Wpis z mikrobloga

Jednym z największy atutów rafali ma być jego znajomość języków obcych. Ostatnio opinia publiczna miała wątpliwą przyjemność usłyszeć jego francuski i osoby znające ten język pod wrażeniem nie były, mówiąc delikatnie. Podejrzewam, że te pozostałe języki ma na jeszcze gorszym poziomie- ale ok, może chociaż jego angielski jest naprawdę dobry? W końcu skończył anglistykę na UW, pracował jako tłumacz i studiował za granicą (co sponsorował mu Soros).

Miałam podejrzenia, że nie będzie dobrze, ale to co zobaczyłam, to jest tragedia. To jest poziom matury rozszerzonej z angielskiego i FCE i to nie z najlepszymi ocenami.

On w ogóle nie mówi płynnie, co chwilę się zacina, powtarza pierwsze słowa lub części wypowiedzi, nagminnie stosuje wstawki typowe dla osób które nie mówią biegle w języku angielsku takie jak: I mean, you know, actually.

Nie mówi w sposób idiomatyczny i naturalny dla angielskiego, tylko używa kalek językowych z polskiego (np. You can lose some kilos, when I am not going to the center).

Bardzo podstawowy zasób słownictwa, to chyba jest takie B1. Dużo powtórzeń. Absolwent anglistyki- Very very, much much more XD To jest ambasador klimatyczny a nie potrafi poprawnie wymówić fossil fuels XD

Kilka błędów jakie wyłapałam, ale na pewno jest ich więcej:
Now we are very hopeful with the change of the American administration with Joe Biden (...)
powinno być about
We are 75% dependent of fossil fuels.
powinno być on

Nie interesują mnie wystudiowane i wcześniej przygotowane wypowiedzi, ani jego dosyć miękki akcent. Tutaj widać wyraźnie, że jak na absolwenta anglistyki to jego poziom jest dramatycznie niski.

#polityka #wybory #bekazpo #angielski

https://x.com/waldemarkowall/status/1886317891848397122?s=46&t=8TfvRZKPTXpeQKrgheJ1xQ
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach