Wpis z mikrobloga

Cześć mam prośbę jestem totalnym amatorem chciałbym zrozumieć co steruje tym układem że się wyłącza po 6h i czy zmiana kondensatora lub rezystora wydłuży czas działania? (Są to lampki świąteczne 8 trybów ale po 6h się wyłączają i załączają po 24h). Czyli świeca codziennie 6h a chciałbym żeby świeciły 12h. Czy to jest już na stałe zaprogramowane w układ? #majsterkowanie #diy #komputery #elektronika #elektryka #hobby #hardware
kolonko - Cześć mam prośbę jestem totalnym amatorem chciałbym zrozumieć co steruje ty...

źródło: IMG_5226

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kolonko: Widzę, że jest tam rezonator kwarcowy, typowo zegarowy 32768 Hz, więc obawiam się, że zliczanie czasu oparte jest na zegarze. Więc zmiana kondensatora nic nie da, jest to zaprogramowane w procesor.
  • Odpowiedz
@kolonko: To jest zaprogramowane w mikroprocesorze, który steruje zarówno trybami świecenia, jak i czasem pracy. Nie da się tego zmienić przez wymianę kondensatora lub rezystora.
  • Odpowiedz
  • 0
@bit1: @kecajek @Colek to jest na baterie. Ale mam kolejne pytanie bo jak mierze to z baterii idzie zasilanie na B+ i B- = okolo 5V. Ale juz na LEDy miernik mi pokazuje 0.2V. Czy to kwestia czestotliwosci z jaka podawany jest prad na ledy czy jak to dziala? Bo na L1 L2 nic nie wskazuje mi multimeter, no praktycznie nic. Zastanawialem sie czy moge dac zasilanie bezposrednio
  • Odpowiedz
Zastanawialem sie czy moge dac zasilanie bezposrednio z powerbanka i np jakis rezystor tylko nie wiem jakiej wartosci?

@kolonko: i połowa diod nie będzie świecić. Tam idzie prąd przemienny. Połowa diod w szeregu ma odwrotną polaryzację co by sterownik mógł je naprzemiennie zapalać.
  • Odpowiedz