Wpis z mikrobloga

Swoją drogą przydało by się teraz (kiedy OpenS model dorównuje komercyjnym) coś takiego jak OPEN CLOUDE... infrastruktura ufundowana przez społeczność która przechodzi na najlepszy model OS, zapewnia darmowy jego dostęp dla wszystkich. Jakoś nie chce mi się korzystać z usługi która przesyła dane na chińskie serwery.

#deepseek #sztucznainteligencja #ai #technologia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FX_Zus jak sobie wyobrażasz koszty takiej infrastruktury ufundowanej przez społeczność? Kto dokładnie by za to płacił?

Jak na razie, to nawet takie projekty jak np. Wikipedia, które po prostu hostują stronę mają problem ze zbieraniem pieniędzy przez społeczność. A przecież to są groszowe sprawy.

Koszty działania AI per użytkownik są ogromne (nie dość, że GPU, to jeszcze prąd).
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321: darmowa wersja ze zgodą na wyświetlanie reklam, datki, całość wybudować w Norwegii dla obniżenia kosztów energii (możliwe że z dedykowaną elektrownią)... u nas w Europie EU mogła by to finansować... grube miliardy i tak idą na jakieś bzdury które mają nikłe szanse powodzenia np ITER
  • Odpowiedz
@FX_Zus reklamy i datki. Ok. Policz mniej więcej ile zarabia się na reklamach, ile by kosztowało wybudowanie data center w Norwegii, kupno x sprzętu, oszacuj ilu użytkowników by się na tym zmieściło o zobaczysz ile by taki "datek" musiał by wynosić. Od razu mówię, że z dobrowolnych datków by nie starczyło. Musiałaby być po prostu stała opłata.

Ile by wynosiła? Pewnie tyle samo co po prostu w komercyjnych firmach. Dlaczego nie
@mk321 +1
@w9rT_wv_bIAn37l

@mk321: tak patrząc realnie, jakoś póki co nie widać, żeby jakieś firmy czy organizacje chętnie to robiły, a przecież zawsze lepsze byłoby pozostawianie danych w swoim kraju zamiast wysyłanie do Chin czy USA.

Kupno kart (bo jak jakieś mają to już do czegoś innego
  • Odpowiedz
@FX_Zus jeśli chodzi o Norwegię, to akurat średni wybór. Lepsza jest Islandia. Tańsza energia, tańsze koszty życia, nisze zarobki (a przecież lokalny murarz będzie budował te ściany w serwerowni). Już wiele DataCenter tam powstało. Firmy optymalizują takie rzeczy. Lepiej niż jakaś hobbystyczna organizacja po godzinach. Nawet jakby wymyślli coś lepszego, to zaraz jakieś korpo pomysł ukradnie / wykupi ludzi (prawie każdy skusi się na miliony) i zrobi u siebie taniej.
  • Odpowiedz
@FX_Zus a jeśli mówisz o EU, no to nie jest społecznościowe. Idź z tym do polityków. Mamy przedstawicieli w Europarlamencie, można się skontaktować. Zrób znalezisko, rzuć pomysł. Zobaczymy ilu będzie chętnych.

Moje domysły jakie będą komentarze:
- Z moich podatków chcesz finansować Nvidię? Bo to przecież pakowanie im kasy. Jeszcze tego brakowało, żeby EU (my) sponsorowało firmę z USA.
- Ja nie potrzebuję AI, nie chcę, żeby moje podatki na to szły.
- Są
  • Odpowiedz