Aktywne Wpisy

AdamIspireGoral +299
To jest mój punkt startowy.
Zero formy, zero wymówek.
Od dziś zaczynam drogę od 0 do fit.
Zapisuję to tutaj, żeby już nie było odwrotu.
Co tydzień aktualizacja.
Ostatni
Zero formy, zero wymówek.
Od dziś zaczynam drogę od 0 do fit.
Zapisuję to tutaj, żeby już nie było odwrotu.
Co tydzień aktualizacja.
Ostatni
źródło: 1000003849
Pobierz
jegertilbake +182
Czy z uwagi na niska demografię w Polsce nadszedł w końcu najwyzszy czas, zeby księża przestali ubierać sie w sukienki jak transwestyci i znaleźli sobie żony z którymi założą rodziny pelne dzieci dajac przykład swoim parafianom?
#polska #pytanie #antynatalizm #bekazkatoli
#polska #pytanie #antynatalizm #bekazkatoli
źródło: 83622645d6a1239ce228e725bf0ec26f
Pobierz

![W Wirginii 2 psy zagryzły 23 jelonki w pogotowiu dla dzikich zwierząt [ENG]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/500bd119dbd9689e9136de2fbb16c514d275157cc1c264f8f4cc2177de9924d0,q80.jpg)

#kiciochpyta #inflacja
Jablka 3.99/kg a obok pomarancze 3,99/kg
Wez mnie to wytlumacz bo ja nie ogarniam.
@piwowar-domowy: Ale mi nie chodzi o to czy drogo/tanio. ja sie zastanawiam jakim ujem jablka kosztuja tyle samo co pomarancze. No bo jakby nie bylo to w PL raczej pomarancze nie rosna a jablka raczej tak :P
@piwowar-domowy: Biedny polski rolnik* :PP
Moze za malo doplat i ulg ma? Niech jedzie protestowac i blokowac drogi.
*tak, wiem. Jablka to raczej sadownik a nie rolnik. Ale chodzilo mi o pokazanie mechanizmu.
źródło: obraz
PobierzJakim ujem pomarancze i jablka w pl maja ta sama cene?
Jablka rosna w pl a pomarancze to nie bardzo. Trzeba poniesc dodatkowe koszta zeby w pl miec pomarancze. A finalna cena ta sama.
Bo ja to musialem przywiezc - czyli ponioslem jakiestam dodatkowe koszy.
Tymczasem jablka i pomarancze przywiozl ten sam koles. Wiedaomo ze kazdu chce zarobic. Skoro mial wyzsze koszty na przywiezieniu pomaranczy to dlaczego sprzedaje za tyle samo?
@HansLanda88: okej. Porownaj teraz koszty zbierania jablek i pomoaranczy w pl :PP
@Mowi: Miras wyjasnijmy sobie jedno. Tak jak nieszanuje rolnikow tak nie mam zadnej opinii na temat sadownikow. Ani mnie ziebia ani parza. Oni mi zycia nie utrudniaja swoimi glupimi pomyslami. Wiec nie o tym rozmawiamy.
Rozmawiamy natomiast o tym jakim cudem pomarancza moze kosztowac tyle co jablko. To jablko jaknajbardziej moze pochodzic z polski. W zimie to raczej
@gorzki99: W chwili obecnej nie ma sezonu na jabłka, dlatego jako klient końcowy ponosisz dodatkowe koszty przechowywania jabłek w chłodniach. W krajach z których importuje się pomarańcze jest aktualnie sezon zbioru, cena skuou samego owocu jest bardzo niska, wiekszosc kosztów to logistyka.