Wpis z mikrobloga

#ufo Pytanie do was, czy uważacie że świadomość przestaje istnieć po śmierci? a jeśli nie jaki to ma wpływ na waszą obecną wiarę/przekonania?
Drugie pytanie, czy jeśli życie na ziemi zostało sztucznie stworzone, myślicie o tym optymistycznie, czy pesymistycznie? Są to najważniejsze pytania nad którymi musicie się zastanowić w najbliższych latach...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nobodyiykwim
- Kupa mięsa traci funkcje życiowe, świadomość umiera wraz z ustaniem pracy mózgu.
- nie wiem jak powstaliśmy - powiedziałbym, że raczej ewolucja. Tak czy siak nie robi mi to różnicy jak. Czy dziecko urodzone z invitro to robi jakąś różnicę ? Tak samo jak reszta musi wstawać rano do kołchozu.
  • Odpowiedz
@nobodyiykwim: Niewiele więcej da się powiedzieć, po prostu analogia do telewizora/radia. Jak odbiornik zostaje uszkodzony lub zniszczony to sygnał dalej istnieje, ale nie ma jak się manifestować.
  • Odpowiedz
@nobodyiykwim Kolo pytasz wszystkich to odpowiadam i robię to moim zdaniem normalnie - mówię co myślę bez obrażania nikogo, więc nie rozumiem dlaczego się czepiasz. Nie wpisałem się w Twój arkusz z odpowiedziami czy Cię w jakiś sposób uraziłem ?
  • Odpowiedz
@nobodyiykwim: Mamy duzo powodow uwazac, ze cos takiego istnieje ale nie ma pewnosci.

Osobiscie nie robi mi to wielkiej roznicy. Moim celem jest definiowac swoja egzystencje w konkretny sposob: jako kogos, kto szuka i stara sie kierowac madroscia. Brzmi to jak p-----------------y frazes, ale jak to potraktowac powaznie to implikuje to bardzo konkretna postawe zyciowa.
Na chwile obecna nie widze powodu, zeby dowolna prawda o duszy, smierci itp. wplynela na
  • Odpowiedz
@nobodyiykwim Jeśli już raz się zdarzyło że zaistniałem to może uda się znowu w innej czasoprzestrzeni. Może inni z mojej perspektywy i w moim świecie umierają, ale ze swojej perspektywy są wieczni. I ja też umrę ale tylko w świecie moich bliskich, a moja świadomość będzie trwać nadal. Co wy na to?
  • Odpowiedz
@nobodyiykwim: Przypomnij sobie swoją świadomość przed urodzeniem. Czy coś pamiętasz? Raczej nie.Człowiek jest zbudowany z kończyn, które są zbudowane z tkanek, tkanki są z komórek, komórki są z organelli komórkowych, organella są z białek, białka są zbudowane z aminokwasów, aminokwasy są zbudowane z atomów, które tworzą cząsteczki. One są z protonów, neutronów i elektronów. Te są zbudowane z hadronów i leptonów. A te z kwarków. Wszystko to musi się idealnie
  • Odpowiedz
@xazas: Tylko ze moze istniec cos wiecej niz znany nam wszechswiat fizyczny. A takie zalozenie daje nieograniczone mozliwosci do teoretyzowania.
  • Odpowiedz