Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jakie pierwsze BMW? Interesuje mnie raczej RWD, chce się "nauczyć" marki. Który ze starszych modeli jest w miarę niezawodny (wiadomo, że wiek robi swoje) tzn. nie ma jakiś grubszych bolączek?

#polskiedrogi #motoryzacja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: nie napisałeś, jaki budżet, i czy benzyna/diesel. Ja bym zaczął od E39 z 6. cyl. benzyną ale min. 170KM, jak masz większy budżet to np. E90 z N52, a z dieseli to E90 z M57, np. 325d/330d. Z nowszych to coś z B48 (np. 320i/330i).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim napiszę ci tak, nie ma niezawodnych BMW. Dzielą się na zajechane i robione na budżetowych częściach co jeszcze bardziej je psuje i na takie które są w rękach hobbystów i o nie dbaja ale ci nie wystawiają ich na sprzedaż lub wołają spore pieniądze.
Napisz jaki model cie intersuje lub ilu letni bo przy BMW rozstrzał cenowy jest spory nawet przy tym samym modelu.
Na "nauczenie sie" bmw proponuje jakąś
  • Odpowiedz
chce się "nauczyć" marki.

@mirko_anonim: nie ma czego się uczyć to zwykły samochód jest. Jak nie r-------y to się dobrze prowadzi i tyle. Dla ciebie bez różnicy bo jak szukasz starego to pewnie będziesz oszczędzać na paliwie i oponach więc będziesz się wlec prawym pasem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nie słuchaj ludzi demonizujących rwd jako coś czymś łatwo się zabić. Na włączonych systemach i dobrych oponach nie ma siły żebyś wpadł w nadsterowny poślizg nawet jak depniesz w zakręcie bo cię ESP będzie trzymało w ryzach. Co innego jak się będziesz chciał pobawić i będziesz jeździł na DSC lub całkowicie wyłączysz kontrolę trakcji, wtedy bardzo łatwo w mocnych modelach żeby Cię obróciło.

Moim pierwszym BMW (ale nie ostatnim)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @v-tec @lostname @trololo55 @TomSz @trololo55 @Atreyu dzięki Panowie za wszystkie podopowiedzi :) to nie ma być auto daily więc mimo wszystko chciałabym spróbować z RWD, budżet w tym momencie to sprawa drugorzędna, bardziej zależy mi na tym, żeby nie władować się w serwis typu wymiana rozrządu i napędu pompy oleju w N20, jak będą mniejsze bolączki do ogarnięcia u siebie w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim to bierz e46 jesli ci odpowiada. Fajna zwartaa buda. W tym budzecie kupisz cos sensownego i starczy na jakies dopieszczenie pod siebie bo tam mozna duzo przerobic aby jezdzilo ci sie fajne. Sama seria to troche bieda do zabawy. Jest kilka mechanicznych rzeczy ktore warto zrobic aby lepiej i przyjemniej sie bawic.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ostrzegam, jeżdżenie RWD jest "zaraźliwe" ( ͡~ ͜ʖ ͡°). Ja już raczej nie wrócę do FWD (ew. 4WD). Lepiej mi się jeździ po prostu, lepszy rozkład mas.
Dobre opony + sprawne zawieszenie (amortyzatory) + sprawna elektronika (działające ESP) i RWD nie straszne.
  • Odpowiedz