Cześć mam prośbę jestem totalnym amatorem chciałbym zrozumieć co steruje tym układem że się wyłącza po 6h i czy zmiana kondensatora lub rezystora wydłuży czas działania? (Są to lampki świąteczne 8 trybów ale po 6h się wyłączają i załączają po 24h). Czyli świeca codziennie 6h a chciałbym żeby świeciły 12h. Czy to jest już na stałe zaprogramowane w układ? #majsterkowanie #diy #komputery #elektronika #elektryka #hobby #hardware
@kolonko: Widzę, że jest tam rezonator kwarcowy, typowo zegarowy 32768 Hz, więc obawiam się, że zliczanie czasu oparte jest na zegarze. Więc zmiana kondensatora nic nie da, jest to zaprogramowane w procesor.
@kolonko: To jest zaprogramowane w mikroprocesorze, który steruje zarówno trybami świecenia, jak i czasem pracy. Nie da się tego zmienić przez wymianę kondensatora lub rezystora.
@bit1: @kecajek @Colek to jest na baterie. Ale mam kolejne pytanie bo jak mierze to z baterii idzie zasilanie na B+ i B- = okolo 5V. Ale juz na LEDy miernik mi pokazuje 0.2V. Czy to kwestia czestotliwosci z jaka podawany jest prad na ledy czy jak to dziala? Bo na L1 L2 nic nie wskazuje mi multimeter, no praktycznie nic. Zastanawialem sie czy moge dac zasilanie bezposrednio
Zastanawialem sie czy moge dac zasilanie bezposrednio z powerbanka i np jakis rezystor tylko nie wiem jakiej wartosci?
@kolonko: i połowa diod nie będzie świecić. Tam idzie prąd przemienny. Połowa diod w szeregu ma odwrotną polaryzację co by sterownik mógł je naprzemiennie zapalać.
źródło: IMG_5226
Pobierzźródło: image-HC-49SMD-16.384MHZ-20PF-20PPM-2Pad-SMD-SMT-Quartz-Crystal
Pobierz@kolonko: i połowa diod nie będzie świecić. Tam idzie prąd przemienny. Połowa diod w szeregu ma odwrotną polaryzację co by sterownik mógł je naprzemiennie zapalać.