Wpis z mikrobloga

@rybeczka: dlaczego? Biorąc pod uwagę różnicę w cenach PV, wydaje się to bardziej opłacalne niż zakup jeszcze parę lat temu i rozliczanie na starych zasadach
  • Odpowiedz
@rybeczka: ale konkretnie? Mówisz że lepiej nie montować 10 KWP za ~15k, bo się bardziej opłaci? Przecież to nie ma sensu. Nawet jak zużyjesz tylko 20%, a resztę oddasz za darmo (a tak nie jest) to zwróci się w 5-6 lat.
5 lat temu ludzie montowali za 3x tyle i wtedy miało sens?
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski jakie masz zuzycie od marca do pazdziernika??

Foto z magazynem drogie i nie opłacalne.
Foto bez magazynu bez dotacji zbudowac? Czemu nie…..
Powiem na swoim przykladzie.
  • Odpowiedz
@rybeczka: dlaczego w 10 lat się nie zwróci?
Ile wychodzi rocznie w Polsce z kwp? Niech będzie 1000 kWh, czyli z 8 kwp jest 8000 kWh. Jeśli zużyjesz z tego 1/4, to ponad 2000 PLN zaoszczędzone na prądzie, jeśli resztę sprzedasz nawet za 20 groszy (to i tak zaniżone) daje to 1200 PLN. Razem 3200 PLN rocznie. Zwrot w 5 lat. Chyba że o czymś nie wiem, to mnie uświadom
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: Dobry trop i przy odrobinie samozaparcia lub/i pomocy urodzi się dobra inwestycja! Panele i falownik które proponujesz są obecnie w promocji (mogę sprzedać ten falownik poniżej 3600 i panele poniżej 250 brutto (VAT 23%) ale osobiście kupiłbym inną konfiguracje z magazynem energii i po skorzystaniu z dotacji wyjdzie taniej (dużo taniej).
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: GoodWe to obecnie jeden z lepszych wyborów jeżeli chodzi o cenę/jakość + rozwijane w Polsce przedstawicielstwo z serwisem, ale też wsparciem technicznym. Sam biorę podobny zestaw i magazyn 14kWh.
Zanim zostaniesz prosumentem zwróć uwagę jak rozkładają się stawki godzinowe przy RCE.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: GoodWe 10kW i Dyness T14 razem 12-14k netto. Sam magazyn nie jest najwyższych lotów, ale jak przejrzysz wszystko od Solplanet, Sofar, BYD itd. to w zasadzie wszystko klepane na jedno modełko. Solaraedge lub Huawei ma już wyższej klasy magazyny, ale cena też wyższa.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: dopiero biorę się za swoją instalację, funkcjonalność znam tylko teoretycznie. Przez 2/3 roku wystarczy tryb autoknsumpcji, nadwyżki z pv ładowane w magazyn i rozładowywany jest wraz z rosnącym obciążeniem budynku dzięki Smart Meter. Największym zabójstwem RCE są ceny od 16:00. W okresie od listopada do lutego gdy produkcja pv jest znikoma to chcę po 16:00 jechać z magazynu, a w nocy (początek kolejnej doby) znów ładować na kolejny wieczór.
  • Odpowiedz
Czy żeby dostać dotację z mój prąd 6.0 muszę mieć fakturę z montażu?

@Chris_Karczynski: można samodzielnie zmontować, nie ma problemu. NFOŚiGW ostre je***nie robi o zaświadczenie z OSD o przyłączeniu oraz podanie swojego maila, bez tego wniosek odpada bez rozpatrzenia. A dokumenty płacowe ważne aby miały potwierdzenie płatności. Sama FV z adnotacją "zapłacono gotówką" to za mało, trzeba jeszcze dodać potwierdzenie przelewu lub dokument KP.
  • Odpowiedz
@bdg-bro: czyli w moim przypadku mógłbym dostatać maks 50% za panele ale nie więcej niż 7 tys i 50% za magazyn ale nie wiećej niż 16 tys. To chyba nie ma sensu brać za mniej, czyli panele z inwerterem kupić za co najmniej 14 tys. a magazyn za 32 tys. Zapłacimy 46 tys, ale dostaniemy 23 tys. dotacji tak?
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: nie wiem jak to wypada w praktyce, bo dynamiczne ceny energii są stosunkowo krótko. Nie znam nikogo, kto jest na tych zasadach ale kilka faktów, które sam stwierdziłem:
- gdy są warunki sprzyjające wysokiej produkcji z fotowoltaiki, wtedy ceny kWh są bardzo niskie, w zasadzie bliskie zeru, a nawet ujemne.
- prawie zawsze po 16:00 kolejne 5h to są najwyższe stawki za kWh, jak w moim przypadku jest to
  • Odpowiedz