Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak działa rata odsetkowa w Pekao (kredyt Bezpieczny 2%)? Termin przeniesienia własności mam dopiero za parę miesięcy więc na razie płacę same odsetki (wszystko zgodnie z umową), myślałem że po każdej wypłacie transzy, będzie mi się zwiększać rata odsetkowa, a tymczasem cały czas płacę około 1100zł raty, mimo że wypłaciłem już całe 499k (kredo na 30 lat). O czymś zapomniałem i powininem był złożyć jakąś dyspozycję? Z tym że szukałem i w umowie, i na stronie Pekao24, i nie ma nic co by sugerowało że powinienem coś więcej zrobić - od razu wspomnę, że nie składałem wniosku o dopłaty w okresie odsetkowym, zresztą nawet gdyby te już były aktywne, to chyba moja rata i tak powinna wynosić więcej niż te 1100. Jeśli chodzi o wysokość raty do zapłacenia to według umowy ewidentnie jest spisane, że mam płacić w takiej wysokości, jaką wyślą mi w zawiadomieniu o spłacie, więc niby powinno być ok, ale jednak jakieś to dla mnie dziwne.

#kredythipoteczny #kredyt2procent #kredyt

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: w aplikacji w banku z tego co pamietam to w kredycie kliknałem dyspozycje o: Wcześniejsze rozpoczęcie spłaty kapitału w części budowlanej, ale lepiej mnie nie słuchaj tylko dopytaj osobę w banku Pekao z którą podpisywałeś umowę kredytowa. Ja robiłem to na pradze w Warszawie i tam ziom jest kompetetny i sam mnie do tego zachęcił bo tak jak ty placilem wczesniej tylko odsetki.

Moje kontakty z bankiem przez chaty,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @DeoLawson Skontaktowałem się zarówno z babeczką która mi ten kredyt dawała, jak i wysłałem wiadomość do centrali banku, w obu mi odpowiedzieli że jest git, co najwyżej że mogę sobie już zacząć kapitał spłacać jak @qzder wspominał. Nie wiem, przedziwna ta sytuacja bo te odsetki rzeczywiście wydają się za małe, ale w razie czego mam podkładkę że się kontaktowałem i próbowałem wyjaśnić sytuację xD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak już dostaniesz decyzję pozytywną do rozpoczęcia spłaty kapitału, to polecam sprawdzić wysokość części kapitałowej. U mnie Pekao zaniżyło kwotę części kapitałowej w racie względem początkowych wyliczeń i musiałem złożyć reklamację. A co do tych rat w okresie karencji, które masz teraz, to faktycznie dziwne. Z wypłatą każdej transzy powinny wzrosnąć. Przynajmniej u mnie tak było do momentu wypłaty całości kapitału i złożenia wniosku o rozpoczęcie spłaty kapitału.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z tego co pamiętam to po wypłacie całości specjalnie składałem wniosek o wcześniejszą spłate kapitału, bo w czasie karencji w pekao liczyli standardowe oprocentowanie, bez dopłat do kredytu 2%. Rata bez dopłat wychodziła więcej niż rata z dopłatami i spłatą kapitału. W bankowości przy każdej racie kredytu masz dopisaną pozycje "Dopłata"?
  • Odpowiedz