Mirki od #excel jeszcze raz dla pewności odnośnie możliwości łączenia w tym arkuszu i każdym innym grafiki/większych treści z formatu *.doc lub *.odt
Co prawda arkusze kalkulacyjne nie mają obsługi wekotrowej graficznej..
obecnie możemy wrzucić zdjęcie/inny duży dokument odt/doc np w pole tekstowe (jak w grze do domina czy pasjansie w excelu), ale wtedy rola arkusza nie istnieje (chodzi o szybką obróbkę, segregowanie, edycję KOMOREK każdej) a nie pola tekstowego (które jest w zasadzie poza akruszem niestety :-(
Stan idealny to umieszczenie bez utraty jakości całego zdjęcia/ pliku tekstowego W KOMORCE ale komentarze (chyba jedyna opcja?) to jakaś mega lipa.. jeżeli już to openoffice ale szkoda gadać
** ZOBACZCIE ALE PRZECIEZ jak się weźmie w tryb wydruku mamy dostep w formie grafiki faktycznie do arkusza?
1) Nie da się tego trybu wykorzystać?
2) jak umieścić skompresowany plik w komórce mając dostep do zdjęcia i całości tekstu, bez utraty jakości? :-(
DLACZEGO arkusze kalkulacyjne nie uwzględniają tak elementarnych rzeczy?
alternatywa adobe do ilustracji czy programy cad techniczne to lipa, arkusze kalkulacyjne są tam słabe
@nutka-instrumentalnews: To już Twój 3 czy 4 wpis na temat grafik w Excelu. Ale piszesz tak bełkotliwie, że nie idzie zrozumieć o co pytasz ani o co Ci właściwie chodzi, poza tym, że coś z osadzaniem grafik w Excelu.
cd AI sugeruje właśnie tryb wydruku stąd moje pytanie.. ale chyba też nie przejdzie chyba że jakaś struktura pdf edytowalnego.. zeby zapisać wszystko w jednej komórce? np. większe zdjecie lub kilka stron odt..
Dalej nie rozumiem, co chcesz zrobić, Ty chyba sam tego nie wiesz. Zaczynam myśleć, że rozmawiam z jakimś botem AI, co dopiero uczy się interakcji z ludźmi.
Wstawiony obraz można sobie dowolnie skalować, zachowują proporcje, bądź nie. Można ustawić, że obraz zmienia rozmiar wraz z komórkami albo
@Polinik: właśnie nie do końca przez tydzień szukałem na wszystkich akruszach kalkulacyjnych i np. nie da sie z dużego pliku skany np. a3 strony z notatkami księgowymi uwaga jedynie część zdjęcia (jpg) skopiować aby go obrabiać jak mówisz
można to zrobić tylko w ten sposób że z dużego arkusza a3 MUSISZ wszystko skopiować i z tego przyciąc mały tekst w formacie jpg np. nie rozpoznanego pisma ręcznego przez ocr..
nie da sie z dużego pliku skany np. a3 strony z notatkami księgowymi uwaga jedynie część zdjęcia (jpg) skopiować
Nie, serio, to jak piszesz to jest tak nieskładne, niegramatyczne, rwane, że naprawdę nie mam siły siedzieć i zdanie po zadaniu rozkminiać "co autor miał na myśli". Jak Ty nie szanujesz cudzego czasu i nie poświęcisz swojego na sformułowanie gramatycznie poprawnych zdań, wstawienie przecinków i kropek, zastosowanie poprawnego szyku w zdaniu
@Polinik: wrzucałem przykład zaraz poszukam troche tego było ostatnio
to było takie coś w praktyce tylko pomnóż przez setki stron, chce sobie dowolnie uklada fragmenty jpg z nierozpoznanym pismem odręcznym jak kafelki w łazience :-)
całość.. wszystko już mam nawet formularze do druku tylko nie wiem jak to lepiej umieszczać czyli duże pliki jpg jak wyżej na min 30 stron wydryku arkusza a4 pionowo plus pliki odt oraz pdf w poszczególnych komórkach..
na tę chwilę mam jak komentarze do libraoffice ale to lipa na dłuższy czas
w skrócie zatem chodzi o przechowanie treści bezpośrednio w arkuszu. przypisanych do pojedyńczej komórki, dzięki czemu - możliwe jest porządkowanie całości tych danych (sortowanie, filtrowanie także nieozpoznanego wewątrz jpg, pdf pisma ręcznego, tabel etc) - co aby działo poprawnie wymaga bezpośredniej widoczności - bez utraty już sformatowanych informacji (np. jak jpg, odt, pdf) na poszczególnych tych komórkach
Podają jako niby rozwiazanie ale nie spełnia tych trzech warunków:
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
Co prawda arkusze kalkulacyjne nie mają obsługi wekotrowej graficznej..
obecnie możemy wrzucić zdjęcie/inny duży dokument odt/doc np w pole tekstowe (jak w grze do domina czy pasjansie w excelu), ale wtedy rola arkusza nie istnieje (chodzi o szybką obróbkę, segregowanie, edycję KOMOREK każdej) a nie pola tekstowego (które jest w zasadzie poza akruszem niestety :-(
Stan idealny to umieszczenie bez utraty jakości całego zdjęcia/ pliku tekstowego W KOMORCE ale komentarze (chyba jedyna opcja?) to jakaś mega lipa.. jeżeli już to openoffice ale szkoda gadać
** ZOBACZCIE ALE PRZECIEZ jak się weźmie w tryb wydruku mamy dostep w formie grafiki faktycznie do arkusza?
1) Nie da się tego trybu wykorzystać?
2) jak umieścić skompresowany plik w komórce mając dostep do zdjęcia i całości tekstu, bez utraty jakości? :-(
DLACZEGO arkusze kalkulacyjne nie uwzględniają tak elementarnych rzeczy?
alternatywa adobe do ilustracji czy programy cad techniczne to lipa, arkusze kalkulacyjne są tam słabe
moze ktoś to rozwiązał kiedyś?
#pytanie #informatyka #office
#kiciochpyta #vba
#programowanie
źródło: image
Pobierz@Polinik:
Pobierzale chyba też nie przejdzie chyba że jakaś struktura pdf edytowalnego.. zeby zapisać wszystko w jednej komórce? np. większe zdjecie lub kilka stron odt..
PobierzDalej nie rozumiem, co chcesz zrobić, Ty chyba sam tego nie wiesz. Zaczynam myśleć, że rozmawiam z jakimś botem AI, co dopiero uczy się interakcji z ludźmi.
Wstawiony obraz można sobie dowolnie skalować, zachowują proporcje, bądź nie.
Można ustawić, że obraz zmienia rozmiar wraz z komórkami albo
można to zrobić tylko w ten sposób że z dużego arkusza a3 MUSISZ wszystko skopiować i z tego przyciąc mały tekst w formacie jpg np. nie rozpoznanego pisma ręcznego przez ocr..
Chodzi o to
Nie, serio, to jak piszesz to jest tak nieskładne, niegramatyczne, rwane, że naprawdę nie mam siły siedzieć i zdanie po zadaniu rozkminiać "co autor miał na myśli".
Jak Ty nie szanujesz cudzego czasu i nie poświęcisz swojego na sformułowanie gramatycznie poprawnych zdań, wstawienie przecinków i kropek, zastosowanie poprawnego szyku w zdaniu
to było takie coś w praktyce tylko pomnóż przez setki stron, chce sobie dowolnie uklada fragmenty jpg z nierozpoznanym pismem odręcznym jak kafelki w łazience :-)
źródło: obraz_2025-01-16_130105413
Pobierzna tę chwilę mam jak komentarze do libraoffice ale to lipa na dłuższy czas
Pobierz- możliwe jest porządkowanie całości tych danych (sortowanie, filtrowanie także nieozpoznanego wewątrz jpg, pdf pisma ręcznego, tabel etc)
- co aby działo poprawnie wymaga bezpośredniej widoczności
- bez utraty już sformatowanych informacji (np. jak jpg, odt, pdf) na poszczególnych tych komórkach
Podają jako niby rozwiazanie ale nie spełnia tych trzech warunków: