Wpis z mikrobloga

Co się stało z cenami soku pomarańczowego, z półtorej roku go nie kupowałem i nawet nie patrzyłem na cene. Dzisiaj wchodzę do lidla i jakoś mnie naszło na sok pomarańczowy, cena 8 ziko za litr tego najtańszego ( _) od razu mi ochota odeszła. Co jest kurła, a np nektar grejpffutowy praktycznie bez zmian xd

#kiciochpyta #inflacja
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Anty_Chryst: No to masz podobna rozkime do mojej. Codziennie mijam warzywniak. ma wystawione skrzynki z warzywami/owocami.

Jablka 3.99/kg a obok pomarancze 3,99/kg

Wez mnie to wytlumacz bo ja nie ogarniam.
  • Odpowiedz
Jabłka są prestiżowe bo są polskie dlatego muszą być drogie

@piwowar-domowy: Ale mi nie chodzi o to czy drogo/tanio. ja sie zastanawiam jakim ujem jablka kosztuja tyle samo co pomarancze. No bo jakby nie bylo to w PL raczej pomarancze nie rosna a jablka raczej tak :P
  • Odpowiedz
No właśnie o tym mówię. Tak podnoszą cenę polskich produktów, że po prostu dorównują tym zza granicy.

@piwowar-domowy: Biedny polski rolnik* :PP

Moze za malo doplat i ulg ma? Niech jedzie protestowac i blokowac drogi.

*tak, wiem. Jablka to raczej sadownik a nie rolnik. Ale chodzilo mi o pokazanie mechanizmu.
  • Odpowiedz
@MistrzKowalski: Nie zauwazyles ze pytam o cos innego? To moze wprost:

Jakim ujem pomarancze i jablka w pl maja ta sama cene?

Jablka rosna w pl a pomarancze to nie bardzo. Trzeba poniesc dodatkowe koszta zeby w pl miec pomarancze. A finalna cena ta sama.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Kiedyś kupiłem w Niemczech Pringelsy bo były dwa razy tańsze niż w Polsce i je tu przywiozłem. Patrzę na etykietę a tam "wyprodukowano w polsce" więc widzisz sprzedają polski produkt drożej Polakom niż w kraju do którego importują. Po prostu nas rżną
  • Odpowiedz
@piwowar-domowy: Zawsze jak jestem na delegacji w niemcowni to siorce przywoze chemie gospodarcza (jakis lenor itp) bo nie dosc ze taniej to jeszcze lepszej jakosci. Tylko ze nie o tym rozmawiamy.

Bo ja to musialem przywiezc - czyli ponioslem jakiestam dodatkowe koszy.

Tymczasem jablka i pomarancze przywiozl ten sam koles. Wiedaomo ze kazdu chce zarobic. Skoro mial wyzsze koszty na przywiezieniu pomaranczy to dlaczego sprzedaje za tyle samo?
  • Odpowiedz
  • 2
@gorzki99 o ile jestem że wsi i nie jestem za żytnia obrona rolników pod różnymi względami, to nie mieszał bym ich z cena w sklepie. To musi przejść przez skup, a na skupię sadownik słyszy np. "dostajesz 60 gr/kg a jak nie to niech Ci to gnije na placu" i tyle. To tylko chciwość sieci widuje taka cene, sadownik nic do tego nie ma
  • Odpowiedz
To tylko chciwość sieci widuje taka cene, sadownik nic do tego nie ma

@Mowi: Miras wyjasnijmy sobie jedno. Tak jak nieszanuje rolnikow tak nie mam zadnej opinii na temat sadownikow. Ani mnie ziebia ani parza. Oni mi zycia nie utrudniaja swoimi glupimi pomyslami. Wiec nie o tym rozmawiamy.

Rozmawiamy natomiast o tym jakim cudem pomarancza moze kosztowac tyle co jablko. To jablko jaknajbardziej moze pochodzic z polski. W zimie to raczej
  • Odpowiedz
Jablka 3.99/kg a obok pomarancze 3,99/kg

Wez mnie to wytlumacz bo ja nie ogarniam.

@gorzki99: W chwili obecnej nie ma sezonu na jabłka, dlatego jako klient końcowy ponosisz dodatkowe koszty przechowywania jabłek w chłodniach. W krajach z których importuje się pomarańcze jest aktualnie sezon zbioru, cena skuou samego owocu jest bardzo niska, wiekszosc kosztów to logistyka.
  • Odpowiedz
@Anty_Chryst: Ja kojarzę wywalenie cen w zasadzie wszystkich napojów do góry od kiedy wprowadzony został przez złodziejów z pisu podatek cukrowy, który się płaci chyba w każdym napoju poza wodą, również przy kupowaniu napojów zero cukru. Ale o dziwo się go nie płaci kiedy kupuje się kilo cukru.
  • Odpowiedz