Wpis z mikrobloga

Hej, jakie jest wasze zdanie? Moim zdaniem autorka pisze źle.

Te strzałki poziome przed rondem, nie powinniśmy się do nich stosować. Mamy przed wjazdem na rondo znak - ruch okrężny. Decydują przepisy ogólne. Czyli każdy jedzie swoim pasem. Wewnetrzny do skrętu w lewo (środkowy) kończy na środkowym a zewnętrzny lewy do skrętu w lewo (lewy) kończy na lewym. Jeśli ktoś chce zmienić pas to musi ustąpić, normalne zasady zmiana pasa ruchu, należy zrobić to bezpiecznie.

#ruchdrogowy #poznan #prawojazdy
MagdaMaleto_2024 - Hej, jakie jest wasze zdanie? Moim zdaniem autorka pisze źle. 

Te...

źródło: coo

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MagdaM_ale_to_2024: Jaki "typie" wieśniaczko, tak to sobie możesz w domu do swojej rodziny rozmawiać jak macie taki zwyczaj. Trochę kultury, ja cię niczym nie zaatakowałem.

Nadal uważam, że na tym rondzie skrajny prawy pas z tych skręcających w lewo powinien po skręcie zająć skrajny prawy pas, a lewy - skrajny lewy i ew. potem zmieniać na pas środkowy zgodnie z zachowaniem zasad pierwszeństwa jak w przepisach prawa o ruchu drogowym
MagixSlayer - @MagdaMaleto2024: Jaki "typie" wieśniaczko, tak to sobie możesz w domu ...
  • Odpowiedz
Te strzałki poziome przed rondem, nie powinniśmy się do nich stosować.

@MagdaM_ale_to_2024: po to sa znak poziome przed skrzyzowaniem, zeby sie do nich stosowac, to raz. Pani z posta nie ma do konca racji, bo zajmowanie pasa to jedno, a zmiana pasa to drugie.

Wewnetrzny do skrętu w lewo (środkowy) kończy na środkowym a zewnętrzny lewy do skrętu w lewo (lewy) kończy na
  • Odpowiedz
@MagdaM_ale_to_2024: Szczerze to sam już nie jestem pewien jak policja-drogówka by się wypowiedziała w przypadku tej konkretnej kolizji. Obstawiam, że zależy od konkretnego patrolu, bo to oznaczenie IMHO jest na granicy jasności przepisów. Już tu widać, że nawet "na spokojnie" to analizując jest to nieoczywiste.
Co ciekawe sąsiedni skręt w lewo (z JP2 w Wyszyńskiego) na tej fotce satelitarnej już jest ładnie "wyprofilowany", tak że prawy lewoskręt jedzie na skrajny
  • Odpowiedz
@Benzen Co ze środkowym? Autorka posta napisała że jadąc wewnętrznym pasem do skrętu w lewo, środkowy jest jej

@MagdaM_ale_to_2024: No właśnie dlatego bym się na niego nie wjeżdżał bo to delikatny temat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zawsze mi się wydawało że zjazdowy skrajny lewy powinien zostać zajęty ze skrajnego wjazdowego lewego, drugi zjazdowy od lewej przez drugi wjazdowy od lewej i tak dalej a wszystkie
  • Odpowiedz
@MagdaM_ale_to_2024: @Benzen @Magix_Slayer @raven4444 @pasta_alla_carbonara
Kiedyś to Dworak tłumaczył w jednym z programów. Skręcając z 2 pasów w 3, jadący prawym ma obowiązek zająć prawy, powoływał się przy tym na obowiązek jazdy prawostronnej. Więc pozostałe pasy są do dyspozycji skręcającego z lewego pasa.
Na skrzyżowaniu Hlonda / Baltycka postawili nawet taki znak, który ma ułatwić zajmowanie pasów wg tej zasady.
camealot - @MagdaMaleto2024: @Benzen @MagixSlayer @raven4444 @pastaallacarbonara
Kied...

źródło: 1000035650

Pobierz
  • Odpowiedz
OK przypomniał mi się jeszcze jeden incydent sprzed paru lat ze znajomym w roli głównej pokazujący jak myśli (lub myślała wtedy) drogówka.
Na skrzyżowaniu z załącznika są "z dołu" dwa pasy do lewoskrętu. Przyjął się taki uzus społeczny, że prawy pas zjeżdża na skrajny prawy, a lewy pas zjeżdża na środkowy, bo ten lewy pas po zakręcie to dobiegówka i nie ma w praktyce za dużego sensu (zresztą widać, że jest nieuczęszczany
Magix_Slayer - OK przypomniał mi się jeszcze jeden incydent sprzed paru lat ze znajom...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Kiedyś to Dworak tłumaczył w jednym z programów. Skręcając z 2 pasów w 3, jadący prawym ma obowiązek zająć prawy, powoływał się przy tym na obowiązek jazdy prawostronnej. Więc pozostałe pasy są do dyspozycji skręcającego z lewego pasa.

Nie ma czegoś takiego i Dworak na 99% tak nie mówił. Skręcając z prawego możesz de facto zająć dowolny pas, z lewego też pod warunkiem ustąpienia pojazdom po prawej.

Na skrzyżowaniu Hlonda / Baltycka postawili nawet
  • Odpowiedz
Niestety kiedyś ktoś z prawego pasa postanowił jechać torem "na pas środkowy" i mój znajomy miał z nim kolizję.

Drogówka wręczyła mandat mojemu znajomemu, bo wg nich lewy lewoskręt powinien obrać po zakręcie pas skrajny lewy (dojazdowy), a lewoskręt prawy pas skrajny prawy i potem powinni zmienić pas na środkowy.

Według nich w tym przypadku zmiana pasa w przypadku obu aut nastąpiła "na środku skrzyżowania" i to ten z prawej miał pierwszeństwo
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier

Nie ma czegoś takiego i Dworak na 99% tak nie mówił. Skręcając z prawego możesz de facto zająć dowolny pas, z lewego też pod warunkiem ustąpienia pojazdom po prawej.

Czyli jak ktoś z prawego pasa stwierdzi, że po skręcie chce zająć skrajny lewy pas, to ten z lewego pasa ma mu ustąpić?
  • Odpowiedz
Czyli jak ktoś z prawego pasa stwierdzi, że po skręcie chce zająć skrajny lewy pas, to ten z lewego pasa ma mu ustąpić?

@raffar: odpowiedź brzmi jak zwykle - to zależy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli pasy przechodzą 2 w 2 to każdy powinien kontynuować jazdę swoim. Jeśli przechodza np. 2 w 3 to tak, z prawego pasa możesz zająć dowolny, a więc i lewy (chyba
  • Odpowiedz
@Krupier: @raffar a to że ktoś z lewego wjedzie na środkowy (2 w 3) jest bardziej prawdopodobna. To chyba najlepiej robić tak jak pisał @Benzen

2 pasy do skrętu w lewo:

wewnętrzny lewy (do skrętu w lewo) - na lewy pas licząc od lewej - pierwszy
zewnętrzny (do skrętu w lewo) na prawy pas - licząc od lewej trzeci
na środkowy, licząc od lewej drugi - OSTROŻNIE
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier

Jeśli pasy przechodzą 2 w 2 to każdy powinien kontynuować jazdę swoim. Jeśli przechodza np. 2 w 3 to tak, z prawego pasa możesz zająć dowolny, a więc i lewy (chyba że linie cię tak nie prowadzą) więc ten na lewym musi ci ustąpić.

Jakoś nie jestem przekonany, że ten z prawego pasa ma pierwszeństwo na każdym pasie po skręcie (z 2 na 3) :d
  • Odpowiedz