Wpis z mikrobloga

Mój Thinkpad p14s gen2 z win11 odmawia współpracy. Działa bardzo wolno i po kilku lub kilkunastu minutach od uruchomienia wywala BSOD z kodem DRIVER VERIFIER DETECTED VIOLATION oraz artefakty. Odpaliłem testy diagnostyczne od Lenovo i niby wszystko sprawne. Kingston też twierdzi, że dysk jest sprawny. Ktoś miał podobny problem?

#pcmasterrace #lenovo #thinkpad #bsod
r3ap3r - Mój Thinkpad p14s gen2 z win11 odmawia współpracy. Działa bardzo wolno i po ...

źródło: temp_file6315235623737161557

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@Norskee Nie. Laptop jest cały czas zamknięty i stoi w pozycji pionowej podpięty do docka. Sprawdziłem temperatury i na CPU miałem 85 stopni. Otworzyłem go, położyłem na kartonowej podstawce i spadły do 60.
Niestety sytuacja się nie zmieniła, dalej działa wolno. Skrolowanie hwinfo laguje
r3ap3r - @Norskee Nie. Laptop jest cały czas zamknięty i stoi w pozycji pionowej podp...

źródło: temp_file7745399694427321382

Pobierz
  • Odpowiedz
@r3ap3r: miałem podobny efekt kilka lat temu na T490, coś trzeba było wyłączyć w UEFI, bo nie było jeszcze drivera, albo był kaleki; nie pamiętam niestety co to było.
  • Odpowiedz
  • 0
@IksdeHeheh Pewnie masz racje. Laptop pracował zamknięty i mógł się przegrzewać. W przyszłym tygodniu zaniosę do serwisu na reballing. Spróbuję jeszcze przeinstalować windę, bo ostatnio przez Windows update zainstalowałem nowy Lenovo System oraz jakieś poprawki.
@dzyndzla: Dzięki, sprawdzę
  • Odpowiedz
@r3ap3r: Diagnostyka w laptopach często zawodzi.
Jeżeli to problem z hardware i przeinstalowanie nie pomoże to pewnie najprościej będzie w tej kolejności:

1. Zobacz czy odpalenie jakiegoś benchmarku na dysku przyśpiesza pojawienie się problemów https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskmark/

2. W podobny sposób najprościej będzie obciążyć osobno cpu / gpu jakimś https://www.ocbase.com/download i jednocześnie obserwuj temperatury. Jest dedykowana karta graficzna czy
  • Odpowiedz
  • 0
@dzimix: degradacja termicza, to może być to. Laptop teraz leży otwarty i już nie ma BSOD, ale przy właczonym Brave oraz hwinfo CPU ma 80-90 stopni, gdzie wcześniej temperatury spadły do 60. Zrobienie załączonego zrzutu przez screenprersso spowodowało skok użycia CPU do 60% :D
r3ap3r - @dzimix: degradacja termicza, to może być to. Laptop teraz leży otwarty i ju...

źródło: 2025-01-25_20h24_20

Pobierz
  • Odpowiedz
@r3ap3r: Firefox i seria wtyczek, masz spokój (CanvasBlocker, ClearURLs, Clickbait Remover for YouTube, Decentralyses, Disconnect, h264ify, I still don't care about cookies, NoScript, Privacy Badger, Remove YouTube Shorts, Sponsorblock for Youtube, uBlock Origin)
  • Odpowiedz
  • 2
@Norskee: @IksdeHeheh @dzyndzla @dzimix @vulcanitu Dziękuje za pomoc. Samo wyczyszczenie chłodzenia i wymiana PTM na procku nie pomogły. Chyba ostatnie aktualizacje mu zaszkodziły. bo dopiero format i ponowna instalacja windy przywróciła życie laptopowi. Teraz temperatury są w okolicach 50-70 stopni, nawet w stresie po odpaleniu testu CPU + RAM w OCCT na godzinę, przy zamkniętym laptopie.
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
  • Odpowiedz