Wpis z mikrobloga

Czerwony pomidor? Brzmi jak coś oczywistego, a jednak nie każdego pomidora można opisać w ten sposób – chociaż podobno to właśnie odmiany o czerwonych, względnie czerwonoróżowych owocach mają najbogatszy i najbardziej charakterystyczny, „pomidorowy” smak.

Odmiany o pomarańczowych i żółtopomarańczowych owocach są zwykle słodsze niż czerwone pomidory. Odmiany o owocach zielonych i żółtych są z kolei od nich mniej kwaskowe. Odmiany o kremowych lub kremowożółtych owocach – tak zwane białe pomidory – są niezbyt wyraziste w smaku i najmniej kwaskowe spośród wszystkich, natomiast odmiany o owocach fioletowych i czarnych mają intensywny, bogaty smak.

Swego czasu w sieci można było natknąć się na zdjęcia tak zwanych „tęczowych pomidorów” rzekomo produkujących owoce w różnych kolorach, a nawet na oferty sprzedaży ich nasion (drugie zdjęcie). Było to oczywiście oszustwo – owoce pomidora wyrastające z jednej rośliny zawsze mają po osiągnięciu dojrzałości ten sam kolor, choć dojrzewając w różnym tempie mogą rzeczywiście tworzyć ciekawy efekt kolorystyczny (ostatnie zdjęcie).

#ciekawostki #przyroda #natura #rosliny #ogrodnictwo
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Czerwony pomidor? Brzmi jak coś oczywistego, a jednak nie każdego pomidora...

źródło: Tomato_colors

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@walczymy: Też byłam zaskoczona - ale wygląda na to, że tak po prostu dojrzewają pomidory gałązkowe, przynajmniej niektóre :)

Chyba nie na wszystkich gałązkach kolory układają się aż tak ładnie, może odmiana też robi swoje, niemniej ten efekt nie jest najwyraźniej niczym wyjątkowym. W sieci można znaleźć pełno przykładów ze zdjęciami.
  • Odpowiedz
@Apaturia Ja lubię te żółte pomidorki, dwa lata temu jeden krzak rósł jak szalony, ale w poprzednim sezonie jakiś upośledzony wyrósł i pochorował się. Za to mini fioletowo czarne może i fajnie rosły, ale za to mi nie smakowały - za gruba skóra.
Te tęczowe ze zdjęcia - machajacypapiez.jpg ༼⁠ ⁠́⁠ ͜ʖ⁠ ⁠̀⁠ ⁠༽
  • Odpowiedz
  • 1
@pawel_je: Nie próbowałam aż tak wielu odmian. Na co dzień mam dostęp do tego, co jest w dziale z warzywami ;) Sama pomidorów nie uprawiam, bo nie mam gdzie.

Ale kiedyś miałam okazję spróbować pomidora, który smakował trochę jak lekko podwędzony i posolony pomidor malinowy. Nie mam pojęcia, co to była za odmiana, ale to na pewno był jeden z tych purpurowych / czarnych pomidorów. Nie wiem, czy nazwałabym go
  • Odpowiedz
Jestem fanem zoltych pomidorow odmiany 'Lemon Boy" i sadze je od wielu lat. Poza fantastycznym smakiem (szczegolnie w salatkach ) ich wielki plus to lekka kwaskowosc. Nie musze uzywac zadnej soli ktorej i tak powinienem unikac.
  • Odpowiedz