedobra jest o tym wspominać. Na tym portalu jest zakaz ciśnięcia beki z Rafauka. Jeszcze niedawno był orlenowo-pisowski i nie można było złego słowa na pisiorów napisać, bo chromosomododatnia moderacja dostawała szału. Ciekawe od czego to zależy, ale teraz wykop opanowali silni razem xD
  • Odpowiedz
@Martinjz: Nie zesraj się ( ͡º ͜ʖ͡º)

No tak wykop opanowali silni razem bo ktoś ciśnie bekę z typa szczegółowo analizującego jak czaskoski coś powiedział źle po angielsku. Do Choroszczy, na badania :)
  • Odpowiedz
@quescik1: On skonczył filologię w latach 90 i wydaje mi sie że w czasie poprzedniej kampanii też to podkreślali, że mówi dobrze po angielsku i będzie to jego atut. Zasadniczo się z tobą zgadzam, dlatego uważałam za słabe jak atakowano Dudę za jego angielski, ale rafala to miała być nowa jakość, ma nawet wykształcenie kierunkowe a tu taka lipa.

@Martinjz Z tego co czytałam to najpierw tutaj był wielbiony
  • Odpowiedz
skończył anglistykę na UW, pracował jako tłumacz i studiował za granicą

@TOPOLEJESTOBOWI: don't use it, you lose it.
Zresztą, kogo interesuje hiperpoprawność? Celem nauki języka obcego jest komunikacja, a nie bycie bardziej angielskim od anglików.
  • Odpowiedz
@TOPOLEJESTOBOWI: posłuchałem sobie chwilę tego nagrania i generalnie słucha się tego dobrze. Chłop nawija without hesitation i jego akcent nie kłuje w uszy jak to zwykle bywa ze słowianami i osobiście uważam, że jest to lepsze niż miałby się co chwilę zastanawiać i dukać tylko po to żeby użyć super składni albo jakiegoś wyrafinowanego słownictwa.
Pewnie gdyby na co dzień operował angielskim, zapewne te drobne błedy by znikły, a słownictwo
  • Odpowiedz
@non-serviam: No to obejrzyj całość, on używa gramatyki i słownictwa na poziomie matury podstawowej a i tak duka i nie mówi płynnie. Jego znajomość języków obcych jest co chwila chwalona przez fajnołoniakow, tylko dlatego postanowiłam sprawdzić czy ten jego angielski jest faktycznie aż tak dobry. Okazało się, że nie jest. Zawsze mnie bawi jak ktoś nie mający pojęcia o biegłym posługiwaniu się językiem obcym ocenia czyjś angielski na podstawie samego
  • Odpowiedz
@TOPOLEJESTOBOWI: Nie oceniam. Angielski i jego nauczanie leżą w kręgu moich zainteresowań. Ocenianie czyichś umiejętności nie

@non-serviam: Nie oceniaj innych swoją miarą. Jednym zależy na komunikacji, inni chcą być poprawni a polityków interesuje by coś dla siebie ugrać. Przekaz może być jednostronny więc nie muszą się komunikować
  • Odpowiedz
@TOPOLEJESTOBOWI: Brzmi jak Polak. Ale trzeba sporo złej woli, żeby coś mu zarzucać w tej kwestii xd Ma akcent i tyle, a błędy się zdarzają nawet natywnym użytkownikom języka. Ostatnio Bralczyk ładnie punktował polskich polityków, ile błędów językowych popełniają mówiąc w swoim ojczystym języku, co dopiero w angielskim. To nie jest big deal.
  • Odpowiedz
@TOPOLEJESTOBOWI: ja p------e xD

Przeanalizowałeś 7 min wywiadu żeby doczepić się dwóch źle użytych sformułowań co by zdyskredydować kandydata na prezydenta?

Typ potrafi się wysłowić, potrafi przekazać swoje myśli, potrafi się dogadać z kimś za granicy.Nikt się raczej nie będzie spuszczać jak użyje nagle jakiegoś związku frazeologicznego
  • Odpowiedz
Jednym zależy na komunikacji, inni chcą być poprawni

@Semikemi: normalnych ludzi interesuje komunikacja z ludźmi, no chyba, że chcesz zdawać jakiś egzamin to wtedy muisz być hiper-poprawny. Inaczej będziesz dziwny.
  • Odpowiedz