Wpis z mikrobloga

@Kempes: kiedyś na studiach pisałem pracę na temat takiego tworzenia się ścieżek i trafiłem na symulację, która w bardziej zaawansowanej wersji by mogła fajnie przewidywać, gdzie ludzie będą sobie sami wychodzić takie ścieżki. planiści powinni w końcu się nauczyć, że ludzie nie lubią kątów prostych i ścieżki czy alejki powinny być pod kątami ostrymi lub na łukach a nie takie jak od linijki i ekierki.

https://www.netlogoweb.org/launch#http://ccl.northwestern.edu/netlogo/models/models/Sample%20Models/Social%20Science/Paths.nlogo
  • Odpowiedz
@Kempes: Gdzieś kiedyś obiło mi się o uszy, że w jakimś parku zrobiono tylko główne uliczki i czekano aż ludzie właśnie wychodzą sobie inne ścieżki. Dopiero wtedy postanowiono je także wyregulować.

• Odpowiedz
@Kempes: Mi ktoś obeznany trochę mocniej w planowaniu miejskim mi wskazał, że takie ścieżki to błąd planowania i zachęca się planistów by "śledzić" takie trasy przy planowaniu chodników.
  • Odpowiedz
@Kempes: Standard xD to ludzie powinni wyznaczać przejścia. U mnie oczywiście od lat było wydeptane na skróty i każdy z tego korzystał. Zatem mądre głowy zrobiły projekt i po X latach zaorali, zasiali jakieś badyle dumni z siebie. Daję badylom w tym miejscu max pół roku i znów będzie wydeptane XD
  • Odpowiedz
@Kempes: A czy to co ja napisałem stwierdza coś innego? Ludzie chcą się poruszać szybko i wygodnie po przestrzeni, szczególnie gdy chodzą pieszo, co jest bardziej elastyczne. taka sytuacja. chodnik przy ulicy, obok park i alejki. gdy te są pod kątami prostymi, to chodzenie po nich jest niewygodne i przejście przez niego nie skróci trasy w ogóle. jakby zrobić ścieżki pod kątem 45 stopni, to przestrzeni zielonej zostaje tyle samo,
Andrzej_Buzdygan - @Kempes: A czy to co ja napisałem stwierdza coś innego? Ludzie chc...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 10
@Kempes
Układy fizyczne dążą zawsze do stanu o najniższej możliwej energii. Czysta fizyka. Gdyby zamiast krzaczków postawić stalowe ogrodzenie, którego zniszczenie wymagało by więcej energii, niż używanie chodnika, a najkrótszą możliwą drogą do przejścia stałby sie chodnik, to ludzie by używali chodnika. Z tego samego powodu ludzie budują drogi wokół gór, gdzie czasami trzeba nadrobić wiele kilometrów, zamiast pruć prosto przez wysokie szczyty. Ale przy niższych górkach już zbudują po lini
  • Odpowiedz
@Kempes: jak ide do lidla to byl taki kawalek zieleni przy stacji paliw i wszyscy tam chodzili bo krocej to bolalo kogos i ogrodzili specjalnie. tfu na takich ludzi. Alez mnie wkurza jak ktos wklada energie i sie angazuje tylko i wylacznie po to by komus utrudnic, zrobic na zlosc bez zadnych innych korzysci
  • Odpowiedz
czyli chcą zużyć jak najmniej energii żeby się przemieścić z punktu A do B po wyznaczonej trasie (

@Kempes: to nie prawda, w badaniach wyszlo. ze preferuja prostrze trasy od najbardziej optymalnych. (czyli zamiast kluczyc, wybierze dluzsza trase ale prosto i w prawo)
  • Odpowiedz