Wpis z mikrobloga

Po węgiersku/zbójnicku


@Barszczukarp: a to już nie są stricte placki ziemniaczane.
To jest oddzielna potrawa bazująca na dużym placku / mniejszych plackach.
Wymyślono ją (uwaga) w Polsce :D
W czasach PRLu, gdy mięso było reglamentowane chciano stworzyć tanią "mięsną" potrawę. Zapychacz w formie ziemniaka nadał się znakomicie. Tak więc nie jest to sposób podawania placków ziemniaczanych.
https://haps.pl/Haps/7,167251,31020063,za-czasow-prl-u-bylo-hitem-to-danie-wciaz-zachwala-robert-maklowicz.html
  • Odpowiedz
@lofix: Gulasz lub tego rodzaju sos również uwielbiam, więc połączenie idealne. Dwa dania w jednym oraz olkohol ( tylko wóda w ogromnych ilościach) do tego i jak na upośledzonego rencistę przystało jestem ukontentowany
  • Odpowiedz