b.....k
b.....k
Zrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane osobowe i pociągnę temat z art. 405 KC. Nie dla kasy, ale dla samej zasady.

#cebula #prawo #blik no i #heheszki bo mam bekę z typa co za 250 PLN będzie się teraz bał do końca życia odebrać telefon od nieznanego numeru
444
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
WykopX
@biauekWladcaJajek jak to może wyglądać z drugiej strony:

Zajmujesz się wlasnymi sprawami, moze akurat robisz cos pilnego i ważnego w swojej firmie. Albo jesteś na basenie czy silowni i nawet nie masz telefonu pod ręką.

Wracasz z tego basenu i widzisz 5 nieodebranych połączeń z jakiegoś nieznanego numeru. Żadnej wiadomości, zadnego SMS-a, więc wiesz ze to nie twój klient. Przebierasz się, a natręt dzwoni w tym czasie jeszcze 3 razy.
2678
pyszniarz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1938
WykopX
@Adams_GA

@biauekWladcaJajek: Bank to Ci co najwyżej poda dane osobowe, on się nie ma czego bać, transakcja jest przecież w pełni legalna

Ale z jakiej paki bank miałby podawać czyjeś dane komuś? Przecież właśnie w tym wypadku obowiązuje RODO (plus dodatkowe przepisy bankowe) a podstaw prawnych do przekazania danych nie ma tu
246
eugeniusz_geniusz
@biauekWladcaJajek: a napisałeś jakąś wiadomość? Przecież nieznany numer w tym kraju oznacza jakąś fotowoltaike albo inny scam
236
Horvath
@ramotka: Błędny przelew jest nieuzasadnioną korzyścią majątkową, dlatego obowiązkiem jego odbiorcy jest zwrot niesłusznie przelanych pieniędzy. Nie działa tutaj magiczne zaklęcie "znalezione nie kradzione", ani nic podobnego.
185
charlie1919
charlie1919
@biauekWladcaJajek: ja na jego miejscu też bym Cię zablokował, a uważam się za osobę uczciwa, tyle jest scamu dzisiaj że po prostu bym czekał na jakąś informację z banku, dziwi mnie Twoja agresywna postawa
176
eugeniusz_geniusz
@biauekWladcaJajek: wołaj jak coś, ciekaw jestem jak to się potoczy xd
170
h.....c
@Horvath @mjjm @elberet @biauekWladcaJajek @Matpiotr no dobra ale ja sam bym nie oddał tych pieniędzy i to tylko dlatego, że ta akcja wygląda jak jakieś oszustwo. Zwyczajnie zablokowalbym numer. Nawet znalazłem taki wpis:

Jest na to popularny scam. Gdzie oszust własnie wysyła taki "pomylony" przelew, prosi o zwrot a później jeszcze w swoim banku wycofuje przelew.

Nigdzie nie ma obowiązku doktoryzować się z tego czy to w
122
h.....c
@biauekWladcaJajek ale on nie wziął tych pieniędzy. To ty mu je wcisnąłeś na siłę a on nie miał nawet możliwości odmówić. Wcisnąłeś komuś po kryjomu pieniądze do kieszeni a teraz oczekujesz od niego że on sam będzie się fatygował żeby ci je zwrócić
113
h.....c
@venomik nie popełnił bo na razie nie dostał informacji z banku. Na jego miejscu zwróciłbym kasę dopiero po interwencji banku. Smsy i telefony bym ignorowal
96
Rad-X
@biauekWladcaJajek: już lecę, pędze ujawniać swoje dane osobowe robiąc przelew powrotny, bo debil jeden z drugim nie podumał przy wklepywaniu cyferek. Który dodatkowo spamuje mnie telefonami

Dobrze że numeru telefonu nie pomyliłeś z kwotą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Świetny numer na wyłudzanie, wystarczy zrobić przelew i zażądać zwrotu
96
h.....c
@biauekWladcaJajek: przecież jak bank ci poda dane to sam złamie przepisy. Jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić
88
Bordomir
Bordomir
@venomik: bo odbiorca nie popełnił żadnego wykroczenia ani przestępstwa. Odbiorca po prostu olał OP'a, który się pomylił. Oczywiście pieniądze są do odzyskania, ale nie jest w interesie odbiorcy wykonywanie czegokolwiek - bo OP ma instrumenty żeby te pieniądze odzyskać - bez angażowania odbiorcy i bez wchodzenia z nim w bezpośredni kontakt. Sprawa jakich tysiące dziennie.
86
b.....k
b.....k
@eugeniusz_geniusz @WykopX po pierwszym nieodebranym połączeniu nagrałem się na pocztę i napisałem smsa. Oczywiste, że zablokował mnie bo nie chce oddać kasy.

@Adams_GA może być nawet za 10 lat. Mam nasrane na to 250 PLN. Liczy się sam fakt, że nie zamierzam odpuścić.
80
h.....c
@biauekWladcaJajek wkurzyłes się bo straciłeś kasę z własnej głupoty i szkalujesz niewinnego człowieka zamiast być złym na siebie xd
76
tellet
@biauekWladcaJajek: W sensie, że odbiorca jest debilem bo nie potrafił przepisać 9 cyfr xD
Ty nie lepszy, bo zamiast mieć sapy do prawowitego odbiorcy przelewu, że jest debilem, dzwonisz do jakiegoś randoma bo wraz z odbiorcą z---------e i chcesz go straszyć sądem? xD
73
venomik
Przecież wyobraź sobie, że chcesz uzyskać dane jakiejś osoby, przelewasz jej 10 zł i zglaszasz się do banku, żeby podali ci jej dane osobowe bo "się pomyliłeś".

Odszkodowanie byłoby ogromne i bank dobrze o tym wie.

@WykopX: Niech zgadnę. Klasyczne 'nie znam się, ale się wypowiem'?
1. Nie wyludzisz w ten sposób danych osobowych, bo uczciwa osoba widząc przelew nieznanego pochodzenia + dostając informację od banku, że ten przelew to pomyłka: zwyczajnie to
66
b.....k
b.....k
@hot_topic: ale co tu jest niezrozumiałego? gościu przypadkiem stał się posiadaczem moich pieniędzy. zgłosiłem to do banku. bank kontaktuje się teraz z gościem i mówi "prosze oddać". gościu ma 30 dni na to. jak nie odda to bank umywa ręcę, ALE podaje mi jego dane żebym mógł zakończyć sprawę w sądzie. jak to inaczej widzisz? wpisz sobie w google "przelew na zły numer blik", masz od groma info o tym.
63