Wpis z mikrobloga

Jaki emulator terminala polecany przez pasjonatow programowania? I ewentualnie jakie dodatki do tego zainstalowac? Przetestowalem sobie jetbrains beta terminal i jest duza roznica, tylko problemem jest ze dziala to tylko w jetbrainsie.

Czego szukam:
Output kazdej komendy w oddzielnym prostokaciku, robie cat plik.txt i chce miec te komende i output zgrupowane razem i oddzielone.
Wciskam strzalke w gore i mam historie o jakiejs szerokosci np 10 ostatnich komend ktora moge sobie interaktywnie przegladac.
Jak zaczne wpisywac komende i wcisne strzalke w gore to historia sie zaweza tylko do wpisanej komendy.
Do tego autouzupelnianie/podpowiedzi komend

#programista15k
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Output kazdej komendy w oddzielnym prostokaciku, robie cat plik.txt i chce miec te komende i output zgrupowane razem i oddzielone.

Masz jakiś przykład? Bo nie wiem o co chodzi.

Wciskam strzalke w gore i mam historie o jakiejs szerokosci np 10 ostatnich komend ktora moge sobie interaktywnie przegladac.

Sprzęgnij
  • Odpowiedz
Jaki emulator terminala polecany przez pasjonatow programowania? I

@Pmpa: każdy pasjonat pisze swój terminal nie używając żadnej biblioteki! Ba, piszą najpierw nowy język programowania i dopiero w nowym języku od zera klepią terminal
  • Odpowiedz
  • 1
@Pmpa pierwszy punkt jest dziwny ale zawężanie historii, uzupełnianie i wiele inny przydatnych funkcji ogarnia ohmyzsh. Oczywiście to nie emulator terminala tylko zestaw dodatków do zsh
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@Strus: @kpv15 dziekuje za pomoc, mam nadzieje to wyprobowac po pelnym tygodniu pracy w sprintach, prawdopodobnie tak jak mowicie, nie chodzi o terminal a o dodatki do shella

@nad__czlowiek ale wrzucaja to jako open source albo commituja do terminali open source wiec liczylem ze ktos poleci cos co jest 30 nanosekund szybsze i otwiera 3 taby jednoczesnie
  • Odpowiedz