Wpis z mikrobloga

czyli w moim przypadku mógłbym dostatać maks 50% za panele ale nie więcej niż 7 tys i 50% za magazyn ale nie wiećej niż 16 tys. To chyba nie ma sensu brać za mniej, czyli panele z inwerterem kupić za co najmniej 14 tys. a magazyn za 32 tys. Zapłacimy 46 tys, ale dostaniemy 23 tys. dotacji tak?

@Chris_Karczynski: w skrócie to tak właśnie jest. Poza tym jest też trochę
  • Odpowiedz
@bdg-bro: Niby tak ale nie do końca. Przy instalacji 10 kWp nie jestem w tanie przejść tego prądu, więc ładuję magazyn i sprzedaję wieczorem zostawiając może 10% żeby starczyło na auto konsumpcje do rana następnego dnia i tak w kółko. Dzięki temu magazyn pracuje na siebie cały czas i nabija mi kasę w depozycie która pomniejszy mi rachunki w zimie gdy PC będzie ostro kręciła sprężarką. Dobrze mówię?
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski: jak już będzie dobrze opracowany tryb ładowania magazynu i sprzedaży po najwyższych stawkach z TGE, to jak najbardziej. W perspektywie lat spodziewałbym się zdalnego wymuszania zakazu oddawania energii do sieci przez prosumentów, w określonych przez OSD porach dnia. Na zachodzie już tak niestety jest, więc z ostrym przewymiarowaniem lepiej uważać, bo poza stawkami ujemnymi jakaś kara może wpaść...
  • Odpowiedz
Przy instalacji 10 kWp nie jestem w tanie przejść tego prądu, więc ładuję magazyn i sprzedaję wieczorem

@Chris_Karczynski: przy 10kWp bardzo często będziesz miał dziennie 30kWh+ produkcji, masa energii przepadnie i tak...
  • Odpowiedz